33 °C Budapest
Itt az igazság: na ezért nem keresel annyit, mint az átlag

Itt az igazság: na ezért nem keresel annyit, mint az átlag

2017. június 30. 10:50

Óriási felháborodást, megbotránkozást, sőt, szélsőséges esetben összeesküvés-elméleteket szül minden alkalommal a KSH átlagkeresetekről szóló jelentése. Ugyanis nagyon sokan nem keresnek annyit, mint a statisztika szerint az átlag. Tényleg így van, lerántjuk a leplet az igazságról.

Idén áprilisban a nettó átlagkereset 201 500 forint volt a KSH adatai szerint. Ez az adat minden hírportálon megjelent, és a közösségi oldalakon az olvasók sem hagyták szó nélkül. Minden alkalommal nagy felháborodást vált ki a Központi Statisztikai Hivatal átlagkeresetekről szóló jelentése. Sokan egész egyszerűen hazugságnak tartják, egy központilag manipulált mutatónak, aminek nincs más célja, mint félrevezetni a teljes magyar lakosságot.

Az egész felháborodás mögött valójában egy elég nagy félreértés áll. De mint ahogy azt nagyon sokan gondolják, valóban nem annyi a fizetése a legtöbb magyarnak, mint amennyi a jelentésekben szereplő átlagkereset.

Először is tegyük tisztába, hogy a jövedelem és a kereset nem ugyanaz. A jövedelembe minden beletartozik, ami bevételt jelent (szociális juttatások, nyugdíj, segélyek, stb.), míg a kereset az csak a munkából származó jövedelem, tehát a fizetés. Az átlagkeresetnél a fizetéseket veszik számításba. Az átlagkeresetet nagyon egyszerűen úgy lehet kiszámolni, hogy az összes pénzt, amit megkeresnek a dolgozó magyarok összeadják, és elosztják a dolgozó lakosság létszámával, ebből kijön az átlagkereset.

Nézzünk egy nagyon egyszerű példát arra, hogy mi is a gond az átlagkeresettel. Ha van tíz ember, és azt mondjuk, hogy átlagosan száz forintot kapnak, az nem feltétlenül azt jelenti, hogy minden ember kap egy százast, hanem lehet, hogy 9 ember egyáltalán semmit se kap, az egyik viszont zsebre tehet egy ezrest. (Ez a decimálisok szerinti megosztás.) De az átlag ettől még 100 forint marad.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ezzel a módszerrel vizsgáljuk meg a fizetéseket is, amihez - frissebb adat híján - a KSH 2015-ös kereseti adatait használjuk. Ha a társadalmat a fizetése szerint akarjuk tíz egyenlő részre osztani (az első tizedbe kerülnek a legkevesebbet keresők, a tizedikbe pedig a legtöbbet keresők), akkor az egy főre eső éves nettó munkajövedelem 994 102 forint volt. Ezt az összeget viszont csak a nyolcadik decilisbe tartozók tudták megugrani, ami azt jelenti, hogy a dolgozó magyar lakosságnak több, mint a 70 százalékának a fizetése nem érte el az átlagot. Az alábbi táblázatban érdemes megnézni, hogy a legnagyobb szakadék a kilencedik és a tizedik decilis között van, több mint 1 200 000 forint.

Tehát amikor azt olvassuk a KSH jelentésében, hogy mekkorát ugrott az átlagkereset, akkor tisztában kell lenni azzal, hogy ez nem azt jelenti, hogy az átlag magyarnak nagyot nőtt a fizetése, hanem hogy van egy réteg (ez például egy minimálbér emelésnél alsó rétegre is igaz lehet), akiknek a keresete nagyot ugrott. És igen, az is nagyot húzhat az átlagon, a társadalom legjobban kereső tíz százalékának emelkedett jelentősen a fizetése.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2022.07.04 06:03
Itt a nyár, sokan terveznek hosszabb-rövidebb utazást, pihenést, amely néhány dolgot szem előtt tart...
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?