16 °C Budapest
Még mindig nem tudni, mit tanítanak a szakgimnáziumokban

Még mindig nem tudni, mit tanítanak a szakgimnáziumokban

MTI
2016. augusztus 10. 10:05

Három héttel a tanévkezdés előtt a tanárok még mindig nem tudják biztosan, mit és hogyan fognak tanítani az új szakgimnáziumokban - írja szerdai számában a Népszava a Magyar Pedagógiai Társaság Szakképzési Kollégiumának elnökére hivatkozva.

A helyi tanterveket már a nyári szünet előtt el kellett volna készíteni és jóvá kellett volna hagyni, ám mivel a kormány még mindig nem tette elérhetővé a kerettanterveket, ez nem történhetett meg

 - mondta Szenes György. Szerinte a jóváhagyott tanterv nélkül a tanítás sem kezdődhetne meg szeptemberben, de a szakképzési koncepció is "úgy rossz, ahogy van". Úgy látja, a kormány a tanárok áldozatkészségére támaszkodik majd, akik mindent el fognak követni azért, hogy diákjaiknak még a kaotikus viszonyok közepette is használható tudást adjanak át.

Friss!
A hírrel kapcsolatban a Nemzetgazdasági Minisztérium is megszólalt:

"Semmi akadálya sincs az új szakképzési rendszer szeptemberi elindításának, hiszen minden készen áll a 2016/2017-es tanév megkezdésére. Hamis az az állítás, miszerint a kormány nem készült fel a szeptemberi tanévkezdésre, illetve hogy a diákok, tanárok nem tudják, mit fognak tanulni, tanítani. A cikk állításával ellentétben a szakközépiskolákban tartalmukban a korábbival azonos kerettantervek alapján folyik tovább az oktatás, továbbá az új szakgimnáziumi kerettantervi struktúra egyelőre az első, felmenő évfolyamot érinti. Az új szakgimnáziumokban bevezetendő szakmai ismeretek kerettanterveinek tervezetei június eleje óta elérhetőek bárki számára, amely lehetőséget biztosít az iskoláknak, tanároknak a tanévet megelőző szükséges felkészülésre. A tanároktól, oktatási szakemberektől beérkezett több száz észrevétel alapján a tantervekben további pontosítások történtek a jogszabály-előkészítés során, amik tovább javíthatják az oktatás színvonalát. A szakgimnáziumi közismereti kerettantervek hasonlóan széles körű szakmai párbeszéd nyomán - így a Köznevelési Kerekasztal szereplőinek bevonásával - nyerték el végleges tartalmukat. Az új komplex természettudományos tantárgy pedig nem tartalmaz új tananyagot, csak a korábbiaktól eltérő módon nem különálló tantárgyként, hanem a szakmai képzést jobban segítő komplex szemlélettel történt a kialakítása. Az új tantárgyhoz külön, a tanárok, diákok számára használható oktatási segédlet készül, amely digitális formában a tanévkezdést megelőzően minden iskolában biztosított lesz. Nem osztjuk azt az aggodalmat, hogy a szakgimnáziumi életpálya-lehetőségek szűkülnének, épp ellenkezőleg: továbbra is megmarad a diplomaszerzés lehetősége, sőt könnyebbé válik a felsőoktatási szakirányú továbbtanulás, és emellett a tanulók akár az érettségi után, akár a technikus szak elvégzésével rögtön elismert OKJ képesítések birtokában léphetnek a munkaerő-piacra. Megjegyezzük továbbá, hogy a magyar szakképzési rendszer átalakítását külföldi oktatási szakemberek is elismerik."

 

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06