17 °C Budapest
Biztos, hogy a te gyereked nem ehet ingyen az iskolai menzán?

Biztos, hogy a te gyereked nem ehet ingyen az iskolai menzán?

2015. szeptember 4. 11:00

Akár havi 15-20 ezer forintot is spórolhat egy kétgyermekes család, ha jogosultak étkezési támogatásra. Érdemes az oktatási intézményekben utánakérdezni, a mi gyemekünk vajon nem étkezhet-e ingyen.

Szeptember elsejétől már 320 ezer gyermek étkezik ingyenesen a közintézményekben. 2015-ben 58 milliárd forintba kerül a gyermekek közétkeztetése az államnak. Szeptemberben bővült azok köre, akik térítésmentesen reggelizhetnek, ebédelhetnek, uzsonnázhatnak a bölcsődékben, óvodákban és iskolákban.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának becslései szerint egy kétgyermekes családnak átlagosan havi 15-20 ezer forintos könnyebbséget is jelenthet az ingyenes étkeztetés bővítése. Nézzük, kik örülhetnek az újításnak:

  • Aki eddig rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesült, az szeptember 1. után is 100 százalékos étkezési kedvezményt kap. Ehhez 3 hónapnál nem régebbi, a kedvezményre jogosító határozat másolata szükséges.

  • A három vagy többgyermekes családban élő gyermek szeptember elsejétől 100 százalékos kedvezményt kap (de csak a bölcsődei és óvodai ellátásban, iskolások esetén nem).

  • A tartósan beteg vagy fogyatékos gyermek eddig 50 százalékos kedvezményben részesült, szeptembertől 100 százalékos kedvezményt kap. A jogosultsághoz szükséges a 3 hónapnál nem régebbi, magasabb összegű családi pótlék megállapításáról szóló határozat, illetve tartós betegség esetén a szakorvosi igazolás, fogyatékosság esetén a szakértői és rehabilitációs bizottság szakvéleménye (másolatban).

    LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

    A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • Ugyanígy ahol tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeket nevelnek, ott szeptembertől a többi gyermek is 100 százalékos kedvezményben részesül. Ugyanolyan igazolások szükségesek, mint az előző esetben.

2016. január elsejével pedig tovább bővül azon gyermekek köre, akik térítésmentesen étkezhetnek. Aki olyan családban él, ahol az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg a nettó minimálbér 130 százalékát, vagyis a (a 2015-ös minimálbérrel számolva) 89 408 forintot, 100 százalékos kedvezményben részesül majd. A jogosultsághoz a szülő nyilatkozata szükséges, melyhez külön nyomtatványt fognak adni. Ez az EMMI szerint a gyerekek 90 százalékát érinti majd.

Aki nem tudja, gyermekét érinti-e az étkezési támogatás, érdemes a bölcsiben, óvodában, vagy iskolában utána kérdezni jár-e kedvezmény és hogyan kell igazolni a jogosultságot, amennyiben igen.

Szeptember elsejétől nem csak ez változott a menzákon: egészségesebb ételek, kevesebb só és cukor kerül az asztalra. Nincs többé cukros üdítő vagy tea, és édességet sem kaphatnak főétkezésként a gyerekek. Szigorú, életkorhoz kötött tápanyag-és kalóriatáblázatok szerint főznek, hogy a diákok ne szenvedjenek semmiben hiányt. Egyelőre az új rendszer nem aratott osztatlan sikert a gyerekek körében, több iskolából hallani, hogy még nem barátkoztak meg az új ízekkel a nebulók.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!