15 °C Budapest
Elképesztő bérszakadék: tényleg ezt érdemlik a magyar nők?

Elképesztő bérszakadék: tényleg ezt érdemlik a magyar nők?

Pénzcentrum
2016. február 4. 05:55

Nem csak külföldön, itthon is óriási a szakadék a nők és a férfiak keresete között. Ennek ellenére nagyon sok olyan termék van, amiért egy nőnek több pénzt kell kiadnia, mint egy férfinak. A Pénzcentrum most megnézte, melyik nem költ többet, mire, és hogyan.

A nők és a férfiak közötti bérkülönbségek nem csak nemzetközi, hanem itthoni viszonylatban is jelentősek. Az Eurostat adatai szerint Magyarország mellett Európa más országaiban, például Belgiumban, Csehországban, Dániában, Spanyolországban, és Franciaországban is hasonló a helyzet. A legtöbb országban a nemek közötti bérkülönbség alacsonyabb a pályakezdők esetében, a tapasztalattal és korral együtt azonban a bérszakadék is nő.

A felmérés alapján az Európai Unió országaiban a nők bruttó órabére átlagban 16,4 százalékkal maradt el a férfiakétól. Magyarországon a havi bruttó átlagkereseteket vizsgálták korcsoportok és nemek szerinti bontásban, ami alapján szintén elmondható, hogy az azonos korban lévő férfiak átlagkeresete lényegesen magasabb, mint a nőké.

Hiába kevesebb a fizetés, sok dologra a nők költenek többet

Bár átlagban a gyengébbik nem képviselői kevesebbet kapnak kézhez, mégis számos nőknek készült árucikk drágábban kapható, mint amit a férfiaknak készítettek. Előfordul, hogy a drogériákban bizonyos női termékeknél többet kell fizetni, ráadásul nem csak az árban, hanem akár a kiszerelésben is lehetnek eltérések. Vagyis bizonyos női termékek kisebb kiszerelésekben ugyanannyiért kaphatóak, mint a férfi változatok nagyobb kiszerelésben.

Némiképp ellensúlyozza ezt a KSH tavaly megjelent A Nők és Férfiak című zsebkönyvben közzétett mérése, amelyben többek között az egy főre jutó éves kiadásokat vizsgálták. Ezek szerint 

az egyedülálló háztartásokban összességében a férfiak költenek többet, éves szinten kicsivel több, mint 200 ezer forinttal.

Az adatok azt mutatják, hogy szeszes italokra és dohányárura, lakásfenntartásra, közlekedésre, szórakozásra és oktatásra is többet adnak ki a nőknél. Ugyanakkor a nők többet fizetnek élelmiszerekre és alkoholmentes italokra, lakberendezésre, és egészségügyi ellátásra.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az internetes vásárlásnál is nagy különbségek vannak

A GfK felmérése alapján a férfiak valamivel többet vásárolnak online, és nagyobb értékben, mint a nők. Jellemzően műszaki és számítástechnikai eszközökre, háztartási gépekre, banki és biztosítási termékekre és szerszámokra költenek, míg a nők leginkább a kulturális- és divatcikkekre adnak ki szívesen pénzt, illetve nagyobb arányban fizetik a rezsiköltségeket is online.

A GKI Digital Kutató és Tanácsadó Kft. kutatásából pedig kiderült, hogy a férfiak bátrabban vásárolnak az interneten, és többször, mint a nők. Ugyanakkor mindkét nem képviselői fontosnak tartják, hogy mennyibe kerül az adott termék, mennyire megbízható a webshop, és milyen lehetőségek vannak az áruátvételre.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
coachco  |  2021.04.09 20:02
Sokkal korábban ébredek, mint kellene. Kellene? Egy ideje jóformán bármeddig alhatnék, alig van regg...
legacykft  |  2021.04.09 18:00
Bő egy év pandémiás időszak után belátható közelségbe került a “nyitás”, a régi életünkhöz való viss...
perfekt  |  2021.04.07 06:00
A napokban a gépjármű tulajdonosok/üzembetartók levelet kapnak a NAV-tól, mely tartalmazza a 2021. é...
hrdoktor  |  2021.04.06 04:59
Az elvek és a jogszabályok szintjén már megvalósult a férfiak és a nők egyenlősége, a napi gyakorlat...
kovacstunde  |  2021.04.05 09:06
  Az emberek többsége nem szereti, ha ellenőrizve vannak, mert azt személyes szabadságuk korlátozás...
NAPTÁR
Tovább
2021. április 11. vasárnap
Leó, Szaniszló
14. hét
Április 11.
Debrecen napja
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. április 11. 16:10
Pénzcentrum  |  2021. április 11. 15:01