4 °C Budapest

A beszállítók isszák meg a multik béremelésének levét

2018. március 5. 19:02

A beszállítókon spórolják meg a multi kereskedelmi áruházláncok a saját alkalmazottaik bérének látványos, kissé eltúlzott emelését - közölte a Húsipari Dolgozók Szakszervezete. Legalábbis a húsiparban dolgozók 12 százalékos bérköveteléseit azzal hárítják el a munkáltatók, hogy a kereskedők hallani sem akarnak a termékek áremeléséről. A HDSZ levélben hívja fel a nemzetgazdasági miniszter figyelmét a jelenségre, amelyet a kötelezően előírt minimálbér és garantált bérminimum-emeléssel a kormány idézett elő.

Miközben a közelmúltban rengetegen szerették volna, hogy a multi áruházláncoknál dolgozók méltó béremelést kapjanak, csak igen kevesen gondoltak arra, hogy a látványosan megemelt fizetéseket a vásárlókon kívül másokon, például a beszállítókon is "leverik".

Márpedig a bértárgyalásokon eddig tapasztaltak szerint úgy tűnik, hogy pontosan ez történik. Legalább 12 százalékos béremelésről állapodna meg a beszállítókat foglalkoztató cégekkel a Húsipari Dolgozók Szakszervezete, a munkáltatók azonban arra hivatkoznak, hogy nem tudják kigazdálkodni, mert az áruházláncok elzárkóznak az áremeléstől

 - írja közleményében a Húsipari Dolgozók Szakszervezete.

Golhovics Gábor, a szakszervezet elnöke azt üdvözlendőnek tartja, hogy a kereskedelmi dolgozók bére és különböző juttatásaik dinamikusan emelkednek, az viszont szerinte elfogadhatatlan, hogy az üzletláncok a beszállítókkal akarják megfizettetni saját alkalmazottaik bérfejlesztését is. A szakszervezet a nemzetgazdasági tárcához fordul a helyzet rendezése érdekében, hiszen a kormány írta elő a minimálbér és a garantált bérminimum emelésének mértékét, ami befolyásolja a munkahelyi bértárgyalásokat.

"Rendben van, hogy bérverseny alakult ki az áruházláncok között, de az élni és élni hagyni elv érvényesülése nekünk jobban tetszene" - fogalmaz Golhovics Gábor, az élelmiszerláncok egyes beszállítóit is képviselő Húsipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke. Mint elmondta, a legtöbb vállalatnál megkezdődtek a bértárgyalások, azonban egyelőre kedvezőtlenek a tapasztalataik. A szakszervezet minimum 12 százalékos béremelést szeretne elérni, erre azonban egyelőre nem sok esély van.

A húsipar mindig is a kereskedelemnél jóval kisebb, 1-2 százalékos nyereséggel dolgozott.

JÓL JÖNNE 3 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 3 000 000 forintot igényelnél 5 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót havi 64 021 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 10,68%), de nem sokkal marad el ettől az ERSTE Bank (THM 10,83%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Munkavállalói oldalról nagyon örülünk, hogy az üzletláncok bérversenyéből a dolgozók jól jöttek ki, a jelentős béremelések mellett számos juttatást, cafetériát, 13. havi fizetést kapnak, az viszont nem tetszik, hogy az áruházak a beszállítókkal akarják megfizettetni megnövekedett költségeiket

- jelentette ki a szakszervezeti vezető. Elmondta, mivel a kötelező garantált bér ez év január 1-jétől 12 százakkal nőtt, nem kérhetnek kevesebbet a bértárgyalásokon. A munkáltatók azonban ennél lényegesen kevesebbre látnak lehetőséget, arra hivatkoznak a tárgyalásokon, hogy az áruházláncokkal nem tudnak szerződést kötni, hallani se akarnak arról, hogy a beszállított termékek árát emeljék.

"Azt követeljük, hogy fogadjanak el egy kisebb fokú emelést, hogy a beszállítók megnövekedett terheit is lehessen valahogy kompenzálni, s legyen valami mozgásterük a mi munkáltatóinknak is arra, hogy az elvárt béremelést végre tudják hajtani" - jelentette ki Golhovics Gábor. Az elnök utalt arra, hogy az élelmiszeripar más területén is ugyanettől a jelenségtől szenvednek a beszállítók. A tejipari, a konzervipari cégek is küzdenek ezzel a problémával, munkavállalóik képviselői is arra panaszkodnak, hogy az áruikat megrendelő üzletláncok nem hajlandók áremelést elfogadni. A probléma egyébként csak a húsiparban mintegy tízezer embert érint.

A szakszervezeti vezető felhívja a figyelmet arra is, hogy az üzletláncok a munkaerőt is elszipkázzák a húsipari cégektől, mert az élelmiszeriparban dolgozók könnyebben elmennek eladónak, hiszen jobb munkafeltételek mellett esetleg többet kereshetnek a szakemberek. Egy kényelmes, meleg, kulturált munkakörülményeket biztosító áruház versenyképesebb lehet, hiszen a húsiparban hideg környezetben kell dolgozni.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2025.12.03 14:08
Az év végi időszak gyakran jár a szokásosnál nagyobb munkahelyi terheléssel. Ha azonban sikerül jól...
legacykft  |  2025.11.25 17:46
Vajon miért érezzük azt olyan gyakran, hogy két külön világ között próbálunk lavírozni? Hogy a munka...
kovacstunde  |  2025.11.15 08:00
Pár nappal ezelőtt Gabi barátnőmmel beszélgettünk, éppen ennek a cikknek a gondolataival voltam elfo...
laskainelli  |  2025.11.13 08:15
Sokan élik meg azt a frusztráló érzést, hogy a párkapcsolatuk mintha egyhelyben toporogna. Nincs nag...
vezetoi-coaching  |  2025.11.06 13:37
Guys, plagizáltam… már ez is baj, de pláne, hogy nem is tudom, hogy történt… Oltári gáz. Ezt a damag...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2025. december 9. kedd
Natália
50. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?