18 °C Budapest
Erőteljes családi pótlék-emelés jöhet: vizsgálják a lehetőségeket

Erőteljes családi pótlék-emelés jöhet: vizsgálják a lehetőségeket

2017. február 2. 11:03

Ma utalják a januárra vonatkozó családi pótlékokat, ennek kapcsán összeszedtük az idei legfontosabb tudnivalókat. Mutatjuk azt is, honnan merítene a kormány az univerzálisan járó juttatások megreformálásához.

Habár a legtöbb jogosult nagy valószínűséggel tisztában van vele, az idei első utalási napon azonban nem árthat megismételni, hogy pontosan mikor, és mennyi családi pótlék érkezik 2017-ben.

A határidők persze csak tájékoztató jellegűek, hiszen ahogy a nyugdíjfolyósítás esetében, itt is fontos leszögezni, hogy az utalás időpontja nem egyezik meg a számlán történő jóváírással (ez általában 1-2 nap), a postai kifizetés pedig 4-6 napos csúszást is jelenthet a kiutalás dátumához képest.

Kinek jár 2017-ben családi pótlék? Hol kell igényelni?

A gyermekek után 2017-ben is alanyi jogon jár a családi pótlék (azaz hivatalos nevén: nevelési támogatás címen, ha a gyerek még nem jár iskolába, illetve beiskolázási támogatás címen, ha már iskolás), de két - életkorhoz kötődő - kitétel köti a támogatás kiutalását. Óvodás korúaknál az a feltétel, hogy a gyerek nem hiányozhat többet 20 napnál (természetesen igazolatlanul); míg az iskolás korúaknál 50 órában határozták meg az igazolatlan hiányzások maximumát. Az igényléseket, a Magyar Államkincstár helyett, a megyei és budapesti Kormányhivatalok ügyfélszolgálatain lehet kezdeményezni.

Mennyi a családi pótlék 2017-ben?

Az egy vagy több, egészséges gyermeket nevelő családok (ill. egyedülálló szülők) a következő összegekkel kalkulálhatnak 2017-ben. Természetesen az összegek gyermekenként értendők:

Ezeken felül fontos kiemelni, hogy a gyermek 3 éves koráig emelt összegű pótlék jár abban az esetben, ha 1500 grammnál kisebb súllyal született (kivéve, ha a gyermek után fogyatékossági támogatást kap a szülő!).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Erőteljes családi pótlék-emelés jöhet?

Nemrég reppent fel a hír, hogy a magyar kormány figyelemmel kíséri a lengyel családtámogatási programot. Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára még tavaly nyár végén szólalt fel, egy a Lengyelországban tartott gazdasági fórumon; az MTI tudósítása szerint

a lengyel és a magyar családpolitika egymás tapasztalataiból merít. A lengyel kormány például a magyar otthonteremtési program, a családi típusú adózás rendszere vagy a bölcsődei rendszer iránt érdeklődik, a magyar kormány viszont "kíváncsian figyeli" a Lengyelországban tavasszal bevezetett 500 plus programot. Ennek keretében minden második és további gyermek után havi 500 zloty (mintegy 35 500 ezer forint) támogatást fizetnek gyerekenként.

A kijelentés azért is különösen fontos, hiszen idehaza 2008 óta nem emeltek a családi pótlék összegén. Sőt, ahogy arra a 2017-es költségvetés tervezetéhez készített anyagában a Gyerekesély Közhasznú Egyesület is felhívta a figyelmet, az elmúlt 9 évben a családi pótlék reálértéke mintegy 25 százalékkal csökkent Magyarországon. Novák Katalin kijelentése így akár arra való utalás is lehet, hogy újabb paradigmaváltásra készül a kormány, és a családi adókedvezmények növelése mellett (vagy helyett) újra előtérbe kerülhetnek az univerzálisan járó juttatások.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?