16 °C Budapest
10 jel, hogy szép kis év végi bónuszra számíthatsz

10 jel, hogy szép kis év végi bónuszra számíthatsz

2016. december 19. 16:33

Az egyik legszuperebb céges karácsonyi ajándék kétségkívül az év végi bónusz. Figyelj a jelekre, és megtudhatod, érkezik-e jutalom.

Az év végi bónusz sokat lendíthet a munkavállalók pénzügyi helyzetén, ami így karácsony előtt igen jól jön. A legtöbb cégnél nincs konkrét szabály erre vonatkozóan, így a bónusz is esetleges. Ebből kifolyólag gyakran igen sok stresszt okoz. A Business Insider összegyűjtött néhány jelet, amiből pontosan ki lehet következtetni, hogy kapsz-e bónuszt. És utána már csak azon kell izgulnod, hogy vajon mennyit utalnak.

1. A cég eladásai

Ha stabilan növekszik a cég, akkor lehet számítani bónuszra. Nem titok, hogy az év végi juttatások, és azok mértéke nagyban függnek a vállalat anyagi helyzetétől is. Ebből kifolyólag, ha visszaesett az értékesítés, nincs sok esély az extra pénzre.

2. Barátságosabb a főnök

Ha a nagyfőnök úgy jár-kel az irodában, mint egy jóságos télapó, jobb a hangulata, beszédesebb, mint általában, akkor jók a kilátások egy kis bónuszra.

3. Új arcok

Ha a munkáltató folyamatosan (a szokottnál jóval tempósabban) veszi fel az új embereket, akkor az azt jelenti, hogy igencsak jó időket él meg a cég, így a bónuszra is nagyobb az esély. De néha egy kis létszámcsökkenés sem áll feltétlenül a prémium útjában. Ha viszont jelentős elbocsátások vannak, az sajnos nem jó jel.

4. Özönlöttek a dicséretek

Ha a főnök nemrég megdicsért a jól végzett munkáért, különösen, ha nyilvánosan ismert el, az elég jó előjel. Aki azt tervezi, hogy anyagilag is elismer, az sokkal pozitívabb és hangot is ad a sikereknek.

5. Megérkezett a vastag csekk

Lehet, hogy évközben botladozott a cég, de ha végre megérkezik a várva várt nagy kifizetés (mondjuk a legnagyobb vásárló kifizette a számlát), akkor nagy rá az esély, hogy megtámogatja a főnök egy kicsit az irodai jókedvet, mondjuk bónusz formájában.

6. Van hagyománya

Ha az év végi extrának van hagyománya a cégnél, akkor jó esély van rá, hogy ennek a szokásnak idén sem vetnek véget. 

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

7. Mérhető a sikered

Nem elég, ha úgy érzed, hogy jól dolgozol. Bizonyítani is kell, és számszerűsíteni. 

8. Mikor mész szabadságra?

Ha a főnököd arra ösztönöz, hogy vegyél ki egy kis pihenőt az ünnepek környékén, az jó jel. Valószínű, hogy úgy gondolja, sokat dolgoztál, megérdemled a pihenést. 

9. Nagyon jó lett a kimutatás

Amikor nagyon jó eredményeket ér el egy kimutatáson a cég gazdasági teljesítménye, akkor a főnök is sokkal fényesebben látja a jelent és a jövőt. A megfeszített munkáért és kimagasló teljesítményért pedig akár jutalom is járhat. 

10. Jó tagja vagy a csapatnak

Aki egyedül tör előre, az nem mindig az erő jele. Inkább győződj meg arról, hogy a munkatársaiddal jó a kapcsolatod. Itt nem a kávézásra és magánbeszélgetésekre kell gondolni, hanem arra, hogy jól dolgoztok együtt, és fontos része vagy a csapatnak. Egy jól működő szervezetnél nem csak az egyéni teljesítményeket értékelik.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?