17 °C Budapest
Hónapok óta munkanélküli a legendás magyar olimpikon

Hónapok óta munkanélküli a legendás magyar olimpikon

2015. szeptember 11. 16:01

Magyarországon a legfrissebb adatok szerint 306 ezer a regisztrált munkakereső. Egy közülük legendás egykori olimpiai bajnokunk, Csollány Szilveszter, aki hiába próbál, nem talál munkát. Hónapok óta a feleségének kell eltartania az egykori élsportolót.

Egész nap az álláshirdetéseket bújja, és folyamatosan küldözgeti az önéletrajzát Csollány Szilveszter, olimpiai tornászbajnokunk. Hónapok óta a felesége tartja el az egykori élsportolót, ugyanis munkanélküliként hiába próbálkozik, csak elutasítást kap - írja a Blikk.

A 2000-es Sydney olimpia aranyérmes tornászának a 2008-as gazdasági világválsággal kezdődtek a problémái. Akkor minden munkát elvállalt, hogy svájci frank alapú lakáshitelüket törleszteni tudja. Csaposnak állt egy budapseti kocsmában, később pedig Svájcban vállalt munkát. Mára megelégelte, hogy a családjától távol kell élnie és dolgoznia, ezért hazaköltözött Sopronba.

A sors úgy hozta, hogy én vagyok itthon a háztartásbeli. Szerencsére, a nejemnek fogászati asszisztensként állandó munkája van. Így egyelőre az ő fizetéséből élünk, és persze abból a szerény életjáradékból, ami szinte semmire sem elég. Megpróbálok pozitív maradni, és bízom benne, hogy kellek még valakinek

- mondta a lapnak az olimpikon.

Azt azért nem árt tudni, hogy a szerény életjáradék, ami az aranyérmes olimpikonoknak havonta jár, az az előző évi országos szintű bruttó átlagkereset.

2014-ben ez 237 736 forint volt, amit adózás nélkül teljes mértékben megkapott a sportoló, mivel a személyi jövedelemadó törvény szerint ezután adóznia nem kell.

Több mint 300 ezren vannak így ezzel

A KSH jelentése szerint a munkanélküliségi ráta 6,8 százalék volt a május-júliusi három hónapos időszakban. Egy hónappal ezelőtt 6,9 százalékon, egy éve pedig 8 százalékon állt ez a mutató. A munkanélküliek összesen 306 ezren voltak, így hosszú idő után először csillan fel az esély, hogy 300 ezer alá csökken azok száma, akik hiába keresnek munkát.

Eközben a foglalkoztatottak száma is emelkedik. Egyre többen vannak jelen a munkapiacon, a gazdaságilag aktívak (foglalkoztatottak, munkanélküliek, közmunkások) száma 4,53 millió főre emelkedett, így a 15-74 éves népességben az aktivitási ráta 60 százalék fölé emelkedett. (Az ezredfordulón még 52-53 százalékos volt az arány.)

Összefoglalva:

 • a munkapiacon egyre többen jelennek meg munkát keresve,
 • a kedvező körülmények hatására pedig ennek jó része talál is munkát,
 • ennek hatására pedig a foglalkoztatás folyamatosan bővül,
 • ugyanakkor ennek mértéke nem akkora, hogy a munkanélküliek és közmunkások állománya csökkenni tudjon.

15 hónap!

Magyarországon amikor munkanélküliséget emlegetünk, általában a regisztrált álláskeresőket vesszük figyelembe, és nem azokat, akik például részmunkaidőben dolgoznak, pedig hajlandóak lennének teljes munkaidőben dolgozni. A BNP Paribas Cardif és a Scale Research közös kutatásában a legalább szakiskolai végzettséggel rendelkező, magukat munkanélküliként vagy alulfoglalkoztatottként leíró magyar állampolgárokat vizsgálták, akik szeretnének újra dolgozni. Ezt a kategóriát, amely jelentősen eltér a hivatalos statisztikai fogalmaktól,

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

képzett álláskeresőként

definiálta a cég. A felmérésből kiderült, hogy a képzett álláskeresők

 • egyharmada először van munka nélkül,
 • további egyharmaduk már másodszor,
 • egyötöde pedig harmadszor is
 • átlagosan 15 hónapja keresnek új munkát
 • jellemzően 3-5 helyen dolgoztak eddig,
 • egyötöde maga kezdeményezte a munkaviszonya megszüntetését (21 százalék, diplomásoknál 27 százalék);
 • a döntő ok az alacsony fizetés (31 százalék)
 • és a rossz kollegiális kapcsolatok (11 százalék) voltak
 • sokan úgy mondanak fel, hogy nincs helyette másik állásuk

Csak 16 százalékuk készült arra, hogy esetleg munkanélküli lesz; náluk ez a felkészülés főleg a más munkalehetőségek figyelését és pénz megtakarítását jelentette.

Pedig munkanélküliség esetére Magyarországon három társaságnál is lehet biztosítást kötni. Ezen termékek lényege, hogy amikor elveszítjük az állásunkat, a biztosító fizeti helyettünk a számláinkat, a hitelünket.

Új munkát jellemzően négy formában keresnek: ismerősöknél, barátoknál érdeklődnek, újsághirdetéseket figyelnek, álláshirdető portálokat néznek és a Munkaügyi Központ álláshirdetései között keresnek; még az 50 felettiek körében is népszerűek az internetes portálok.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?