32 °C Budapest
Nem létező szakmákra bukkantunk a Parlamentben: micsoda meglepetés

Nem létező szakmákra bukkantunk a Parlamentben: micsoda meglepetés

2016. július 20. 05:59

Szinte lehetetlen észrevenni, pedig szem előtt vannak. A Parlamentben az üléstermek folyosóin és társalgóban is megtalálhatjuk a nem létező szakmákat.

Talán még a sajtó munkatársai se unatkoznak annyit a Parlament folyosóin, hogy megfogalmazódjon bennük az a gondolat: vajon kik bámulják őket százéves üveges tekintetükkel. Persze, azt mindenki tudja, hogy a magyarok minden királyának, és sok kiválóságának kőből készült lenyomata ott tornyosul a falakon, de hogy a 88 legfontosabbnak számító szakmának is szobrot állítottak, az már kevésbé köztudott.

Ez így önmagában még dögunalom, de ha belegondolunk abba, hogy a száz éve legfontosabbnak tartott szakmáknak a negyede ma már egyáltalán nem is létezik, az viszont elgondolkodtató, főleg így a negyedik ipari forradalom küszöbén.

Ha láttál mostanában pályaválasztási tanácsadó kiadványokat, biztos nem találtál benne olyat, hogy legyél bognár, csizmadia, hajdú, molnár, nyerges, vagy esetleg távirda (ezt a szót már a Word sem ismeri). Nyilván ma is van jó néhány olyan szakma, ami nélkül elképzelhetetlennek tartjuk az életünket. Ha viszont ezeknek szobrot állítanánk, talán száz évnek se kellene eltelnie ahhoz, hogy unokáink összesúgva kuncogjanak a kövek láttán: ezeket a munkákat valaha emberek végezték? 

(Képeket a szóban forgó szobrokról ide kattintva találsz.)

Ilyen messzi távlatokra nem lehet jósolni, de ha húsz évet ugrunk előre az időben, akkora már vannak kilátásban olyan "megatrendek", amelyek uralják majd a munkaerőpiacot. 

Az automatizálás meg fogja változtatni, hogyan látjuk a dolgokat, és mit csinálunk a munkánk során.

Teljesen más tudásra és készségekre lesz szükségünk néhány évtized múlva, mint amiket most nélkülözhetetlennek tartunk. Ami teljesen érthető az önjáró autók és a robotok vezérelte gyártósorok világában. Ezekhez a változásokhoz pedig majd a munkaerőpiac szereplőinek és az oktatásnak is idomunia kell.

KATTINTS: Robotok veszik el magyar melósok tízezreinek munkáját

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A fiatalok karriertervezése szempontjából egyáltalán nem lehanyagolható, hogy a választott foglalkozással épp csak tíz évig tud kezdeni valamit, vagy egészen a nyugdíjazásáig szükség lesz a szaktudására és a munkájára. Többek között a programozó, informatikus és az adatelemző szakmáknak a nemzetközi felmérések és előrejelzések szerint is jócskán lesz létjogosultsága a jövőben is, viszont nagyon sok feladatkör feleslegessé válik majd a digitalizáció által. 

Ezt már a jelenlegi munkaerő-piaci problémák is előre vetítik, már most nem nem találja egymást kereslet és kínálat: miközben munkanélküliek ezrei nem találnak állást, a vállalatoknál óriási hiány van szakképzett munkaerőből.

Valamivel több, mint 36 ezer álláshely állt betöltetlenül 2016 elején a versenyszektorban Magyarországon, miközben a munkanélküliek száma 270 ezer főre rúgott és további 210 ezer embert az állami közmunkaprogramokban foglalkoztattak - vagyis több mint 13 álláskereső jut papíron egy szabad pozícióra a versenyszférában.

KATTINTS: Kiderült, miért ennyire kínzó a munkaerőhiány

A felgyorsult világunkban már nincs szükség száz évre ahhoz, hogy egész szakmák tűnjenek el. Ha ezt vesszük alapul, milyen foglalkozásról készített szobor lehetne időtálló a Parlamentben?

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.08.17 11:35
Utóirat előiratként. Ezt a postot eredetileg a Linkedin-re írtam közvetlenül. Idementem az örökkéva...
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?