31 °C Budapest
Mire elég a fizetésünk? Ezt tudja a magyar minimálbér

Mire elég a fizetésünk? Ezt tudja a magyar minimálbér

Pénzcentrum
2015. július 17. 05:50

Vannak olyan országok, ahol napi 16 órát kellene dolgozni ahhoz, hogy a relatív szegénységből kitörjön valaki. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) friss tanulmánya szerint egy egyedülálló szülő két gyermekkel gyakran képtelen annyit dolgozni, hogy eltartsa belőle a családját.

Sok országban hiába dolgoznak megfeszített tempóban a munkavállalók, egyszerűen olyan alacsony a minimál órabér, hogy nem segíti ki őket a szegénységből a legkeményebb munka sem. A szakirodalom relatív szegényeknek nevezi őket: ők azok, akik olyan háztartásban élnek, ahol a háztartás teljes jövedelme nem éri el a medián jövedelem (azaz az átlagkereset) 60 százalékát. Ez Magyarországon 2013-ban egy háztartásra számítva 67 747 forint volt egy hónapban. Akkor ennél alacsonyabb jövedelemből a népesség 14,6 százaléka élt.

Az OECD adatai szerint a tagországok többségében egy teljes munkaidős állású minimálbéres fizetésből nem él meg egy kétgyermekes család, mindkét szülő fizetésére szükség van ahhoz, hogy a gyerekek ne szegénységben nőjenek fel, ne számítsanak relatív szegénynek. Például Csehországban, Chilében, Észtországban vagy Görögországban egy egyedülálló szülőnek irreálisan sok időt kellene munkával töltenie ahhoz, hogy élhető környezetet teremtsen a családjának.

Csehországban például heti 79 óra (azaz majdnem napi 16 órát), Spanyolországban "csak" heti 60, míg például Portugáliában heti 50 óra telne munkával egy gyermekeit egyedül nevelő szülő esetében.

Magyarországon ez a szám heti 39 óra.

Összehasonlításképp, a teljes munkaidőben dolgozók, akik napi 8 órát töltenek munkával, havi 160, heti 40 órát dolgoznak. Japánban a munkanélküli egyedülálló szülők segélyt kapnak, ami több, mint a mediánjövedelem 60 százaléka, így esetükben nem beszélhetünk relatív szegénységről.

A legjobb helyzetben az ausztrálok vannak, nekik mindössze 6 órát kell dolgozniuk egy héten annak érdekében, hogy átlépjék a szegénységi küszöböt. Az íreknek heti 8, az Egyesült Királyságbeliek egyedülálló szülőknek pedig heti 8 óra munkára van szükségük ahhoz, hogy biztosítsák gyermekeik számára a biztos megélhetést.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A magyar minimálbér

Magyarországon 2015-től a bruttó minimálbér összege 105 ezer forint, ami azt jelenti, hogy 68 775 forint lehet az a legalacsonyabb nettó munkadíj, amit egy bejelentett munkavállaló kaphat. Bruttó heti bérünk így 24 160 forint, órabér esetén pedig ez az összeg 604 forint.

Bár ez még mindig rendkívül kevésnek tűnik, az elmúlt években gyorsan növekedett ez az összeg. 2000-ben például még csak bruttó 25 500 forint volt a minimálbér. 2008-ban annyi volt a bruttó összeg, mint most a nettó, 69 ezer forint. 2012-ben pedig már 93 ezer forintot lehetett hazavinni.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
vezetoi-coaching  |  2021.07.11 01:50
Érdekes kiragadott kinyomtatott könyvekre vonatkozó statisztikai adatok… Egy könyves csoportban idé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 28. szerda
Szabolcs
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?