Fontos változásra készülhetnek a magyar állampolgárok

2015. május 26. 12:01

Június elejétől akár online is lekérdezhetők a személyes adatok a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalától. Ma még ezt írásban tehetjük meg. Nagy Lajos, a szervezet elnökhelyettese elmondta: egy fejlesztés részeként az egyéni vállalkozók gyorsabban és könnyebben intézhetik majd az ügyeiket.

"Két nagyon fontos célcsoportot érintő e-közigazgatási szolgáltatást vezettünk be" - közölte Nagy Lajos. Kifejtette: az infotörvény alapján az állampolgároknak joga van megtudni, hogy a nyilvántartásokban mit tartanak róluk nyilván, illetve azt, hogy az állampolgárról milyen adatot szolgáltatott a hatóság. Ezt ma úgy tudhatja meg az állampolgár, ha bead egy kérvényt, és pár nap múlva kapja meg rá a választ - közölte az elnökhelyettes.

Hozzátette: most viszont teljesen elektronizált folyamat lesz. Az ügyfél gyakorlatilag elektronikus úton, egy weblapon keresztül igényli ezt az adatszolgáltatást, és online kapja meg az adatokat - részletezte Nagy Lajos.

Kifejtette: a személyi- és lakcímnyilvántartóban tárolt adatokról kaphatunk információt, azt tudhatjuk meg, hogy a hatóság milyen adatokat tárol rólunk. Lesz olyan szolgáltatásunk is, amivel a közlekedési büntetőpontok számáról is érdeklődhetünk. Ez még azonban nem a mostani fejlesztés része - közölte az elnökhelyettes. Hangsúlyozta: a már meglévő ügyfélkapus bejelentkezéssel kérhetjük ki a rólunk tárolt adatokat.

A másik újítás szintén sokat érintő szolgáltatás. Az egyéni vállalkozók bejelentési kötelezettségeik már ma is elektronikusan történik. De furcsa módon amikor az egyéni vállalkozó az általános nyomtatványkitöltővel kitölt egy űrlapot, ezt az űrlapot a járási hivatalban fogadják, és gyakorlatilag begépelik a rendszerbe - mondta a Kekkh elnökhelyettese. Így csak napok múlva válaszolnak, és jegyződik be a rendszerbe ez a dolog. Most ez a folyamat online-ná válik - ez mindenképpen könnyíti az állampolgárok és az egyéni vállalkozók életét - emelte ki Nagy Lajos.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Tíz éves az ügyfélkapu, a kétmilliomodik ügyfélkapus regisztrációt megnyitották az ügyfelek. Az elmúlt év hasonló időszakában még 1,6 millió ügyfélkapus regisztráció volt - látszik, hogy nagyon nagy igény van arra, hogy az állampolgárok otthonról gyorsan el tudják végezni az okmányügyeiket, az ügyintézést. Ezen dolgozik a Kekkh ilyenfajta szolgáltatások megvalósításával - fogalmazott a szervezet elnökhelyettese.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
hrdoktor  |  2023.01.23 04:31
Manapság az emberek többsége ülő életmódot folytat, vagyis a napja nagy részét ülve tölti, ami az eg...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?