15 °C Budapest
Ennyiért robotolnak a napszámosok a magyar gyümölcsösökben

Ennyiért robotolnak a napszámosok a magyar gyümölcsösökben

Pénzcentrum
2017. július 14. 05:28

Tavaly nagy riadalmat okozott az óriási mértékű munkaerőhiány, idén viszont ezen a téren már sokkal felkészültebbek a termelők. Idén ráadásul sokkal több diákot is foglalkoztatnak a kertészetek, mint a korábbi években.

A mezőgazdasági munkák időszakának kellős közepén járunk, a szamóca, a cseresznye, a meggy betakarításán már túl vannak a termelők, jelenleg a baracknak és a szilvának van szezonja, augusztus közepén pedig érnek az almafélék. Ezeknek a gyümölcsöknek a betakarításához van szükség a legtöbb emberi erőforrásra. A mezőgazdasági idénymunkák április végétől október végéig tartanak, és nagyjából 100 ezer embernek nyújtanak megélhetést, illetve kereset-kiegészítést.

Tavaly óriási fejtörést okozott a termelőknek, hogy ki szedi majd le a gyümölcsöt a fáról, ugyanis míg 2015-ben 25-30 ezer munkás hiányzott a földekről, addig 2016-ban már több, mint 50 ezer.

Jelentős változás nem történt a múlt évhez képest, annyiban talált tapasztalható javulás, hogy a termelőket már nem érte váratlanul a munkaerőhiány, fel tudtak rá készülni: többen a technológián változtattak, vagy a fajtán, amelyek kevésbé munkaigényesek, és többen már jó előre lekötötték a munkaerőt is - tudta meg a Pénzcentrum Lédó Ferenctől, a Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnökétől.

A napszámosoknak egyre gyakrabban a minimálbérnél többet fizetnek, különben még kevesebben jelentkeznének a munkákra.

A termelőknek viszont nem csak a létszám, hanem a hatékony munkavégzés is nagyon fontos, ezért egyre elterjedtebb, hogy az alapbéren felül teljesítményhez és minőséghez kötött prémiumot is adnak. Ez a munkavállalók számára is ösztönző, jobb munkaerő több pénzt kap.

Hatalmas segítés a diákmeló

Idén országosan több diákszövetséggel is együttműködik sok termelő, és a tapasztalatok szerint a diákok részéről is van hajlandóság, hogy mezőgazdasági munkát végezzenek. Többségük csak augusztus 20-ig vállal, 4-6 hetes munkát a nyári szünet ideje alatt. Őket is főként teljesítmény alapú bérezéssel motiválnak hatékonyságra.

A munkaerőhiány és annak mértéke tájegységenként változó, de eddig úgy tűnik, hogy a termelők meg tudnak birkózni ezzel a nehézséggel. A legnagyobb gond, hogy ahol van munkaerő, ott nincs meló, ahol viszont lenne munka, ott embert nem találnak hozzá. Idén már a tavalyinál több vállalkozó foglalkozik munkaszervezéssel, és heti váltásokban viszik a napszámos-csapatokat a kertészeteknek. Részben ennek is köszönhető, hogy nem jelent annyira nagy problémát a munkaerőhiány, mint tavaly.

Emellett sokan döntöttek a gépesítés mellett is, így például az osztályozás és a válogatás folyamatához már nincs szükség annyi élőmunkára.

De olyan technológiai változtatásokat is végrehajtottak több helyen például, hogy alacsonyabbak lettek az ültetvények, így nem kell létrára mászni a munkásoknak, gyorsabb és egyszerűbb a betakarítás.

A munkaerőhiány látszik az árakon?

Idén egyébként drágább volt a meggy, így a napszámosoknak is gyakran több pénzt tudtak adni. És ha már a gyümölcsáraknál tartunk: mennyire befolyásolja a munkaerőhiány az árakat?

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A gyümölcsök árát uniós szinten kell nézni. Például a málnatermesztés azért tűnik el hamarosan Magyarországon, mert változik a klíma, emiatt nincs akkora hozam, és míg a szerbeknél vagy a lengyeleknél egy málnaszedőnek óránként 400-450 forintot körüli bért fizetnek, addig itthon 1000-1200 forintot"

- mondta Lédó Ferenc.

Egy óra alatt nagyjából 3-4 kiló málnát lehet leszedni, tehát egy kiló málna leszedése 300-400 forintba kerül a termelőnek. És ebben még nincs benne a szállítás, a rakodás, és a többi. Tehát elsősorban nem a hazai munkaerőhiány befolyásolja a gyümölcsök árát, sokkal inkább az uniós árak.

A technika fejlődése ezen a téren is nagy fordulatot hoz, például Lengyelországban, Spanyolországban, és Dániában már gépekkel végzik a málna betakarítását, de már tesztelik az alma- valamint a paradicsomszedő gépeket is. A hollandoknál már robot szedi az uborkát. Tehát az a trend körvonalazódik, hogy akik nagy mennyiséget akarnak termelni, azok előbb-utóbb gépesíteni fognak.

Ennek a technikai fejlődésnek a hatására nagyjából 10 év múlva jóval kevesebb napszámosra lesz majd szükség, és főleg azok jutnak majd könnyen mezőgazdasági munkához, akik képzettek, hiszen értelemszerűen a sokmillió forintos gépekhez csak olyanokat engednek majd oda, akik értenek is hozzá.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.05.17 06:50
Kevésbé közismert, hogy az alváshiány hozzájárul a kóros súlytöbblet kialakulásához. [...] Bővebb...
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?