Százszor is gondold át, mielőtt itt fogadsz el munkát: baj lehet belőle

Százszor is gondold át, mielőtt itt fogadsz el munkát: baj lehet belőle

2017. szeptember 18. 15:15

Sokan szeretnének külföldre menni Magyarországról, ám nagyon nem mindegy, hogy végülis hova indulnak el. Egy friss kutatás azt mutatta meg, mely országokat imádják és melyeket nem szeretik egyáltalán az ott élő külföldiek. Azt is mutatjuk, hol végzett a listán Magyarország.

Számos motiváció létezik arra vonatkozóan, hogy ki, miért vállal munkát külföldön. Az Internations nemrég publikált egy elemzést, melyben több mint 12 ezer olyan embert kérdeztek meg körülményeikről és motivációikról, akik otthonuktól eltérő országban dolgoztak.

A válaszadók 12-12 százaléka költözött külföldre, mert álláskeresése folyamán ott talált munkát illetve, mert a partnerével ugyanabban az országban szeretett volna élni. Csupán egy százalékponttal voltak lemaradva azok, akiket a munkaadójuk küldött külföldre (11%) és még egy százalékkal kevesebben voltak azok, akik partnerük karrierje vagy tanulmányai miatt döntöttek a költözés mellett (10%).

Mivel Magyarországról egy szeptemberi felmérés szerint 1,3 millióan költöznének szívesen külföldre, továbbá egy 2016-os jelentés szerint a 18 és 24 év közötti fiatalok 46 százaléka lépne le az országból, érdemes áttekinteni, hogy mely országokban érzik jól magukat a külföldi munkavállalók, és merre nem.

KATTINTS! Hivatalos: nem csak a lóvé miatt húznak el a fiatalok külföldre

Az Internations elemzéséhez a válaszadók 43 szempontot értékeltek egy 1-től 7-ig tartó skálán, az eredményekből pedig országonként öt indexet képeztek, melyek a következő területekre érkezett válaszokat foglalták össze:

  • életminőség;
  • beilleszkedés;
  • munkavégzés (külföldön);
  • családi élet;
  • pénzügyek.

A fenti öt index értékét összegyúrták még azzal, hogy általánosságban mennyire voltak elégedettek a külföldi élettel a válaszadók, és így jött ki a végső sorrend. Csak azokat az országokat vették figyelembe, ahol indexenként összejött legalább 75 válaszadó, a családi életet vizsgáló mutató kivételével, ahol elegendő volt 40 résztvevő.

TOP3

Az első három helyen két amerikai, és egy közel-keleti ország végzett. Bahrein úgy foglalta el az első helyet, hogy 2016-ban még csak 19. volt. Helyezését leginkább annak köszönheti, hogy 

  • nagyon egyszerű beilleszkedni, továbbá 
  • az ott élő külföldiek nagyon elégedettek a karrierjük alakulásával és 
  • a magánéletük valamint a munukájuk egyensúlya is megfelelő.

Az országgal kapcsolatos negatívum a munkahely biztonsága, ebben a mutatóban csupán 18. az ország.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A második helyezette Costa Rica, amely nagyon kiegyensúlyozott képet mutat, hisz az öt indexből háromban a tíz legjobb hely egyikét foglalja el, továbbá nagyon könnyű barátokat szerezni, helyieket és külföldieket egyaránt.

A harmadik helyre Mexikó futott be, amely az öt legjobb hely egyikét foglalja el három index esetében is. Nagyon könnyű beilleszkedni, és a válaszadók 80 százaléka a megélhetési költségeket is előnyösnek találta.

A szamárpad

A listát négy éve publikálja minden esztendőben az Internations, azóta bérelt helye van a legrosszabb három ország között a legutolsó Görögországnak (65. helyezés) és Kuvaitnak (64.), Nigéria (63.) pedig 2015 óta szerepel a képzeletbeli fordított dobogón.

Görögországban a válaszadók fele nyilatkozott úgy, hogy a fizetésük nem fedezi a napi kiadásokat, de az elhúzódó gazdasági válság és a gyerekneveléssel, valamint a családdal kapcsolatos mutatók romlása sem tett jót az ország helyezésének. Kuvait 2016-hoz képest elkerült az utolsó helyről és minden indexben legalább egy helyet lépett előre. Mindemellett az életminőség továbbra is keserves, a szabadidős tevékenységek, továbbá a személyes boldogság szempontjából pedig továbbra is utolsó az ország. Nigéria szintén az életszínvonal miatt került rossz helyre, az index 5 alkategóriája közül háromban került azb utolsó helyre.

Ahol már most sokan vagyunk

Az elmúlt években Nagy Britannia számított az egyik legkedveltebb desztinációnak a magyarok körében, ha külföldi munkavállalásról volt szó. Rossz hír ezzel kapcsolatban, hogy az ország egy év alatt 21 helyet csúszott vissza (54. hely), ám azok sem jártak sokkal jobban, akik meg itthon maradtak: Magyarország 20 helyet rontott 2016-hoz képest, így a 41. helyen végzett a 2017-es listán. Igaz ugyanakkor, hogy ez nem a magyarok, hanem az itthon élő külföldiek véleménye.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 9. 16:07