14 °C Budapest
Mire elég a fizetésünk? Ezt tudja a magyar minimálbér

Mire elég a fizetésünk? Ezt tudja a magyar minimálbér

Pénzcentrum
2015. július 17. 05:50

Vannak olyan országok, ahol napi 16 órát kellene dolgozni ahhoz, hogy a relatív szegénységből kitörjön valaki. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) friss tanulmánya szerint egy egyedülálló szülő két gyermekkel gyakran képtelen annyit dolgozni, hogy eltartsa belőle a családját.

Sok országban hiába dolgoznak megfeszített tempóban a munkavállalók, egyszerűen olyan alacsony a minimál órabér, hogy nem segíti ki őket a szegénységből a legkeményebb munka sem. A szakirodalom relatív szegényeknek nevezi őket: ők azok, akik olyan háztartásban élnek, ahol a háztartás teljes jövedelme nem éri el a medián jövedelem (azaz az átlagkereset) 60 százalékát. Ez Magyarországon 2013-ban egy háztartásra számítva 67 747 forint volt egy hónapban. Akkor ennél alacsonyabb jövedelemből a népesség 14,6 százaléka élt.

Az OECD adatai szerint a tagországok többségében egy teljes munkaidős állású minimálbéres fizetésből nem él meg egy kétgyermekes család, mindkét szülő fizetésére szükség van ahhoz, hogy a gyerekek ne szegénységben nőjenek fel, ne számítsanak relatív szegénynek. Például Csehországban, Chilében, Észtországban vagy Görögországban egy egyedülálló szülőnek irreálisan sok időt kellene munkával töltenie ahhoz, hogy élhető környezetet teremtsen a családjának.

Csehországban például heti 79 óra (azaz majdnem napi 16 órát), Spanyolországban "csak" heti 60, míg például Portugáliában heti 50 óra telne munkával egy gyermekeit egyedül nevelő szülő esetében.

Magyarországon ez a szám heti 39 óra.

Összehasonlításképp, a teljes munkaidőben dolgozók, akik napi 8 órát töltenek munkával, havi 160, heti 40 órát dolgoznak. Japánban a munkanélküli egyedülálló szülők segélyt kapnak, ami több, mint a mediánjövedelem 60 százaléka, így esetükben nem beszélhetünk relatív szegénységről.

A legjobb helyzetben az ausztrálok vannak, nekik mindössze 6 órát kell dolgozniuk egy héten annak érdekében, hogy átlépjék a szegénységi küszöböt. Az íreknek heti 8, az Egyesült Királyságbeliek egyedülálló szülőknek pedig heti 8 óra munkára van szükségük ahhoz, hogy biztosítsák gyermekeik számára a biztos megélhetést.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A magyar minimálbér

Magyarországon 2015-től a bruttó minimálbér összege 105 ezer forint, ami azt jelenti, hogy 68 775 forint lehet az a legalacsonyabb nettó munkadíj, amit egy bejelentett munkavállaló kaphat. Bruttó heti bérünk így 24 160 forint, órabér esetén pedig ez az összeg 604 forint.

Bár ez még mindig rendkívül kevésnek tűnik, az elmúlt években gyorsan növekedett ez az összeg. 2000-ben például még csak bruttó 25 500 forint volt a minimálbér. 2008-ban annyi volt a bruttó összeg, mint most a nettó, 69 ezer forint. 2012-ben pedig már 93 ezer forintot lehetett hazavinni.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.09.28 10:30
A devizaáttérés esetei a következők lehetnek: forintról devizára való áttérés, devizáról forintr...
hrdoktor  |  2022.09.26 06:55
Ellentét, feszültség, kommunikációs zavar minden csoportban, így a munkahelyi közösségekben is előfo...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
legacykft  |  2022.09.16 17:25
Szervezetfejlesztőként sosem volt kérdés, hogy a jövőbiztos, fenntartható, eredményes, megtartó és b...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?