0 °C Budapest

Elképesztő bérszakadék: tényleg ezt érdemlik a magyar nők?

Pénzcentrum
2016. február 4. 05:55

Nem csak külföldön, itthon is óriási a szakadék a nők és a férfiak keresete között. Ennek ellenére nagyon sok olyan termék van, amiért egy nőnek több pénzt kell kiadnia, mint egy férfinak. A Pénzcentrum most megnézte, melyik nem költ többet, mire, és hogyan.

A nők és a férfiak közötti bérkülönbségek nem csak nemzetközi, hanem itthoni viszonylatban is jelentősek. Az Eurostat adatai szerint Magyarország mellett Európa más országaiban, például Belgiumban, Csehországban, Dániában, Spanyolországban, és Franciaországban is hasonló a helyzet. A legtöbb országban a nemek közötti bérkülönbség alacsonyabb a pályakezdők esetében, a tapasztalattal és korral együtt azonban a bérszakadék is nő.

A felmérés alapján az Európai Unió országaiban a nők bruttó órabére átlagban 16,4 százalékkal maradt el a férfiakétól. Magyarországon a havi bruttó átlagkereseteket vizsgálták korcsoportok és nemek szerinti bontásban, ami alapján szintén elmondható, hogy az azonos korban lévő férfiak átlagkeresete lényegesen magasabb, mint a nőké.

Hiába kevesebb a fizetés, sok dologra a nők költenek többet

Bár átlagban a gyengébbik nem képviselői kevesebbet kapnak kézhez, mégis számos nőknek készült árucikk drágábban kapható, mint amit a férfiaknak készítettek. Előfordul, hogy a drogériákban bizonyos női termékeknél többet kell fizetni, ráadásul nem csak az árban, hanem akár a kiszerelésben is lehetnek eltérések. Vagyis bizonyos női termékek kisebb kiszerelésekben ugyanannyiért kaphatóak, mint a férfi változatok nagyobb kiszerelésben.

Némiképp ellensúlyozza ezt a KSH tavaly megjelent A Nők és Férfiak című zsebkönyvben közzétett mérése, amelyben többek között az egy főre jutó éves kiadásokat vizsgálták. Ezek szerint 

az egyedülálló háztartásokban összességében a férfiak költenek többet, éves szinten kicsivel több, mint 200 ezer forinttal.

Az adatok azt mutatják, hogy szeszes italokra és dohányárura, lakásfenntartásra, közlekedésre, szórakozásra és oktatásra is többet adnak ki a nőknél. Ugyanakkor a nők többet fizetnek élelmiszerekre és alkoholmentes italokra, lakberendezésre, és egészségügyi ellátásra.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az internetes vásárlásnál is nagy különbségek vannak

A GfK felmérése alapján a férfiak valamivel többet vásárolnak online, és nagyobb értékben, mint a nők. Jellemzően műszaki és számítástechnikai eszközökre, háztartási gépekre, banki és biztosítási termékekre és szerszámokra költenek, míg a nők leginkább a kulturális- és divatcikkekre adnak ki szívesen pénzt, illetve nagyobb arányban fizetik a rezsiköltségeket is online.

A GKI Digital Kutató és Tanácsadó Kft. kutatásából pedig kiderült, hogy a férfiak bátrabban vásárolnak az interneten, és többször, mint a nők. Ugyanakkor mindkét nem képviselői fontosnak tartják, hogy mennyibe kerül az adott termék, mennyire megbízható a webshop, és milyen lehetőségek vannak az áruátvételre.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?