Durva: 50 ezer hajléktalan él Magyarországon

MTI
2016. április 28. 16:00

A közterületen élő hajléktalan emberek kétharmada továbbra is a vidéki városokban van, és a tapasztalatok szerint egyre rosszabb állapotban lévő emberek élnek az utcán - mondta a Menhely Alapítvány kuratóriumának elnöke a hajléktalanok körében végzett február 3-ai felmérés előzetes adatairól beszámoló csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.

Győri Péter, aki egyúttal a felmérést végző Február Harmadika Munkacsoport tagja, elmondta: immár 18. éve, hogy kérdőíves adatfelvételt készítenek hajléktalan emberek körében, az idén február 3-án, a tél leghidegebb napján 10 206 ilyen helyzetben lévő ember válaszolt a kérdéseikre.

Megjegyezte, a felmérés nem mutatja, hány hajléktalan él az országban, de annyit biztosan jelez, hogy minimum hányan voltak hajléktalanok február 3-án.

Győri Péter közölte, a kérdőívre Budapesten 3968 hajléktalan ember válaszolt, a vidéki városokban 6238. Az összes, 10 206 megkérdezett közül 3422-en közterületen, 6784-en hajléktalanszállón tartózkodtak.

Kiemelte, a vidéki városokban legalább olyan súlyos a helyzet, mint a fővárosi aluljárókban. A vidéki városokban a hajléktalanellátás lényegesebb szűkebb, mint a fővárosban, ezért is "vannak többen kint fedél nélkül" - mondta Győri Péter.

Kitért arra, Budapesten 2009-ig nőtt a közterületen fellelt emberek száma, akkor 1400-an élhettek utcán. Számuk csökkenni kezdett, ma ez a szám 1200 körül mozog. Budapesten tehát enyhe csökkenés, inkább stagnálás figyelhető meg - tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy például Szegeden és Pécsen több ember tartózkodott közterületen február 3-én, mint ahányan szállón kaptak helyet.

Összegzése szerint az elmúlt öt évben legalább 50 ezer ember volt "effektív hajléktalan" Magyarországon.

Győri Péter közölte, a felmérés adatai szerint a válaszadók tizedének januárban nem volt 100 forintnál több pénze, és a megkérdezettek csaknem harmada roma vagy romának tartja a környezete.

Szólt arról is, hogy a felmérés szerint január 1-je és február 3-a között, 34 nap alatt 115 ember vált hajléktalanná Magyarországon, azaz naponta három ember. Győri Péter ennek kapcsán megjegyezte, hogy az előző évekhez képest a hajléktalanok számában nem látnak dinamikus növekedést.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az idei felmérésben az ország 78 településének mintegy 253 hajléktalanellátó szolgálata vett részt.

Győri Péter kérdésre válaszolva elmondta, ellátásra az állam évek óta nagyjából évente 8-9 milliárd forintot költ hajléktalanszállókon keresztül.

Gurály Zoltán, a Menhely Alapítvány módszertani munkatársa azt közölte, hogy az alapítvány hajléktalan emberek jogvédő fóruma kiáltványt adott ki a helyzet megváltoztatása érdekében.

A Norvég Civil Támogatási Alap támogatásából megvalósult, A hajléktalan emberek esélyegyenlőségéért című program zárásaként megalkotott kiáltvány a hajléktalan emberek jogaival kapcsolatos állításokat tesz és jogszabályi változtatásokra irányuló javaslatokat fogalmaz meg.

Kezdeményezik például, hogy a büntetés helyett inkább azt foglalják helyi és országos jogszabályokba, hogy ha valaki segítségre szorul, akkor a helyi közösség más tagja nyújtson neki - a lehetőségeihez mérten - segítséget közvetlenül, vagy ha erre nem képes, akkor legalább hívja a megfelelő szervezetet vagy embert.

A kiáltványban javasolják azt is, hogy ne legyen tiltott magatartás a szabálysértést nem megvalósító néma koldulás, a gyűjtögetés és a közterületen található hulladéktárolókból, azok mellől olyan tárgyak elvétele, amelyekről azok tulajdonosa lemondott.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is wh...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?