14 °C Budapest
Matolcsy szerint abszolút rendben van az ötmilliós luxusfizetése

Matolcsy szerint abszolút rendben van az ötmilliós luxusfizetése

2016. április 18. 16:33

2010 óta a magyar állam vezetői sikeres gazdaságtörténelmi tetteket hajtottak vége, ezért őket meg kell fizetni. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke ezzel indokolta, miért nem érvényes már a kétmilliós bérplafon, és miért tartja helyesnek, hogy a parlament megduplázta, és ötmillióra emelte a fizetését.


A sokat vitatott jegybanktörvény nemcsak az MNB-alapítványok szerződéseiről szólt, hanem megduplázta a bank vezetőinek fizetését. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke így már ötmillió forintot keres, amely világszinten nem kiemelkedő összeg, de a magyar átlagfizetésekhez képest rendkívüli.

Matolcsy György ráadásul 2010-ben annak a kormánynak volt a minisztere, amely harcot indított a 2 millió feletti állami fizetések ellen, és meghúzta a 2 milliós bérplafont az állami szférában. Így az előző MNB-elnök fizetését is alaposan lecsökkentette.

Az MSZP-s Bárándy Gergely a parlamentben az azonnali kérdések órájában meg is kérdezte Matolcsytól:

Ön rendelt magának ötmilliós fizetést? Egyetért ezzel, hogy önnek ötmilliós fizetés jár? A fizetését nem tartja pofátlannak?

Matolcsynak a parlamenti szabályok alapján ezen a héten személyesen kellett válaszolnia, és elég részletesen kifejtette, miért tartja helyesnek ezt az összeget.

Először is visszautasította, hogy rendelte volna a törvényt: "ez nem kocsma, nem étterem, nem internetes csomagküldő szolgálat,a jegybank elnöke nem rendel törvényt". Majd kifejtette, hogy

mivel 2010 óta a magyar állam vezetői sikeres gazdaságtörténelmi tetteket hajtottak vége, a magyar állam vezetőit meg kell fizetni.

Matolcsy szerint az állami vállalatok vezetői vagy a Magyar Nemzeti Bank esetében is a saját területükön fizetett bérekhez kell hasonlítani a fizetéseket. És a magyar bankrendszerhez képest a középső fizetési kategóriában van az MNB-elnök fizetése - érvelt Matolcsy, aki szerint épp az MSZP-nek kellett volna kezdeményezni az ő fizetésének emelését.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Bárándy annyit reagált, hogy "nehéz szavakat találni az elképesztő válaszra", és emlékeztetett, hogy épp Matolcsy szavazatával csökkentette az előző jegybankelnök fizetését a parlament. Aztán megkérdezte Matolcsytól, hogy szerinte helyes-e hogy a magyar miniszterelnökhöz képest négyszer annyit keressen.

Matolcsy azzal vágott vissza, hogy kevesebbet keres, mint a szlovák jegybank vezetője, és ugyanannyit, mint a csehé, és Bárándy sem gondolhatja hogy náluk rosszabbul dolgozik, vagy kevesebbet érdemel.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.10.04 12:18
Sok minden érdekel, sok “projektem” van, írok róluk, miközben vannak, akik meg azt mondják, vagy a s...
hrdoktor  |  2022.10.03 04:31
A nőgyógyászati betegségeken kívül is vannak olyan betegségek, amelyek nőknél gyakrabban fordulnak e...
legacykft  |  2022.09.30 19:54
Albert Einstein az oxfordi egyetemen záródolgozatot készült íratni fizika szakos hallgatóival. Tanár...
perfekt  |  2022.09.28 10:30
A devizaáttérés esetei a következők lehetnek: forintról devizára való áttérés, devizáról forintr...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 4. kedd
Ferenc
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?