Mire elég a fizetésünk? Ezt tudja a magyar minimálbér

Mire elég a fizetésünk? Ezt tudja a magyar minimálbér

Pénzcentrum
2015. július 17. 05:50

Vannak olyan országok, ahol napi 16 órát kellene dolgozni ahhoz, hogy a relatív szegénységből kitörjön valaki. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) friss tanulmánya szerint egy egyedülálló szülő két gyermekkel gyakran képtelen annyit dolgozni, hogy eltartsa belőle a családját.

Sok országban hiába dolgoznak megfeszített tempóban a munkavállalók, egyszerűen olyan alacsony a minimál órabér, hogy nem segíti ki őket a szegénységből a legkeményebb munka sem. A szakirodalom relatív szegényeknek nevezi őket: ők azok, akik olyan háztartásban élnek, ahol a háztartás teljes jövedelme nem éri el a medián jövedelem (azaz az átlagkereset) 60 százalékát. Ez Magyarországon 2013-ban egy háztartásra számítva 67 747 forint volt egy hónapban. Akkor ennél alacsonyabb jövedelemből a népesség 14,6 százaléka élt.

Az OECD adatai szerint a tagországok többségében egy teljes munkaidős állású minimálbéres fizetésből nem él meg egy kétgyermekes család, mindkét szülő fizetésére szükség van ahhoz, hogy a gyerekek ne szegénységben nőjenek fel, ne számítsanak relatív szegénynek. Például Csehországban, Chilében, Észtországban vagy Görögországban egy egyedülálló szülőnek irreálisan sok időt kellene munkával töltenie ahhoz, hogy élhető környezetet teremtsen a családjának.

Csehországban például heti 79 óra (azaz majdnem napi 16 órát), Spanyolországban "csak" heti 60, míg például Portugáliában heti 50 óra telne munkával egy gyermekeit egyedül nevelő szülő esetében.

Magyarországon ez a szám heti 39 óra.

Összehasonlításképp, a teljes munkaidőben dolgozók, akik napi 8 órát töltenek munkával, havi 160, heti 40 órát dolgoznak. Japánban a munkanélküli egyedülálló szülők segélyt kapnak, ami több, mint a mediánjövedelem 60 százaléka, így esetükben nem beszélhetünk relatív szegénységről.

A legjobb helyzetben az ausztrálok vannak, nekik mindössze 6 órát kell dolgozniuk egy héten annak érdekében, hogy átlépjék a szegénységi küszöböt. Az íreknek heti 8, az Egyesült Királyságbeliek egyedülálló szülőknek pedig heti 8 óra munkára van szükségük ahhoz, hogy biztosítsák gyermekeik számára a biztos megélhetést.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A magyar minimálbér

Magyarországon 2015-től a bruttó minimálbér összege 105 ezer forint, ami azt jelenti, hogy 68 775 forint lehet az a legalacsonyabb nettó munkadíj, amit egy bejelentett munkavállaló kaphat. Bruttó heti bérünk így 24 160 forint, órabér esetén pedig ez az összeg 604 forint.

Bár ez még mindig rendkívül kevésnek tűnik, az elmúlt években gyorsan növekedett ez az összeg. 2000-ben például még csak bruttó 25 500 forint volt a minimálbér. 2008-ban annyi volt a bruttó összeg, mint most a nettó, 69 ezer forint. 2012-ben pedig már 93 ezer forintot lehetett hazavinni.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?