18 °C Budapest
Fontos levelet hoz a postás: nem fogsz örülni, ha Te is megkapod

Fontos levelet hoz a postás: nem fogsz örülni, ha Te is megkapod

2016. július 6. 06:00

Mekkora összegtől tartják nyilván a tartozásokat? Hogyan tudhatja meg az adózó, hogy van elmaradása? És mekkora késedelmi pótlékra számíthat ilyen esetben?

Ezer forint alatti adótartozás nem létezik a 2003-as adótörvény szerint, ezért nem is kell ez alatt fizetni, és nyilvántartást se vezetnek róla. Az ezer forint fölötti elmaradás viszont már adótartozás. Ügyfélkapun keresztül egyébként bármikor meg tudod nézni az adószámla egyenlegedet, ha nincs ügyfélkapud, akkor pedig a NAV ügyfélszolgálatain bármikor kérhetsz tájékoztatást az egyenlegedről, esetleges tartozásodról.

Az egyenlegedről viszont nem csak akkor tájékozódhatsz, ha magad mész utána a dolognak, mivel

a NAV minden évben október 31-ig értesítőt küld minden adózónak, aki nem vette igénybe az elektronikus kapcsolattartást.

Mindezek ellenére, ha mégis becsúszik egy kisebb tartozás, ugyanúgy késedelmi pótlékot számolnak fel, függetlenül attól, hogy mennyivel tartozol. A késedelmi pótlék a felszámítás időpontjában érvényes jegybanki alapkamat kétszerese. 

Apróval nem bajlódik

Ha számolunk egy kicsit, akkor egy kétezer forintos adótartozásnál (jelenleg 0,9 százalékos az alapkamat) kemény 36 forintos pótlékot számolnának fel, ekkora tétellel viszont nem bajlódik az adóhatóság. A törvény szerint (2016. január 1-től) a kétezer forintot el nem érő késedelmi pótlékot mellőzi a NAV. Ekkora késedelmi pótlékhoz pedig legalább 111 115 forintos adótartozás szükséges.

A végrehajtásnál az adóhatóság különbséget tesz 10 ezer forintot meghaladó és meg nem haladó tartozás között. Utóbbi esetben,

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

a kisösszegű tartozásnál kizárólag hatósági átutalási megbízás, vagy jövedelem-letiltás lehet a végrehajtás formája. Ha viszont ezek nem járnak sikerrel, mert például az adósnak nincs letiltható jövedelme, vagy nincs fizetési számlája, akkor a 10 ezer forintos, vagy annál kisebb összegű tartozást az adószámláról véglegesen törli a NAV.

Korábban a Pénzcentrum is beszámolt az új adótörvény egyik legfontosabb változásáról, hogy jövő évtől lemond az adóhivatal az alacsony összegű, behajthatatlan tartozásokról. Véglegesen törölni fogják a 10 ezer forint, vagy annál kisebb összegű tartozást behajthatatlanság címen, ha eredménytelen volt az adós bankszámlájára kivetett inkasszó.

A 100 ezer forintos meg nem haladó, vagyon hiányában behajthatatlan tartozást pedig addig tartja nyilván a NAV, amíg végrehajthatóvá válik, vagy az ahhoz való jog elévül (4 év).

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?