24 °C Budapest
Erre kell figyelni, ha otthon hagyod a gyereked a nyári szünetben

Erre kell figyelni, ha otthon hagyod a gyereked a nyári szünetben

2015. június 26. 16:35

A kiskamaszokat már otthon hagyhatjuk napközben a vakáció idején. Nem ritka az sem, hogy egyik-másik barátnál, osztálytársnál gyűlnek össze vagy közösen szerveznek programot, hogy együtt töltsék a napot. A szünetben észrevétlenül is fogy a pénz a fagyizóban, a moziban, a plázában vagy a strandon. A K&H pár jó tanácsot gyűjtött össze a szülőknek, hogyan tanítsák meg a kiskamaszoknak a pénz beosztását.

Ha nincsenek, vagy távol vannak a nagyszülők, drága a tábor és megfizethetetlen a bébiszitter, sok szülő kényszerül arra, hogy a vakáció idején egyedül hagyja otthon nagyobb gyermekét. 10-12 éves kor felett már meg lehet neki tanítani, hogy ne engedjen be idegent, hogyan melegítse meg magának az ebédet, kinek telefonáljon, ha baj van.

Ha lehetőség van rá, sokszor megnyugtatóbb megoldás a felnőtteknek, ha az osztálytársak, szomszéd gyerekek együtt töltik a napot. A kiskamaszoknak már unalmas az egész napot a négy fal között tölteni, ha pedig elmennek otthonról, óhatatlanul is pénzt költenek, akár csak egy fagyira, vagy strandbelépőre, mozira, de sok gyerek jár a plázákba is. Emiatt a szülőknek nyár elején érdemes pár szabályt lefektetni akár a zsebpénz, akár a napi-heti költőpénz tekintetében.

A szünidő kezdetén vegyük számba, hány olyan nap vagy hét van a 11 hetes vakáció alatt, amikor a gyermekünknek egyedül kell boldogulnia napközben. Beszéljük át a lehetőségeket, hogyan is fog egy-egy nap felépülni.

Mire adjunk pénzt a gyereknek?

Az egyik központi kérdés az étkezés: ha az édesanya előre megfőz, csak meg kell melegíteni az ételt. Ha azonban erre nincs idő, érdemes előre közösen megrendelni az ebédet valamelyik ételszállító cégnél, vagy befizetni egy közeli ételbárban. Így előre biztosíthatunk egy laktató menüt a kamasznak, és nem kell attól tartanunk, hogy az ebédre költött pénzt másra fordítja. Ha nincs más megoldás, mint a közértben bevásárlás vagy a pizzarendelés, akkor nevezzük meg azt a keretösszeget, ami az étkezésre fordítható.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem várhatjuk el egy kamasztól, hogy az egész napját a négy fal között töltse. Tervezzük meg előre együtt a programokat! Kikkel megy el otthonról és hova mozdulnak ki egy-egy nap? Az adott helyen milyen belépőkkel kell számolni? Például ha strandra vagy moziba mennek, a belépőn felül számíthatunk extra fogyasztásra is, mint a lángos, fagylalt, üdítő vagy popcorn. Idősebb gyerekektől elvárhatják a szülők, hogy az általuk megszabott összeg feletti kiadásokat - a második fagylaltot például - a gyerek a zsebpénzéből vegye meg.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?