14 °C Budapest

Aggasztó számok: ennyi gyermekmunkás van a világon

MTI
2013. szeptember 23. 13:03

Mintegy 168 millió gyermekmunkás van a világban a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) hétfőn közzétett jelentése szerint.

A világon élő 5 és 17 év közöttiek 11 százalékának a játék és a tanulás helyett a munka tölti ki a napjait - derül ki a tanulmányból. A gyermekmunkások több mint felének olyan körülmények között kell dolgoznia, amelyek veszélyesek az egészségükre, illetve a testi épségükre. Ide tartoznak a veszélyes munkaeszközökkel végzett munka, az éjszakai, a földfelszín alatt vagy víz alatt végzett munka, valamint a szexuális kizsákmányolás.

A jelentésben ugyanakkor rámutatnak arra is, hogy az elmúlt több mint tíz évben sikerült visszaszorítani a világban a gyermekmunkát. Az ILO 2000 óta készít felméréseket ebben a témában. Az évezred elejéhez képest mintegy harmadával, 78 millióval csökkent a gyermekmunkások száma.

Az ILO közlése szerint egyre több ország kötelezi el magát a gyermekek jobb munkajogi védelme mellett, többek között azzal, hogy kötelező alsó korhatárt vezetnek be a foglalkoztatásban vagy törvénnyel tiltják be a gyermekmunka legrosszabb formáit. A szervezet rámutatott, hogy még 2008-ban és 2009-ben, tehát a nemzetközi gazdasági válság idején is csökkent a gyermekmunkások száma. Ez azt bizonyítja a tanulmány készítői szerint, hogy a gyermekmunka csökkenése nem csak a gazdasági fellendüléstől függ, hanem attól is, hogy megvan-e a politikai akarat a visszaszorítására.

Az abszolút számokat tekintve Ázsiában és a csendes-óceáni térségben van a legtöbb gyermekmunkás, a százalékos arányt tekintve viszont Afrika Szaharától délre eső részében a legrosszabb a helyzet, ott minden ötödik gyereket dolgoztatnak. Az ILO rámutatott arra is, hogy a gyermekmunka nem csak a legszegényebb országokban fordul elő, sőt a legtöbb gyermekmunkás közepes nemzeti jövedelemmel rendelkező államokban él.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem