21 °C Budapest

Nincs több házi pálinka: jogellenes az adómentesség

2014. április 10. 14:34

Megsértette Magyarország a "házi pálinkafőzés" adómentessé tételével az uniós jogszabályokat - derül ki az Európai Bíróság ma kihirdetett ítéletéből. A testület megállapítása szerint Magyarország kötelezettségszegést követett el, amikor a házilag készített és bérfőzetett párlatokra adómentességet biztosított. A döntés nyomán vissza kell állítanunk az 50 százalékos korábbi maximális adókedvezményt a bérfőzetett párlatokra, de egyes vélemények szerint a házi főzésnél kisebb mennyiségekre akár maradhat az adómentesség. Viszont ezután elvileg bármilyen kedvezményt csak gyümölcstermelők vehetnének igénybe az eddig preferált "gyümölcstulajdonosok" helyett. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter "felháborító provokációnak" nevezte a bírósági döntést, az NGM jóval visszafogottabban reagált.

Az EU úgy döntött, hogy adókötelessé kell tenni Magyarországon a pálinkafőzést 50 liter alatt is - reagált a bírósági döntésre a Nemzetgazdasági Minisztérium. A döntést követően a kormány megkezdi a tárgyalásokat az Európai Bizottsággal és mindent elkövet azért, hogy a pálinkafőzés hagyományai az Unió engedte kereteken belül tovább élhessenek hazánkban - fogalmaz a tárca.

Az Európai Bizottság 2013. március 11-én fordult az Európai Bírósághoz amiatt, hogy Magyarország 2010-től jövedékiadó-mentességet biztosított a bérfőzetett vagy otthon készített "házi pálinkára" 50 liter 86 térfogat-százalékos éves mennyiségig. A bizottság azért vitte a bíróság elé az ügyet, mert a korábban megindított kötelezettségszegési eljárásban Magyarország nem vonta vissza az adómentességet biztosító szabályozást.

Az Európai Bizottság bírósági keresetében is azt állította, hogy a magyar jövedéki adóról szóló törvény "szabad pálinkafőzésre" vonatkozó részei nem egyeztethetők össze az uniós joggal. A bizottság álláspontja szerint "a gyümölcspárlat szabad előállításához való jog" nem védett alapjog az uniós jogrendben. Magyarország az érvényes uniós szabályozás szerint teljes adómentesség helyett legfeljebb olyan kedvezményeket alkalmazhat, amelyek nem haladják meg a nemzeti adókulcs 50 százalékát. Ezt is csak abban az esetben, ha a gyümölcstermesztő háztartások gyümölcseiket 10 hektoliternél több etilalkoholt előállító szeszfőzdéknek adják át. (2010 óta viszont Magyarországon nem csak gyümölcstermesztők, hanem minden gyümölcstulajdonos főzethet pálinkát, illetve főzhet maga is otthon párlatot).

Magyarország az eljárások során azzal védekezett, hogy a "pálinkakészítés" hagyományos tevékenység Magyarországon. Emellett a jövedéki adó alól mentes kis mennyiségű párlatok nem kerülnek kereskedelmi forgalomba, mival csak a háztartási szintű személyes fogyasztásra szolgálnak. A magyar álláspont szerint ebből az következik, hogy az ilyen adómentesség nem befolyásolja a piacot. Ráadásul több más uniós tagállam is alkalmaz hagyományosan adómentességet a magánszemélyek által előállított, kis mennyiségű alkoholra - érveltünk a bírósági eljárás során.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az Európai Bíróság viszont úgy foglalt állást, hogy valamely nemzeti hagyomány önmagában nem mentesíthet egy tagállamot uniós jogból eredő kötelezettségei alól és e szempontból nem lehet hivatkozni más tagállamok gyakorlatára sem. Ennek alapján a testület az Európai Bizottság keresetét megalapozottnak találta. A szó szerinti ítélet úgy fogalmaz: " Magyarország a gyümölcstermesztő háztartások által átadott gyümölcsből éves szinten 10 hektoliternél több etilalkoholt előállító, a gyümölcstermesztők rendelkezésére álló szeszfőzdében előállított etilalkoholra az etilalkoholra vonatkozó általános nemzeti jövedékiadó mérték 50 százalékánál nem alacsonyabb kedvezményes jövedékiadó mértéket alkalmazhat. A kedvezményes adómérték évenként és előállíttató gyümölcstermesztő háztartásonként nem haladhatja meg az 50 liter, kizárólag személyes fogyasztásra szánt gyümölcsszeszt".

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
coachco  |  2022.07.04 18:30
Sikerült zavarba hoznom a precíz svájciakat! Előbb csak az épületet akartam megnézni, aztán meglátta...
hrdoktor  |  2022.07.04 06:03
Itt a nyár, sokan terveznek hosszabb-rövidebb utazást, pihenést, amely néhány dolgot szem előtt tart...
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 6. szerda
Csaba
27. hét
Július 6.
A csók világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?