8 °C Budapest

Hat biztos jel, hogy hamarosan kirúgnak a munkahelyedről

2017. június 13. 14:08

Sok apróbb jele lehet annak, hogy hamarosan meg akarnak tőled válni a munkahelyeden, de még a hivatalos figyelmeztetés után is gyakran van visszaút. Neked kell eldönteni, hogy menni akarsz vagy maradni, azt viszont semmiképpen sem szabad elfelejteni, hogy az álláskeresés rengeteg energiát emészt fel. Most az is kiderül, mit jelent, ha hirtelen tőmondatokban hajlandó csak veled kommunikálni a főnököd.

Egy figyelmeztetés szokta megelőzni azt, hogy valakit elbocsátanak a munkahelyéről. Mindemellett fontos kiemelni, hogy a munkáltatók fő célja ilyenkor a teljesítmény javítása, és nem feltétlenül az, hogy megváljanak a dolgozótól

- nyilatkozta a Pénzcentrumnak Sámson Dorottya, a CPL Jobs Kft magyarországi branch menedzsere.

A figyelmeztetéssel együtt egy személyes fejlődési terv is érkezni szokott, amit ha követünk, akkor rendezhetjük helyzetünket a munkahelyünkön.

Nem illesz oda?

A teljesítménybeli problémákon túl, a szakember azt is kiemelte, hogy van olyan gyakori eset is, amikor nem a munkavállaló közvetlen teljesítményével van gond, hanem azzal, hogy kulturálisan nem megfelelően illeszkedett be a csapatba.

Ilyenkor azt szokták javasolni a vezetők, hogy a munkatárs töltsön több időt a kollégáival, így jobban megismeri őket, és lehet, hogy megszűnnek, vagy legalább enyhülnek a problémák.

Egy figyelmeztetés esetén nincs minden veszve. Az igazi kérdés ilyenkor, hogy meg akarjuk-e tartani a munkahelyünket. Ha igen, akkor érdemes ebbe fektetni az energiát, ha meg nem, akkor pedig elkezdhetünk állást keresni, de az is fáradtságos és stresszes feladat, szóval érdemes alaposan átgondolni a döntésünket

- összegezte tapasztalatait a szakember.

Baj van, amikor már a kommunikáció lerövidül és az is egy könnyen észrevehető és intő jel lehet, ha a főnökünk már nem is próbálkozik a fejlesztésünkkel, tanításunkkal, megoldáskereséssel

- közölte Nagy Adrienn, a Parrish & Crawler tanácsadói iroda szakmai igazgatója, a Pénzcentrum azon kérdésére, hogy mik a korai jelei annak, hogy el fogják bocsátani a munkavállalót.

A fejlesztő szakember a kommunikáció fontosságára is felhívta a figyelmet.

Fontos, hogy a felek egymás megértésére törekedjenek egymás meggyőzése helyett. Tényszerűen és nyugodtan kommunikálva kérjünk és adjunk visszajelzést. Tudjuk meg, hogy a vezető hogyan látja a munkánkat és ha elkötelezettek vagyunk az állásunk mellett, ezt mondjuk is el

- mondta el.

Hat jel, mindenek felett

A figyelmeztetésen, valamint a lerövidülő kommunikációs stíluson túl, számos más jele is lehet annak, hogy hamarosan az utcán találod magad. Ebből szedtünk össze most hatot, a Business Insider segítségével.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • 1. Rossz értékelést kapsz a teljesítményedről

Az egy kicsit olyan, mint egy hivatalos figyelmeztetés előszele. Ha soha nem éred el a kitűzött céljaidat, az egy idő után nem csak neked fog feltűnni.

  • 2. Semmiről nem értesülsz

Kihagynak a fontosabb munkahelyi megbeszélésekből, nem kerülsz rá a fontos levelekre, esetleg még a feladataid végrehajtásához fontos adatokat is elzárják előled. Ez persze úgy is bekövetkezhet, hogy rövidebben és tömörebben kommunikálnak veled.

  • 3. Megromlik a főnököddel való viszonyod

Régen barátságos volt, most viszont borzalmasan bánik veled.

  • 4. Kevesebb munkát kapsz

Ez járhat konkrét felelősségkörök elvonásával, de lehet, hogy csak kisebb mennyiséggel bíznak meg. Ez könnyen utalhat arra, hogy megszűnt a bizalom feléd.

  • 5. Folyamatosan jelentéseket írsz a munkádról

A főnököd újabban sokkal több és részletesebb beszámolót kér a munkádról, mint korábban.

  • 6. Csökkentik a fizetésedet vagy szabadságra küldenek

A fizetést nagyon nem kell megmagyarázni, azt pedig, hogy a munkáltatód szabadságra küld, egy kicsit olyan, mint amikor a randizó pár egyik tagja kis szünetet kér a kapcsolatban. Abból legtöbbször már semmi jó nem szokott kisülni.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem