0 °C Budapest

Szórják a pénzt a magyar zenészek: de milyen pénzt?

2015. augusztus 30. 07:01

Saját bankjegy nyomtatásában látják a jövőt a magyar popsztárok. Az elmúlt időszakban az egyik legkedveltebb zenekar és egy mulatósceleb is saját pénzt adott ki, utóbbinak komoly pénzügyi-jótékonysági tervei is vannak vele. A törvények egyébként szigorúan szabályozzák a pénzutánzatokat - persze kérdés, pontosan mi minősül annak.

Nagy divat lett az elmúlt hónapokban a saját bankjegy nyomtatása a magyar popzenében. A Wellhello 47 ezer forintos címletű bankjegyeket osztogat koncertjein, a mulatóssztár Barna Barnabás pedig Barna bankót dobott piacra.

Fotó: Pénzcentrum


A Wellhello az idei év talán legsikeresebb zenekara Magyarországon: koncertjeikre sokszor minden jegy elfogy, több olyan daluk is a slágerlistákat ostromolja. Az Apuveddmeg című slágerükben -ami közel 12 milliós nézettségnél tart a YouTube-on - a szüleik pénzéből nagymenő életvitelt folytató fiatalokat figurázzák ki.

A dalszövegben szereplő rímpár szerint

a számlát meg se kérdezem, két koktél negyvenhétezer

Ennek apropóján osztogatnak a zenekar frontemberei 47 ezer forintos bankjegyeket a koncerteken. Sőt, konkrétan pénzkilövő pisztolyokból szórják a pénzt, ami leginkább a hivatalos magyar forintra hasonlít. A Wellhello-pénzen még címer, sorszám, sőt, a hamisításra figyelmeztető felirat is szerepel. A Wellhello-bankjegynek egyébként akár még értéke is lehet, az egyik apróhirdetési oldalon például 10 ezer forintért kínálnak eladásra egy kissé gyűrött darab. Igaz, az értékét emeli, hogy a hirdető állítása szerint a banjegyet Diaz, a zenekar énekes is megfogta.

A mulatós herceg is érdekelt a pénznyomtatásban

Valószínűleg olvasóink számára kevésbé ismert előadó Barna Barnabás. A szaksajtóban mulatós herceg jelzővel illetett előadó nemrég az amerikai dollárhoz hasonló bankjegyet nyomtatott, saját arcképével. A Barnabás bankót fellépései végén osztogatja a közönségnek.

A feltörekvő énekesnek azonban távolabbi célja is van a speciális bankjeggyel. A Hír24-nek beszélt a távlati tervekről:

Nagyon büszke vagyok a Barna bankóra, szerintem nagyon jól sikerült, a fotóm különösen tetszik rajta. Egy kedves barátom készítette a dizájnt, már elég sokat nyomtunk belőle - de azért nem visszük túlzásba, hogy az értéke megmaradjon. Éppen tart egy turném, ahol tíz állomáson keresztül mindenütt százezer forintot adok oda egy rászoruló családnak, a többieknek pedig Barna bankó jut. Később azonban komoly szerepet is szánunk neki: szeretnék megállapodni néhány nehéz helyzetben lévő település élelmiszerboltjaival, hogy a bankókkal is lehessen fizetni náluk. A terv az, hogy rászorulóknak osztjuk majd, a boltosoknak pedig én majd igazi pénzt fizetek a vásárlások után.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

{{EMBED:https://www.facebook.com/barna.barnabas.hivatalos/photos/a.363665517005994.83342.363662627006283/947369888635551/?type=1}}

Volt, amikor kapták a pénzt a zenészek

A klasszikus magyar rockzene kedvelői biztosan ismerik a P. Mobil Kétforintos dal című számát. Ott - a fenti példákkal ellentétben - a közönség dobált pénzt a színpadra, meglepő módon kétforintosokat.

Ahogy Schuszter Lóránt, a zenekar frontembere néhány éve a Dob+basszus című műsorban elmesélte, a hetvenes-nyolcvanas években a zenekar közönsége rájött, hogy van náluk "bélás" (az egykori kétforintos közismert neve), és dobálták fel a színpadra az érméket. Volt, hogy akár ezer forint is összejött így, a feldobált pénzek pedig a zenekar tagjait is megsebesítették.


Komolyan szabályozzák a pénzutánzatokat

A Magyar Nemzeti Bank tájékoztatása szerint pénzutánzatnak minősül minden olyan tárgy (így például az érem, emlékérem, medál, zseton, játék- és kellékpénz) vagy képi ábrázolás, amely bankjegy vagy érme látszatát kelti, és amely a bankjegyek vagy érmék egészének, valamely részletének, egyedi képi elemeinek, illetőleg az emlékérmék tematikájának a felhasználásával készül, függetlenül a mérettől, az alapanyagtól, a színtől és a megjelenített konkrét képi elemektől.

Az MNB kiemeli, hogy tilos olyan utánzatot készíteni vagy készíttetni, amely valamely bankjeggyel vagy érmével összetéveszthető vagy valamely érméhez képi megjelenésében hasonló.

Sőt, az utánzatok készítésére és felhasználására a szerzői jogi törvény is vonatkozik.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.02.06 07:49
Kell-e tudás? És hogy szerezzük meg? És a gyerekeinknek hogyan adjuk át, ha bennünk megvan? Pláne, h...
hrdoktor  |  2023.02.06 06:28
A C-vitamin a legelső, legismertebb, legnépszerűbb táplálékkiegészítő, amely szinte minden család há...
legacykft  |  2023.02.03 17:49
A cégalapítók egyik legnagyobb kihívása, mikor a vállalat életében elérkezik az ügyvezetői szék átad...
perfekt  |  2023.02.03 09:59
A cikksorozat első részében áttekintettük a társaságiadó-információkat tartalmazó jelentés összeállí...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 8. szerda
Aranka
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?