26 °C Budapest
TOP 10: ezek a legjobban fizető szakmák most Magyarországon

TOP 10: ezek a legjobban fizető szakmák most Magyarországon

2016. június 15. 05:42

Egy átlagos magyar munkavállalónak szinte elképzelhetetlennek tűnik, hogy egymilliónál is többet vigyen haza egy hónapban, pedig ilyen állás is van. A jó fizetéshez persze nem árt jó területet választani és esetleg vezető pozícióban elhelyezkedni. Mutatjuk a legjobban kereső foglalkozások toplistáját.


Jelenleg hazánkban a legjobban keresők közé tartoznak a légforgalmi irányítók, a törvényhozók, a miniszterek, az államtitkárok, a tőzsde- és pénzügyi ügynökök, és a brókerek - derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) 2015-ös statisztikájából. Az adatok összesítésekor szinte az összes szakmát (több száz foglalkozást) számba vették, és ebből mi az összesített kereseti átlagok alapján gyűjtöttük össze a legjobb 10-et.

Hogyan jöttek ki a számok?

A teljes keresetek megállapításakor az NFSZ az alábbiak szerint számolt:

"A megfigyelt hónapban számfejtett rendszeres keresetelemek bruttó összege, melyhez hozzáadjuk az előző évi nem havi rendszerességű prémiumok, jutalmak, 13. havi fizetés 1/12-ed részét. Az egyes soroknál az oda tartozó elemek megfelelő adatainak az egyénenkénti létszámsúlyokkal számított súlyozott számtani átlaga jelenik meg" - olvasható a módszertani megjegyzések között.

A 2014-es kereseti listában is a légforgalmi irányítók végeztek az élen, de az újabb rangsorban valamivel többet kapnak: már átlagosan 1,7 millió forintot zsebelhetnek. Ez persze nagyon jól hangzik, de nem szabad elfelejteni, hogy bruttó számokról van szó, vagyis ez nettósítva olyan 1,2 millió forint körüli összegre tehető.

A legjobban fizető foglalkozások 10-es listájában leginkább a valamilyen vezető pozícióval van esélyünk bekerülni, de érdekességnek számít, hogy nem a vezető beosztásban dolgozók végeztek az élen. Ráadásul a fizetéslistában 6. helyre kerültek az informatikai és telekommunikációs technológiai termékek értékesítését tervező, szervező dolgozók - vagyis alig maradtak le az ugyanezen a területen dolgozó vezetőiktől.

Mennyit visz haza az átlag?

Egy átlagos magyar munkavállalónak szinte elképzelhetetlen, hogy havonta egymillió forint körüli összeget vigyen haza. A KSH legfrissebb adatai szerint a bruttó átlagfizetés Magyarországon 2016. január-március időszakban a 253 800 forint volt. Vagyis családi adókedvezmény nélkül számítva a "kézhez kapott" nettó átlagfizetés 168 800 forintra tehető. Az átlagkeresetek egyébként az elmúlt években növekedő tendenciát mutatnak.

{{EMBED:infogram_brutto_atlagkeresetek_alakulasa}}

Mit érdemes most tanulni?

2016. áprilisi adatok szerint az NFSZ rendszerében 338,1 ezer álláskereső szerepelt. Közöttük a nők és a férfiak aránya csaknem 50-50 százalékban oszlik meg. Az iskolai végzettség tekintetében pedig az álláskeresők a következőképpen oszlanak meg:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

  • legfeljebb általános iskolást végzettek - 42,5 százalék
  • középfokú iskolai végzettségűek - 51,8 százalék
  • felsőfokú végzettséggel rendelkezők - 5,7 százalék

Bár az álláskeresési statisztikák szerint felsőfokú végzettséggel könnyebb elhelyezkedni, de az már nem feltétlenül mondható el, hogy a diplomával feltétlen magasabb fizetésre is számíthatunk majd. Ráadásul a tapasztalatok azt mutatják, hogy kifejezetten nehéz elhelyezkedni az általános jellegű, nem specifikus, azaz nem konkrét szakmát adó diplomákkal, mint például a bölcsész, médiatudományok, vagy kommunikációs végzettség.

Ezen felül a következő években várhatóan Magyarországon nőni fog a kereslet a szakmunkások iránt.

A HR-es piacon már régen aktuális témának számít a szakmunkások kérdése, ugyanis tény, hogy az elmúlt 4-5 évben egyre nagyobb a hiány ezen a területen. Ezek a szakmák kezdenek kiöregedni, az utánpótlás képzése pedig hagy némi kívánnivalót maga után. Elképzelhető, hogy emiatt a munkaerőpiaci környezet javulni fog, és növekedni fognak a bérek Magyarországon

- mondta el korábban a Pénzcentrumnak Ficza János, a Workania.hu PR menedzsere.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.02 13:37
A számviteli törvény szerinti beszámoló elektronikus úton történő letétbe helyezéséről és közzététel...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 2. hétfő
Lehel
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?