24 °C Budapest
Ez most komoly? Tényleg ezt akarják a magyar lányok a főnöküktől?

Ez most komoly? Tényleg ezt akarják a magyar lányok a főnöküktől?

2016. augusztus 29. 15:10

Alulértékelt téma, de a generációk nemcsak abban különböznek egymástól, hogy másképp öltözködnek és másfajta zenét hallgatnak. Óriási különbség van aközött is, hogy mit várnak az élettől, mire vágynak a társas kapcsolataikban és, hogy mit várnak a munkahelyüktől. Mutatjuk a tíz legfontosabb elvárást a főnökükkel kapcsolatban.

A Világgazdasági Fórum saját kutatásának eredményeit közölte nemrég. E kutatás keretein belül azt vizsgálták, hogy mit várnak el munkahelyi vezetőiktől a fiatal, 18 és 35 év közötti munkavállalók. Nemzetközi viszonylatban 2020-ra az Y generáció tagjai fogják adni a munkaerő harmadát, így az ő elvárásaik fontos, hogy teljesüljenek a munkahelyeken, hisz ennek hiányában nem lesznek motiváltak és elégedettek.

Mi az Y generáció?

Az Y Generációhoz azok tartoznak, akik 1980 és 1999 között születtek. Legjellemzőbb tulajdonságuk, hogy eredmény helyett adottságnak veszik a magas technológiai fejlettséget, így rendkívül jól bánnak az elektronikai eszközökkel és a számítógéppel. Az előző generációkhoz képest nagyobb szabadságban nevelkedtek, így az őket megelőző generációk szemében gyakran túlzottan magabiztosnak, hangosnak és nagyszájúnak tűnnek.

Hányan vannak Magyarországon?

A KSH korfája szerint az Y generáció 2,4 millió tagjából 2,2 millió idősebb tizennyolcnál, így a teljes munkavállaló korú lakosság 34 százalékát teszik ki. Ha ugrunk 9 évet az időben, akkor

2025-ben az Y generáció aránya a munkavállaló korú, tehát 18 és 65 év közötti, lakosság körében 40 százalékos lesz.

A fentieknek megfelelően a munkáltatóknak, a vezetőknek illetve a munkatársaknak egyaránt meg kell szokniuk őket a munkahelyeken és fel kell ismerniük, mit vár tőlük az ezredforduló generációja.

Nagyok az igények?

A lista első helyén az őszinteség és a tisztesség (integritás) állnak. Ez a generáció nem a kiszínezett álomvilágot szeretné hallani a főnökétől, hanem az őszinte valóságot.

Második helyre került a hatékony döntésvégrehajtás. Fontos, hogy egy vezető ne csak meghozzon döntéseket, hanem végre is hajtsa azokat, különben óriási katyvaszba fullad a munkahelyi környezet.

Harmadik és negyedik helyen is a hatékonyság állnak, az előbbi helyezés a hatékony kommunikáció, az utóbbi pedig a hatékony döntéshozatal fontosságát emeli ki.

Az ötödik elvárás egy igazi Y generációs igény: a főnök tartsa értéknek a sokszínűséget és kezeljen mindenkit egyenlően.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A hatodik helyen a kreativitás állilletve annak a fontossága, hogy a vezető hatékonyan tudja felmérni a különböző lehetőségeket.

A hetedik helyet a megközelíthetőség és az empátia foglalja el, ez sok munkahelyen szintén újfajta igényként merülhet fel a vezetőkkel szemben.

A nyolcadik és kilencedik helyen is olyan igények vannak, melyek azt mutatják, a szakmai vezető ne főnökösködjön, hanem tekintse önmagát is a munkahelyi csapat tagjának, azaz:

  • ne szégyelljen tanulni másoktól és
  • vegyen részt a feladatok elvégzésében is.

A tízedik helyen pedig a pozitív attitűd és a belülről fakadó motiváció állnak. Ezzel a következőt üzeni az Y generáció:

Ha rajtad is az látszik, hogy fáj reggel bejönni a munkahelyre, akkor ne várd, hogy elfogadjam az irányításodat.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?