11 °C Budapest

Fizetésemelést szeretnél? Kövesd a 80-20 szabályt

2016. július 28. 15:11

Elég egyetlen szabályt végigvezetni a munkádon és a magánéleteden ahhoz, hogy klasszisokkal magasabb minőséget érhess el mindkettőnél. A bevett, kipróbált, bizonyított módszer szerint a következmények 80 százalékát az okok 20 százaléka adja.

A jövedelmek eloszlását kutatta az olasz szociológus és közgazdász, Vilfredo Pareto. A tapasztalatai alapján felállította, és 1896-ban publikálta a 80-20 szabályt. Eszerint a megtermelt javak 80 százaléka a társadalom 20 százalékához kerül. A legtöbb országban máig érvényes Pareto megfigyelése: a leggazdagabb 20 százaléknak jut az összjövedelem 80 százaléka. De ez a szabály nem csak a jövedelem terén alkalmazható, hanem szinte mindenhol. 

Néhány évtizeddel Pareto után, 1940-ben dr. Joseph Juran hasonló megállapításra jutott a minőségügy terén, szerinte a problémák 80 százalékát a hibák 20 százaléka okozza. Mérő László matematikus erre a szabályra olyan példákat is fel tudott sorolni, hogy: az országok lakosságának a 80 százaléka a települések 20 százalékán él, a Föld területének 20 százalékán található az olajmezők 80 százaléka, és így tovább.

Mire jó ez neked?

Ez a Pareto-elv ma már egy tudatosan alkalmazott elv a közgazdaságtan és a menedzsment számos területén. A szabály szerint bármilyen tevékenység 80 százaléka 20 százalék erőfeszítésnek köszönhető. (A következmények 80 százaléka az okok 20 százalékára vezethetők vissza.) Néhány példa, amit gyakran emlegetnek az üzleti szakirodalmak:

  • a panaszok 80 százalékát a hibák 20 százaléka okozza,
  • a cégben lévő problémák 20 százaléka okozza az elmaradt haszon 80 százalékát,
  • az üzletkötők 20 százaléka bonyolítja az üzletek 80 százalékát,
  • a sportoló sikereinek 80 százalékát az edzések 20 százaléka eredményezi,
  • az interneten a linkek 80 százaléka a weboldalak 20 százalékára vezet,
  • és a mobilunkban lévő szereplő nevek közül a hívásaink 80 százaléka a nevek 20 százalékát érinti csak.

Ahhoz, hogy kis energia befektetéssel hatékonyabb legyen a munkád, érdemes megvizsgálni a feladataidat a Pareto-elv szerint. Ha a munkád 20 százaléka eredményezi a pénzügyi megtérülés 80 százalékát, akkor érdemes arról is megközelíteni, hogy mi az, ami hátráltat?

Például a beérkező e-maileknek, és telefonhívásoknak a 20 százaléka csak az, ami valóban fontos, és befolyásolja az eredményeidet, a többi 80 százaléka csak lényegtelen dolgokat tartalmaz, ami nem visz előrébb. De ha jól megvizsgálod a mindennapi munkafolyamataidat, akkor észre veszed majd, hogy mely feladatok a mérleg melyik oldalán állnak. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Csak a fontosra figyelj? Nem lehet!

Érdemes jól átgondolni, megvizsgálni, és összeírni a feladataidat, majd rangsorolni őket. Utána azt nézd meg, hogy melyek azok a munkafolyamatok, amelyek az eredmény nagy részét hozzák. Ezekre a feladatokra koncentrálj minél többet.

Sok hangzatos sikerkönyv állításával ellentétben az nem vezet célra, hogy csak a legfontosabb 20 százalékra koncentrál az ember, mert nem duplázódik az eredmény, hanem kifejezetten csökken. De ez csak azután következik, hogy ebből a nagyon fontos 20 százalékból kihoztuk a maximumot. A többleteredményhez az vezet, ha a többi összetevőre is marad erőnk a legfontosabb 20 százalék mellett.

Joggal kérdezheted, hogy: akkor mi értelme az egésznek? Amikor ellepnek a feladatok, és rákényszerülsz arra, hogy szelektálj, akkor ez megmentheti a karrieredet, vagy akár a cégedet is.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem