16 °C Budapest
Csak három napot kellene dolgozni egy héten?

Csak három napot kellene dolgozni egy héten?

Pénzcentrum
2014. július 21. 11:32

Meglepő kijelentést tett a minap a világ leggazdagabb embere. A mexikói telekommunikációs-mogul, Carlos Slim Helú szerint hetente mindössze három napot kellene dolgoznunk...

Érdekes előadást tartott egy paraguayi üzleti konferencián a világ leggazdagabb emberének tartott Carlos Slim Helú. Az elsősorban telekommunikációs iparban érdekelt mexikói üzletember évek óta vezeti a szupergazdagok listáját: vagyonát 79 milliárd dollárra, azaz nagyjából 18 ezer milliárd forintra becsülik (összehasonlításként: az Ötöslottón a hétvégén "mindössze" 2,4 milliárd forintot nyertek).


Carlos Slim szerint hetente összesen három napot kellene dolgoznunk, és négy napot pihennünk, kikapcsolódnunk, a családunknak, vagy a hobbinknak szentelnünk. A milliárdos persze azt is hozzátette, hogy ezzel a munkabeosztással 70-75 éves korunkig kellene dolgoznunk, napi 11 órában. Meglepő ötletét azzal indokolta, hogy a több pihenés hatékonyabb munkát eredményezne - így három nap alatt is el lehetne végezni azt a tevékenységet, amihez most öt nap kell.

A mexikói üzletember egyébként részben maga is elvei szerint él: 74 évesen is aktívan dolgozik, emellett hobbiját sem hanyagolja el: nemzetközileg elismert műgyűjtőnek számít. Legnagyobb cégénél, a Telmex mobilszolgáltatónál is egyedülálló karriermodellt vezettek be: azok a munkavállalók, akik 20 éves koruk előtt kezdenek el dolgozni, 50 évesen nyugdíjba mehetnek, de ha akarnak, dolgozhatnak tovább négy napos munkahéten - a korábbi, teljes fizetésükért.

A vasárnapi munkavégzést is támadják

A munkahelyteremtésért szállt síkra nemrég Ferenc pápa, aki dolgozó és munkanélküli emberekkel találkozva úgy fogalmazott, hogy minden embernek joga van gondoskodni a megélhetéséről.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A katolikus egyházfő sürgette, hogy a vállalkozók és a munkavállalók kössenek egyezséget, és hangsúlyozta, hogy a munkanélküliség elleni küzdelemnek elsőbbséget kell élveznie. Kiemelte, hogy a kutatás és az oktatás milyen fontos szerepet fog betölteni a munka világában.

Szót emelt viszont a pápa a vasárnapi munkavégzés ellen. Mint mondta, a munka és a család közötti egyensúly megteremtése fokmérője annak, hogy mennyire emberi a gazdasági rendszer. A vasárnapi munka nemcsak a katolikusokat, hanem mindenkit érdeklő ügy - jegyezte meg. A szabad vasárnap - kivéve a szükséges szolgáltatásokat - megerősíti, hogy az elsőbbség nem a gazdasági, hanem az emberi tényezőké, a családé, a barátoké, a hívők esetében pedig az istenhez és a gyülekezethez fűződő kapcsolaté - vélekedett.

Fontos változás a szabadságoknál
A Munka törvénykönyvének (Mt.) januári módosítása szerint megszűnt az a lehetőség, hogy az alapszabadság és az életkor után járó pótszabadság összegének harmada a felek közti megállapodással átvihető a következő évre. Idén erre már csupán az életkor szerinti pótszabadság (kortól függően 1-10 nap) esetében van lehetőség, igaz, ott teljes mértékben. Főként a kisebb cégek vannak elmaradva a szabadságok időarányos kiadásával, aminek pótlása az év végén okozhat majd kisebb-nagyobb fennakadásokat - tájékoztatta a Pénzcentrum.hu-t a munkaerő-kölcsönzésel foglalkozó Trenkwalder. Amennyiben azonban a munkaadó elmulasztja a szabadság tárgyévi kiadását, az részéről akkor is automatikus jogszabálysértést jelent, ha a munkavállaló sem akart szabadságra menni.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?