28 °C Budapest
Jó hírt kaptak a vasutasok! Jön a pluszpénz

Jó hírt kaptak a vasutasok! Jön a pluszpénz

2016. december 15. 18:01

Karácsony előtt pénzt kapnak a vasutasok, a szakszervezet hosszas egyezkedés után egyszeri bruttó 45 ezer forint kifizetésében állapodott meg a MÁV Zrt. vezetésével. A plusz pénz mintegy 35 ezer, a MÁV-csoportnál a 6-17-es munkaköri besorolásban dolgozó vasutas számlájára érkezik meg, pár napon belül. A prémiumos kategóriába tartozó menedzsment ebből a pénzosztásból kimarad - közölte a Vasutasok Szakszervezete.

Behajtja a menedzsmenten a Vasutasok Szakszervezete azt az év elején, a béremelési megállapodáskor tett ígéretét, miszerint még az idén mindenki hozzájuthat egy egyszeri összeghez. Az "akkori" megállapodáskor a pontos összeget nem tisztázták, erről a Vasutasok Szakszervezete kezdeményezésére a napokban kezdődtek meg a tárgyalások az érdekvédők és a munkáltató között - jelentette be Meleg János, a VSZ elnöke. A cég első ajánlata bruttó 35 ezer forint volt, ezt a VSZ méltatlannak találta, a szakszervezet azzal érvelt, amit már régóta hangoztat: súlyos munkaerőhiány miatt a vasutasok gyakran több ember munkáját végzik, fizikailag és szellemileg is leterheltek, éjjel, nappal és ünnepnapokon is dolgoznak, gyakran igen rossz körülmények között, s ezért olyan mértékű az elvándorlás, hogy az már bizonyos területekre kockázatot jelent. Meleg hangsúlyozta: a MÁV-csoport vezetőinek és a tulajdonosnak is mindent meg kell tennie azért, hogy a még kitartó vasutasokat megbecsülje, itt tartsa, megfizesse, és méltóbb körülményeket biztosítson nekik.

A végül így kialkudott bruttó 45 ezer forinttal sem elégedett teljes mértékben a szakszervezet, de be kellett látni, hogy pillanatnyilag eddig ér a takaró - érvelt az elnök, hozzátéve: a karácsonyi pénzből nem kap a felső vezetés. Sok vasutasnak azonban az egyszeri 45 ezer bruttó is nagy segítség, mert lehet, hogy csak ebből tud a család karácsonyozni, a bérből ugyanis nem futná rá.

Meleg János kijelentette, ezzel a VSZ még messze nem elégedett, s továbbra is kitart a korábbi követelései és a tavalyi kiáltványában megfogalmazottak mellett. Vagyis, a szakszervezet tervezhető életpályamodellt, lényegesen jobb béreket, lényegesen jobb munkakörülményeket, az elvtelenül szigorú és ésszerűtlen vizsgáztatási rendszer felülvizsgálatát és már az iskolákban megalapozott utánpótlási rendszer kidolgozását várja a cégvezetéstől. Ehhez a Vasutasok Szakszervezete továbbra is felajánlja a segítségét.

Címlapkép forrása: Getty Images Hungary

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 20:43