Durva: 50 ezer hajléktalan él Magyarországon

Durva: 50 ezer hajléktalan él Magyarországon

MTI
2016. április 28. 16:00

A közterületen élő hajléktalan emberek kétharmada továbbra is a vidéki városokban van, és a tapasztalatok szerint egyre rosszabb állapotban lévő emberek élnek az utcán - mondta a Menhely Alapítvány kuratóriumának elnöke a hajléktalanok körében végzett február 3-ai felmérés előzetes adatairól beszámoló csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.

Győri Péter, aki egyúttal a felmérést végző Február Harmadika Munkacsoport tagja, elmondta: immár 18. éve, hogy kérdőíves adatfelvételt készítenek hajléktalan emberek körében, az idén február 3-án, a tél leghidegebb napján 10 206 ilyen helyzetben lévő ember válaszolt a kérdéseikre.

Megjegyezte, a felmérés nem mutatja, hány hajléktalan él az országban, de annyit biztosan jelez, hogy minimum hányan voltak hajléktalanok február 3-án.

Győri Péter közölte, a kérdőívre Budapesten 3968 hajléktalan ember válaszolt, a vidéki városokban 6238. Az összes, 10 206 megkérdezett közül 3422-en közterületen, 6784-en hajléktalanszállón tartózkodtak.

Kiemelte, a vidéki városokban legalább olyan súlyos a helyzet, mint a fővárosi aluljárókban. A vidéki városokban a hajléktalanellátás lényegesebb szűkebb, mint a fővárosban, ezért is "vannak többen kint fedél nélkül" - mondta Győri Péter.

Kitért arra, Budapesten 2009-ig nőtt a közterületen fellelt emberek száma, akkor 1400-an élhettek utcán. Számuk csökkenni kezdett, ma ez a szám 1200 körül mozog. Budapesten tehát enyhe csökkenés, inkább stagnálás figyelhető meg - tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy például Szegeden és Pécsen több ember tartózkodott közterületen február 3-én, mint ahányan szállón kaptak helyet.

Összegzése szerint az elmúlt öt évben legalább 50 ezer ember volt "effektív hajléktalan" Magyarországon.

Győri Péter közölte, a felmérés adatai szerint a válaszadók tizedének januárban nem volt 100 forintnál több pénze, és a megkérdezettek csaknem harmada roma vagy romának tartja a környezete.

Szólt arról is, hogy a felmérés szerint január 1-je és február 3-a között, 34 nap alatt 115 ember vált hajléktalanná Magyarországon, azaz naponta három ember. Győri Péter ennek kapcsán megjegyezte, hogy az előző évekhez képest a hajléktalanok számában nem látnak dinamikus növekedést.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az idei felmérésben az ország 78 településének mintegy 253 hajléktalanellátó szolgálata vett részt.

Győri Péter kérdésre válaszolva elmondta, ellátásra az állam évek óta nagyjából évente 8-9 milliárd forintot költ hajléktalanszállókon keresztül.

Gurály Zoltán, a Menhely Alapítvány módszertani munkatársa azt közölte, hogy az alapítvány hajléktalan emberek jogvédő fóruma kiáltványt adott ki a helyzet megváltoztatása érdekében.

A Norvég Civil Támogatási Alap támogatásából megvalósult, A hajléktalan emberek esélyegyenlőségéért című program zárásaként megalkotott kiáltvány a hajléktalan emberek jogaival kapcsolatos állításokat tesz és jogszabályi változtatásokra irányuló javaslatokat fogalmaz meg.

Kezdeményezik például, hogy a büntetés helyett inkább azt foglalják helyi és országos jogszabályokba, hogy ha valaki segítségre szorul, akkor a helyi közösség más tagja nyújtson neki - a lehetőségeihez mérten - segítséget közvetlenül, vagy ha erre nem képes, akkor legalább hívja a megfelelő szervezetet vagy embert.

A kiáltványban javasolják azt is, hogy ne legyen tiltott magatartás a szabálysértést nem megvalósító néma koldulás, a gyűjtögetés és a közterületen található hulladéktárolókból, azok mellől olyan tárgyak elvétele, amelyekről azok tulajdonosa lemondott.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
perfekt  |  2021.06.07 08:31
Már több esetben foglalkoztunk a közüzemi díjak továbbszámlázásával, de még mindig sláger témának tű...
hrdoktor  |  2021.06.07 06:14
Szinte fizikai ellenállást érez valamelyik sürgős munkahelyi teendője láttán, és igyekszik valami ür...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 14. hétfő
Vazul
24. hét
Június 14.
Húsmentes világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 13. 16:08