7 °C Budapest

A legnépszerűbb diákmunkák: ennyit kaszálhatsz a szünidőben

Pénzcentrum
2014. június 14. 07:05

Ma kezdődik a nyári szünet, így nem meglepő, hogy az elmúlt napokban már érezhetően megnőtt a munkát kereső fiatalok száma. A népszerű, jól fizető állások gyorsan elkelnek, egyes munkákra akár tízszeres is lehet a túljelentkezés. A legtöbb diákmunkával az előírt legalacsonyabb órabért lehet megkeresni, de a szerencsések akár 1000-1500 forintos órabérért is melózhatnak.

Az utóbbi napokban mintegy 15-20 százalékkal nőtt a munkát kereső fiatalok száma az iskolaszövetkezetek irodáiban. Ennek oka, hogy pár nap múlva befejeződik a tanév és az idén először a már végzett fiatalok is dolgozhatnak tovább az iskolaszövetkezetek keretében egészen október 31-ig. Az ezt lehetővé tevő rendelet az idei évben több, mint 100 000 végzős diák számára biztosítja azt a lehetőséget, hogy addig is dolgozhasson, míg meg nem találja első főállását - tájékoztatta lapunkat Kücsön Gyula, az Iskolaszövetkezetek Országos Szövetségének (ISZOSZ) elnöke.

A 2014-es év áttörés lehet az iskolaszövetkezetek és tagságuk életében. Diákként dolgozhatnak a nyáron a nappali tagozatos hallgatók, diákként lehet foglalkoztatnia frissen végzett fiatalokat, sajnos még 25 000 passzív féléves diák sorsa a mai napig lóg a levegőben, ők még nem foglalkoztathatók az iskolaszövetkezetek védett programjában. Ők bár jogilag diákok, nem élhetnek ezzel a legális, biztonságos és kipróbált lehetőséggel.

Általános tapasztalat, hogy érdemes előre gondolkodni a nyári munkavállaláskor, mert kevés az esély arra, hogy valaki az első látogatáskor azonnal talál munkalehetőséget. Ugyanakkor évről-évre nagyobb számban jelentkeznek a diákok már a szünidő kezdete előtt is - tudtuk meg a Fürge Diák Iskolaszövetkezettől. A legnagyobb forgalommal és országos hálózattal rendelkező Iskolaszövetkezet válaszából az is kiderül, hogy jellemzően május 20-át követően a szokásos jelentkezőszám többszörösével számolnak.

KATTINTS! Diploma sem kell a magyar álomfizetéshez: havi másfélmillió érettségivel

Habár egész nyáron folyamatosan vannak munkalehetőségek a diákok számára, az új munkák nagyon hamar elfogynak. A túljelentkezés mértéke munkatípusonként és régióként eltér, de népszerű állások esetén akár tízszeres túljelentkezés is elképzelhető. A Fürge Diák Iskolaszövetkezet ezért azt szokta javasolni, hogy akinek nem jut hely és megteheti, az a nyár elején menjen nyaralni és augusztusra tervezzen diákmunkát. Valamint érdemes megnézni a többi munkalehetőséget is, hiszen pénzt és munkatapasztalatot a kevésbé népszerű munkákkal is lehet szerezni.

Egész évben népszerűek az irodai adminisztrációs munkák, a szórólapozás és kérdőívezés, és a gyakornoki programjaink. A nyári időszakban a fenti munkatípusok mellett különösen keresettek a strandokon, fürdőkben végezhető feladatok a fesztiválokhoz kapcsolódó munkakörök és nem utolsó sorban a könnyű nyári mezőgazdasági munkák (például gyümölcsszedés, kukorica címerezés). A diákbérek bruttó 584 FT-tól indulnak, de egyedi munkarend vagy képzettséget igénylő feladatok esetén 700- 800 Ft is lehet a diákok bére. Hostess munkakörben és különleges ismeretek esetén még ennél is magasabb bér is elérhető.

Sokan balatoni bulira és fesztiválokra gyűjtenek

Miért érdemes iskolaszövetkezeten keresztül munkát vállalni?

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A fiataloknak nemcsak azért tanácsos a diákszövetkezeteken keresztül munkát vállalni, mert nagyfokú anyagi, jogi és munkabiztonságot jelent, de a bérüket a foglalkoztató fizetőképességétől függetlenül is megkapják - mondta el lapunknak a Fürge Diák. Ráadásul az iskolaszövetkezeti tagság révén szerzett munka esetében nincs biztosítási jogviszony. Ez azt jelenti, hogy a megkeresett pénz után semmilyen járulékot nem kell fizetni, csupán a 16 százalékos jövedelemadót.

További érvek a diákszövetkezetek mellett:

  • Egyszerű, olcsó, legális, szabályozott, költséghatékony és rugalmas.
  • Csupán egy szerződés és egy számla havonta. Ennyi a megmaradó kötelezettség.
  • Általában ez is később esedékes, mint a diák bére, amit a szövetkezet előre megfizet. A megtakarítások tovább nőnek, ha számolunk azzal a + 4 hónappal, amit október 31 után, mint saját 25 év alatti alkalmazott után SZOCHO kedvezményként további 24 hónapig igénybe vehetnek a cégek.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm