5 °C Budapest

Fizetésemelést szeretnél? Kövesd a 80-20 szabályt

2016. július 28. 15:11

Elég egyetlen szabályt végigvezetni a munkádon és a magánéleteden ahhoz, hogy klasszisokkal magasabb minőséget érhess el mindkettőnél. A bevett, kipróbált, bizonyított módszer szerint a következmények 80 százalékát az okok 20 százaléka adja.

A jövedelmek eloszlását kutatta az olasz szociológus és közgazdász, Vilfredo Pareto. A tapasztalatai alapján felállította, és 1896-ban publikálta a 80-20 szabályt. Eszerint a megtermelt javak 80 százaléka a társadalom 20 százalékához kerül. A legtöbb országban máig érvényes Pareto megfigyelése: a leggazdagabb 20 százaléknak jut az összjövedelem 80 százaléka. De ez a szabály nem csak a jövedelem terén alkalmazható, hanem szinte mindenhol. 

Néhány évtizeddel Pareto után, 1940-ben dr. Joseph Juran hasonló megállapításra jutott a minőségügy terén, szerinte a problémák 80 százalékát a hibák 20 százaléka okozza. Mérő László matematikus erre a szabályra olyan példákat is fel tudott sorolni, hogy: az országok lakosságának a 80 százaléka a települések 20 százalékán él, a Föld területének 20 százalékán található az olajmezők 80 százaléka, és így tovább.

Mire jó ez neked?

Ez a Pareto-elv ma már egy tudatosan alkalmazott elv a közgazdaságtan és a menedzsment számos területén. A szabály szerint bármilyen tevékenység 80 százaléka 20 százalék erőfeszítésnek köszönhető. (A következmények 80 százaléka az okok 20 százalékára vezethetők vissza.) Néhány példa, amit gyakran emlegetnek az üzleti szakirodalmak:

  • a panaszok 80 százalékát a hibák 20 százaléka okozza,
  • a cégben lévő problémák 20 százaléka okozza az elmaradt haszon 80 százalékát,
  • az üzletkötők 20 százaléka bonyolítja az üzletek 80 százalékát,
  • a sportoló sikereinek 80 százalékát az edzések 20 százaléka eredményezi,
  • az interneten a linkek 80 százaléka a weboldalak 20 százalékára vezet,
  • és a mobilunkban lévő szereplő nevek közül a hívásaink 80 százaléka a nevek 20 százalékát érinti csak.

Ahhoz, hogy kis energia befektetéssel hatékonyabb legyen a munkád, érdemes megvizsgálni a feladataidat a Pareto-elv szerint. Ha a munkád 20 százaléka eredményezi a pénzügyi megtérülés 80 százalékát, akkor érdemes arról is megközelíteni, hogy mi az, ami hátráltat?

Például a beérkező e-maileknek, és telefonhívásoknak a 20 százaléka csak az, ami valóban fontos, és befolyásolja az eredményeidet, a többi 80 százaléka csak lényegtelen dolgokat tartalmaz, ami nem visz előrébb. De ha jól megvizsgálod a mindennapi munkafolyamataidat, akkor észre veszed majd, hogy mely feladatok a mérleg melyik oldalán állnak. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Csak a fontosra figyelj? Nem lehet!

Érdemes jól átgondolni, megvizsgálni, és összeírni a feladataidat, majd rangsorolni őket. Utána azt nézd meg, hogy melyek azok a munkafolyamatok, amelyek az eredmény nagy részét hozzák. Ezekre a feladatokra koncentrálj minél többet.

Sok hangzatos sikerkönyv állításával ellentétben az nem vezet célra, hogy csak a legfontosabb 20 százalékra koncentrál az ember, mert nem duplázódik az eredmény, hanem kifejezetten csökken. De ez csak azután következik, hogy ebből a nagyon fontos 20 százalékból kihoztuk a maximumot. A többleteredményhez az vezet, ha a többi összetevőre is marad erőnk a legfontosabb 20 százalék mellett.

Joggal kérdezheted, hogy: akkor mi értelme az egésznek? Amikor ellepnek a feladatok, és rákényszerülsz arra, hogy szelektálj, akkor ez megmentheti a karrieredet, vagy akár a cégedet is.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?