32 °C Budapest
TOP 10: ezek a legjobban fizető szakmák most Magyarországon

TOP 10: ezek a legjobban fizető szakmák most Magyarországon

2016. június 15. 05:42

Egy átlagos magyar munkavállalónak szinte elképzelhetetlennek tűnik, hogy egymilliónál is többet vigyen haza egy hónapban, pedig ilyen állás is van. A jó fizetéshez persze nem árt jó területet választani és esetleg vezető pozícióban elhelyezkedni. Mutatjuk a legjobban kereső foglalkozások toplistáját.


Jelenleg hazánkban a legjobban keresők közé tartoznak a légforgalmi irányítók, a törvényhozók, a miniszterek, az államtitkárok, a tőzsde- és pénzügyi ügynökök, és a brókerek - derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) 2015-ös statisztikájából. Az adatok összesítésekor szinte az összes szakmát (több száz foglalkozást) számba vették, és ebből mi az összesített kereseti átlagok alapján gyűjtöttük össze a legjobb 10-et.

Hogyan jöttek ki a számok?

A teljes keresetek megállapításakor az NFSZ az alábbiak szerint számolt:

"A megfigyelt hónapban számfejtett rendszeres keresetelemek bruttó összege, melyhez hozzáadjuk az előző évi nem havi rendszerességű prémiumok, jutalmak, 13. havi fizetés 1/12-ed részét. Az egyes soroknál az oda tartozó elemek megfelelő adatainak az egyénenkénti létszámsúlyokkal számított súlyozott számtani átlaga jelenik meg" - olvasható a módszertani megjegyzések között.

A 2014-es kereseti listában is a légforgalmi irányítók végeztek az élen, de az újabb rangsorban valamivel többet kapnak: már átlagosan 1,7 millió forintot zsebelhetnek. Ez persze nagyon jól hangzik, de nem szabad elfelejteni, hogy bruttó számokról van szó, vagyis ez nettósítva olyan 1,2 millió forint körüli összegre tehető.

A legjobban fizető foglalkozások 10-es listájában leginkább a valamilyen vezető pozícióval van esélyünk bekerülni, de érdekességnek számít, hogy nem a vezető beosztásban dolgozók végeztek az élen. Ráadásul a fizetéslistában 6. helyre kerültek az informatikai és telekommunikációs technológiai termékek értékesítését tervező, szervező dolgozók - vagyis alig maradtak le az ugyanezen a területen dolgozó vezetőiktől.

Mennyit visz haza az átlag?

Egy átlagos magyar munkavállalónak szinte elképzelhetetlen, hogy havonta egymillió forint körüli összeget vigyen haza. A KSH legfrissebb adatai szerint a bruttó átlagfizetés Magyarországon 2016. január-március időszakban a 253 800 forint volt. Vagyis családi adókedvezmény nélkül számítva a "kézhez kapott" nettó átlagfizetés 168 800 forintra tehető. Az átlagkeresetek egyébként az elmúlt években növekedő tendenciát mutatnak.

{{EMBED:infogram_brutto_atlagkeresetek_alakulasa}}

Mit érdemes most tanulni?

2016. áprilisi adatok szerint az NFSZ rendszerében 338,1 ezer álláskereső szerepelt. Közöttük a nők és a férfiak aránya csaknem 50-50 százalékban oszlik meg. Az iskolai végzettség tekintetében pedig az álláskeresők a következőképpen oszlanak meg:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • legfeljebb általános iskolást végzettek - 42,5 százalék
  • középfokú iskolai végzettségűek - 51,8 százalék
  • felsőfokú végzettséggel rendelkezők - 5,7 százalék

Bár az álláskeresési statisztikák szerint felsőfokú végzettséggel könnyebb elhelyezkedni, de az már nem feltétlenül mondható el, hogy a diplomával feltétlen magasabb fizetésre is számíthatunk majd. Ráadásul a tapasztalatok azt mutatják, hogy kifejezetten nehéz elhelyezkedni az általános jellegű, nem specifikus, azaz nem konkrét szakmát adó diplomákkal, mint például a bölcsész, médiatudományok, vagy kommunikációs végzettség.

Ezen felül a következő években várhatóan Magyarországon nőni fog a kereslet a szakmunkások iránt.

A HR-es piacon már régen aktuális témának számít a szakmunkások kérdése, ugyanis tény, hogy az elmúlt 4-5 évben egyre nagyobb a hiány ezen a területen. Ezek a szakmák kezdenek kiöregedni, az utánpótlás képzése pedig hagy némi kívánnivalót maga után. Elképzelhető, hogy emiatt a munkaerőpiaci környezet javulni fog, és növekedni fognak a bérek Magyarországon

- mondta el korábban a Pénzcentrumnak Ficza János, a Workania.hu PR menedzsere.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.08.19 13:26
Tulajdonképpen vitatémának is jó. A bürokrácia, a “red tape” magának termel munkát. “A” hogy jelentő...
laskainelli  |  2022.08.19 08:39
Napjainkban már mindenkinek van legalább egy olyan ember a környezetében, akinek a kapcsolatában meg...
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?