22 °C Budapest
Fontos levelet hoz a postás: nem fogsz örülni, ha Te is megkapod

Fontos levelet hoz a postás: nem fogsz örülni, ha Te is megkapod

2016. július 6. 06:00

Mekkora összegtől tartják nyilván a tartozásokat? Hogyan tudhatja meg az adózó, hogy van elmaradása? És mekkora késedelmi pótlékra számíthat ilyen esetben?

Ezer forint alatti adótartozás nem létezik a 2003-as adótörvény szerint, ezért nem is kell ez alatt fizetni, és nyilvántartást se vezetnek róla. Az ezer forint fölötti elmaradás viszont már adótartozás. Ügyfélkapun keresztül egyébként bármikor meg tudod nézni az adószámla egyenlegedet, ha nincs ügyfélkapud, akkor pedig a NAV ügyfélszolgálatain bármikor kérhetsz tájékoztatást az egyenlegedről, esetleges tartozásodról.

Az egyenlegedről viszont nem csak akkor tájékozódhatsz, ha magad mész utána a dolognak, mivel

a NAV minden évben október 31-ig értesítőt küld minden adózónak, aki nem vette igénybe az elektronikus kapcsolattartást.

Mindezek ellenére, ha mégis becsúszik egy kisebb tartozás, ugyanúgy késedelmi pótlékot számolnak fel, függetlenül attól, hogy mennyivel tartozol. A késedelmi pótlék a felszámítás időpontjában érvényes jegybanki alapkamat kétszerese. 

Apróval nem bajlódik

Ha számolunk egy kicsit, akkor egy kétezer forintos adótartozásnál (jelenleg 0,9 százalékos az alapkamat) kemény 36 forintos pótlékot számolnának fel, ekkora tétellel viszont nem bajlódik az adóhatóság. A törvény szerint (2016. január 1-től) a kétezer forintot el nem érő késedelmi pótlékot mellőzi a NAV. Ekkora késedelmi pótlékhoz pedig legalább 111 115 forintos adótartozás szükséges.

A végrehajtásnál az adóhatóság különbséget tesz 10 ezer forintot meghaladó és meg nem haladó tartozás között. Utóbbi esetben,

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

a kisösszegű tartozásnál kizárólag hatósági átutalási megbízás, vagy jövedelem-letiltás lehet a végrehajtás formája. Ha viszont ezek nem járnak sikerrel, mert például az adósnak nincs letiltható jövedelme, vagy nincs fizetési számlája, akkor a 10 ezer forintos, vagy annál kisebb összegű tartozást az adószámláról véglegesen törli a NAV.

Korábban a Pénzcentrum is beszámolt az új adótörvény egyik legfontosabb változásáról, hogy jövő évtől lemond az adóhivatal az alacsony összegű, behajthatatlan tartozásokról. Véglegesen törölni fogják a 10 ezer forint, vagy annál kisebb összegű tartozást behajthatatlanság címen, ha eredménytelen volt az adós bankszámlájára kivetett inkasszó.

A 100 ezer forintos meg nem haladó, vagyon hiányában behajthatatlan tartozást pedig addig tartja nyilván a NAV, amíg végrehajthatóvá válik, vagy az ahhoz való jog elévül (4 év).

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?