29 °C Budapest
Nem létező szakmákra bukkantunk a Parlamentben: micsoda meglepetés

Nem létező szakmákra bukkantunk a Parlamentben: micsoda meglepetés

2016. július 20. 05:59

Szinte lehetetlen észrevenni, pedig szem előtt vannak. A Parlamentben az üléstermek folyosóin és társalgóban is megtalálhatjuk a nem létező szakmákat.

Talán még a sajtó munkatársai se unatkoznak annyit a Parlament folyosóin, hogy megfogalmazódjon bennük az a gondolat: vajon kik bámulják őket százéves üveges tekintetükkel. Persze, azt mindenki tudja, hogy a magyarok minden királyának, és sok kiválóságának kőből készült lenyomata ott tornyosul a falakon, de hogy a 88 legfontosabbnak számító szakmának is szobrot állítottak, az már kevésbé köztudott.

Ez így önmagában még dögunalom, de ha belegondolunk abba, hogy a száz éve legfontosabbnak tartott szakmáknak a negyede ma már egyáltalán nem is létezik, az viszont elgondolkodtató, főleg így a negyedik ipari forradalom küszöbén.

Ha láttál mostanában pályaválasztási tanácsadó kiadványokat, biztos nem találtál benne olyat, hogy legyél bognár, csizmadia, hajdú, molnár, nyerges, vagy esetleg távirda (ezt a szót már a Word sem ismeri). Nyilván ma is van jó néhány olyan szakma, ami nélkül elképzelhetetlennek tartjuk az életünket. Ha viszont ezeknek szobrot állítanánk, talán száz évnek se kellene eltelnie ahhoz, hogy unokáink összesúgva kuncogjanak a kövek láttán: ezeket a munkákat valaha emberek végezték? 

(Képeket a szóban forgó szobrokról ide kattintva találsz.)

Ilyen messzi távlatokra nem lehet jósolni, de ha húsz évet ugrunk előre az időben, akkora már vannak kilátásban olyan "megatrendek", amelyek uralják majd a munkaerőpiacot. 

Az automatizálás meg fogja változtatni, hogyan látjuk a dolgokat, és mit csinálunk a munkánk során.

Teljesen más tudásra és készségekre lesz szükségünk néhány évtized múlva, mint amiket most nélkülözhetetlennek tartunk. Ami teljesen érthető az önjáró autók és a robotok vezérelte gyártósorok világában. Ezekhez a változásokhoz pedig majd a munkaerőpiac szereplőinek és az oktatásnak is idomunia kell.

KATTINTS: Robotok veszik el magyar melósok tízezreinek munkáját

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A fiatalok karriertervezése szempontjából egyáltalán nem lehanyagolható, hogy a választott foglalkozással épp csak tíz évig tud kezdeni valamit, vagy egészen a nyugdíjazásáig szükség lesz a szaktudására és a munkájára. Többek között a programozó, informatikus és az adatelemző szakmáknak a nemzetközi felmérések és előrejelzések szerint is jócskán lesz létjogosultsága a jövőben is, viszont nagyon sok feladatkör feleslegessé válik majd a digitalizáció által. 

Ezt már a jelenlegi munkaerő-piaci problémák is előre vetítik, már most nem nem találja egymást kereslet és kínálat: miközben munkanélküliek ezrei nem találnak állást, a vállalatoknál óriási hiány van szakképzett munkaerőből.

Valamivel több, mint 36 ezer álláshely állt betöltetlenül 2016 elején a versenyszektorban Magyarországon, miközben a munkanélküliek száma 270 ezer főre rúgott és további 210 ezer embert az állami közmunkaprogramokban foglalkoztattak - vagyis több mint 13 álláskereső jut papíron egy szabad pozícióra a versenyszférában.

KATTINTS: Kiderült, miért ennyire kínzó a munkaerőhiány

A felgyorsult világunkban már nincs szükség száz évre ahhoz, hogy egész szakmák tűnjenek el. Ha ezt vesszük alapul, milyen foglalkozásról készített szobor lehetne időtálló a Parlamentben?

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
vezetoi-coaching  |  2021.07.11 01:50
Érdekes kiragadott kinyomtatott könyvekre vonatkozó statisztikai adatok… Egy könyves csoportban idé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 28. szerda
Szabolcs
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?