15 °C Budapest
Átlagkeresetek a környéken: vajon hol állunk a listán?

Átlagkeresetek a környéken: vajon hol állunk a listán?

Pénzcentrum
2015. július 4. 07:01

Óriási különbségek mutatkoznak az átlagkeresetek és a minimálbérek között a környező országokban. Oroszországban például az átlagkereset majdnem tízszerese a helyi minimálbérnek. A legjobban az osztrák munkavállalók járnak, ott a legmagasabb a minimálbér, az átlagfizetésről nem is beszélve. Magyarországon majdnem másfélszer akkora az átlagkereset, mint a minimálbér.

Magyarország a szomszéd államok, Görögország, Oroszország, Ukrajna, valamennyi volt jugoszláv utódállam, valamint a Baltikum államainak és Albánia összehasonlításában nem mutat könnyű megélhetési lehetőségeket a Mazars adótanácsadó cég adatai szerint. Különösen akkor érezhetjük ezt, ha összevetjük az átlagkeresetekre vonatkozó adatokat.

Míg ez az összeg Ausztriában bruttó 2 633 euró, azaz 828 ezer forint, addig nálunk mindössze 830 euró, ami mostani árfolyamon számolva 260 ezer forint (Ez a Mazars adata, azt azért tegyük hozzá, hogy a KSH június közepén megjelent adatsorában a teljes munkaidőben alkalmazásban állókra vonatkozóan még kisebb összeg, bruttó 241 600 forint szerepel mint magyar átlagkereset. Illetve az árfolyamkülönbaégek a számítás időpontjában is eltérő összegeket eredményezhetnek.)

De nem Magyarországon a legalacsonyabbak a fizetések. Rosszabbul járnak a Macedón Köztársaság munkavállalói, ők átlagosan bruttó 517 eurót, azaz 163 ezer forintot visznek haza havonta. Az albánoknak sem jobb, náluk 400 euró, 126 ezer forint az átlagbér. A legrosszabb az ukrán munkavállalók sora, náluk 267 euró az átlagkereset, azaz adózás nélkül 84 ezer forintot keresnek. Bár tegyük hozzá azt is, az sem mindegy, hogy mennyi adó jön le az adott bruttó fizetésből. Ez nyilván árnyalja a képet. Illetve az sem mindegy, mi jön ki az adott országban abból a fizetésből, hogyan viszonyulnak az árak a bérekhez.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Óriási különbségek vannak egyébként a minimálbérek és az átlagkeresetek között is országonként. Oroszországban például az átlagkereset majdnem tízszerese a minimálbérnek. Az ukrán minimálbér csupán 41 euró, azaz 13 ezer forint. Ennek több mint hatszorosa az átlagkereset, 267 euró.

Ausztriában járnak a legjobban a munkavállalók, ott a legkisebb a különbség a minimálbér és az átlagkeresetek között, mindössze 945 euró. A minimálbér majdnem 548 ezer forintnyi euró. Az összehasonlítás egyébként sokkoló, a magyar minimálbér körülbelül 438 ezer forinttal kevesebb(!) ennél. Magyarországon egyébként majdnem másfélszer akkora az átlagkereset, mint a minimálbér.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?