Ez most csak átverés, vagy tényleg fillérekért lehet itt vásárolni?

Pénzcentrum
2014. május 20. 05:29

Hiába lehet ma már a legolcsóbb, 100-200 forintos kütyüket is ingyenes házhozszállítással megrendelni a világ másik feléből, sokan tartanak a külföldi vásárlástól. Nehéz elképzelni, hogy kinek és miért éri meg a bolti ár töredékéért, a több ezer forintos postaköltséget átvállalva elküldeni nekünk a kiválasztott terméket. Tényleg átverés az egész? Lelép az eladó a pénzünkkel? A Pénzcentrum.hu utánajárt.


Egyre többen vásárolnak interneten már távolabbi országokból is, elsősorban a szélesebb választék és a jóval alacsonyabb árak miatt. Ugyanakkor sokakat éppen a hihetetlennek tűnő, "túl" alacsony árak és az ingyenes házhozszállítás tántorít el a több ezer kilométerről történő vásárlástól. Attól tartva, hogy használhatatlan gagyit küld vagy eltűnik az eladó a pénzzel, inkább megveszik itthon több ezer- vagy tízezer forinttal drágábban az árut. Pedig általában teljesen alaptalanok ezek a félelmek, és nemcsak a pénzünk van biztonságban, de a termékek is ugyanolyan minőségűek, mintha a bolt polcáról emeltük volna le.

KATTINTS! A magyar webshopok trükkjei: így húznak le vásárláskor

A legismertebb külföldi aukciós portálokon és online piactereken a legolcsóbb termékeket általában valamilyen távol-keleti ország eladói kínálják. A hazánkba érkező küldemények jelentős hányadát is távol-keleti országok (valamint az USA) teszi ki - derül ki a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) lapunknak küldött válaszából. A NAV tapasztalatai szerint is dinamikusan növekedő tendenciát mutat a külföldről rendelt termékek száma: havonta már több tízezer küldemény érkezik Magyarországra az Európai Unión kívülről.

Néhány népszerű és megbízható oldal:

  • eBay
  • Alibaba
  • Dealextreme
  • Tinydeal
  • Tmart
  • Geekbuying

Filléres kütyük és ékszerek

Nem véletlen, hogy ezekből az ázsiai országokból rendeljük a legtöbb terméket. Kínai, hongkongi eladók tízezrei árulják pár száz forintért a legapróbb csecsebecséket és kütyüket - ingyenes házhozszállítással. Érthető, ha sokan fogadják kételkedve, hogy az itthon 2-3000 forintért megvásárolható nyakláncot hogyan tudják mégis ingyen kiszállítani Kínából 200 forintért. Vagy hogyan lehetséges az, hogy az itthon tízezer forintért árult adaptert megrendelhetjük 1-2000 forintért.

Karkötő körülbelül 355 forintért, házhoz szállítva. Az eladónak közel 21 ezer vevői értékelése van, melyek 99,2 százalékban pozitívak.


Az első fontos tényező, hogy nemcsak a beszerzők, de a nagykereskedők és a kiskereskedők is kimaradnak, tehát akár közvetlen a gyártótól (vagy annak közvetlen hongkongi lerakatától/leányától) tudjuk megrendelni a terméket. (Valamint a hazai aukciós portálokon tevékenykedő kereskedőket is, akik pusztán azon keresnek akár100-150 százalékot, hogy helyettünk megrendelik a terméket külföldről.) Ezen felül Kínában még számos más tényező is hozzájárul, hogy ilyen olcsón tudjuk beszerezni az árut. Például azok a kínai eladók, akik rendelkeznek külkereskedelmi engedéllyel, és papírokkal igazolják, hogy mennyibe került nekik a szállítási/postaköltség, akkor az állam támogatja a tevékenységüket. (Ugyanígy akkor is, ha áron termelési áron értékesítik a termékeket.)

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Csomagfeladás díja Kínában. Az első oszlopban (és az alsó "Surface" sorban) látható, hogy egy kilogrammig szárazföldi szállítással 106,5 jüan, azaz körülbelül 3700 forint lenne egy csomagot Magyarországra feladni. Egy kilogramm felett pedig kilónként 18,4 jüan, azaz 644 forint. Az utolsó oszlopban az látható, hogy maximum 20 kg adható fel.

Érdekesség, hogy az amerikai vásárlók számára van egy például egy ePacket nevű rendszer érvényben, amit a kínai és az amerikai hozott létre az ebay-jel. Ez alapján a kínai kiskereskedők jóval áron alul tudnak küldeni az USA-ba (ráadásul úgy, hogy az árut is nyomon tudják követni, hogy hol tart). Ha így küldik a terméket, akkor például Hongkongból az Egyesült Államokba 1,5 dollár, de ha vissza akarják küldeni, akkor már 11,5 dollár lesz a költség. (Az ebay nem véletlen van partnerségben ezekkel a kínai kereskedőkkel: ma már a forgalom egyre nagyobb része tőlük jön.) Magyarországról visszaküldeni Kínába egy csomagot egyébként 12 530 forintba kerül 1 kg alatt, majd kilónként emelkedik a díj. 16-20 kilós csomag visszaküldése már 44 555 forint lenne.

Megbízható eladó = több tízezer pozitív visszajelzés?

Az sem elhanyagolható szempont, hogy azok, akik nagyon olcsón adják a termékeket, hamar tudnak sok vevőt "becsalogatni", így gyorsan kapnak sok pozitív visszajelzést az ebay-profiljukon (TRS). Így hamar bizalomgerjesztőbbek lesznek, mint azok az eladók, akik újak, és nincsen náluk más vásárlók visszajelzése, még nagyobb forgalmat generálva ezáltal. Az eladók sokszor azzal is próbálnak a vevők "kedvében" járni, hogy az áfa-vagy vámfizetési kötelezettség elkerülése végett alacsonyabb értéket írnak a csomagolásra/szállítólevélre. A Vámhivatal lapunknak küldött válaszából kiderül, hogy naponta számos alkalommal találkoznak olyan esettel, amikor a 20 euro (6100 forint) értékűnek feltüntetett csomagban egy drágább telefon lapul.

Láthatjuk tehát, hogy számos oka van annak, hogy ilyen olcsón tudunk távol-keleti országokból rendelni, és az esetek legnagyobb részében nincs mitől tartanunk. Amikor egy eladót több tízezer ember értékelt pozitívan, akkor szinte biztos, hogy nekünk sem kell majd csalódnunk benne. Vásárlás előtt tehát mindig nézzük meg az adott felhasználó értékeléseit, és ha közel 100 százalékos, akkor rendeljünk nyugodtan.

Falióra az ebayről 1 300 forintért, ingyenes házhozszállítással Hongkongból...
....és ugyanez az óra 9 990 forintért az egyik hazai boltban. Házhozszállítás plusz 1 000 forint.

Minden esetben fizessünk PayPallal, ami lehetővé teszi, hogy 45 napon belül bármikor visszakérjük a pénzünket, ha nem érkezett meg az áru, vagy nem vagyunk vele elégedettek. Igaz, erre sokszor azért nincs szükség, mert ezeknek az eladóknak nagyon fontosak a pozitív visszajelzések, így valóban kompromisszum-készek: például küldenek egy új árut ingyen vagy elutalják a javítás költségét.

NEKED AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 8. 19:18