24 °C Budapest
Már csak alig több mint 300 ezer munkanélküli van Magyarországon

Már csak alig több mint 300 ezer munkanélküli van Magyarországon

2015. augusztus 28. 11:35

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai szerint egyre magasabb a foglalkoztatottak aránya a keresőkorú népesség körében. A május-júliusi időszakban 6,8 százalék volt a munkanélküliségi ráta, míg egy éve ez még 8 százalékos volt.

A KSH jelentése szerint a munkanélküliségi ráta 6,8 százalék volt a május-júliusi három hónapos időszakban. Egy hónappal ezelőtt 6,9 százalékon , egy éve pedig 8 százalékon állt a mutató. A munkanélküliek összesen 306 ezren voltak, így hosszú idő után először csillan fel az esély, hogy 300 ezer alá csökken azok száma, akik hiába keresnek munkát.

Árnyaltabb képet kapunk akkor, ha a munkanélküliekhez hozzászámoljuk a közmunkásokat, akiknek a munkapiacra való visszatérése a nemzetközi és a hazai tapasztalatok szerint is igen visszafogott. A két kör együttes létszáma hosszú ideje 500 ezer fő körül mozog, vagyis a munkapiac feszessége ilyen értelemben nem változott.

Eközben a foglalkoztatottak száma még közmunkások nélkül is emelkedik. Ennek magyarázata, hogy egyre többen vannak jelen a munkapiacon, a gazdaságilag aktívak (foglalkoztatottak, munkanélküliek, közmunkások) száma 4,53 millió főre emelkedett, így a 15-74 éves népességben pedig az aktivitási ráta 60 százalék fölé emelkedett. (Az ezredfordulón még 52-53 százalékos volt az arány.) Az aktivitási ráta emelkedésének oka elsősorban az évek óta szigorodó szigorúbb kilépési szabályokban keresendő, az idéntől pedig effektívvé vált a nyugdíjkorhatár-emelés is, ami a következő 10 évben csak hét évnyi korosztályt enged majd ki a munkapiacról.

Vagyis az összképet úgy lehetne összefoglalni, hogy

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

  • a munkapiacon egyre többen jelennek meg munkát keresve,
  • a kedvező konjunktúra hatására pedig ennek jó része talál is munkát,
  • ennek hatására pedig a foglalkoztatás folyamatosan bővül,
  • ugyanakkor ennek mértéke nem akkora, hogy a munkanélküliek és közmunkások állománya csökkenni tudjon.

A képet tovább árnyalja, hogy a KSH a mintavételes statisztikában foglalkoztatottként regisztrálja azokat a külföldön dolgozókat. Az ő számuk az utóbbi években megnőtt, vagyis a belső piacon állást találók száma nem mutatna ennyire meredeken emelkedő görbét, mint amit a fenti ábrán láthatunk. Ugyanakkor ezzel korrigálva is azt láthatnánk, hogy a foglalkoztatás válság előtti szintet kissé már meghaladja.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?