28 °C Budapest

Aggasztó számok: ennyi gyermekmunkás van a világon

MTI
2013. szeptember 23. 13:03

Mintegy 168 millió gyermekmunkás van a világban a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) hétfőn közzétett jelentése szerint.

A világon élő 5 és 17 év közöttiek 11 százalékának a játék és a tanulás helyett a munka tölti ki a napjait - derül ki a tanulmányból. A gyermekmunkások több mint felének olyan körülmények között kell dolgoznia, amelyek veszélyesek az egészségükre, illetve a testi épségükre. Ide tartoznak a veszélyes munkaeszközökkel végzett munka, az éjszakai, a földfelszín alatt vagy víz alatt végzett munka, valamint a szexuális kizsákmányolás.

A jelentésben ugyanakkor rámutatnak arra is, hogy az elmúlt több mint tíz évben sikerült visszaszorítani a világban a gyermekmunkát. Az ILO 2000 óta készít felméréseket ebben a témában. Az évezred elejéhez képest mintegy harmadával, 78 millióval csökkent a gyermekmunkások száma.

Az ILO közlése szerint egyre több ország kötelezi el magát a gyermekek jobb munkajogi védelme mellett, többek között azzal, hogy kötelező alsó korhatárt vezetnek be a foglalkoztatásban vagy törvénnyel tiltják be a gyermekmunka legrosszabb formáit. A szervezet rámutatott, hogy még 2008-ban és 2009-ben, tehát a nemzetközi gazdasági válság idején is csökkent a gyermekmunkások száma. Ez azt bizonyítja a tanulmány készítői szerint, hogy a gyermekmunka csökkenése nem csak a gazdasági fellendüléstől függ, hanem attól is, hogy megvan-e a politikai akarat a visszaszorítására.

Az abszolút számokat tekintve Ázsiában és a csendes-óceáni térségben van a legtöbb gyermekmunkás, a százalékos arányt tekintve viszont Afrika Szaharától délre eső részében a legrosszabb a helyzet, ott minden ötödik gyereket dolgoztatnak. Az ILO rámutatott arra is, hogy a gyermekmunka nem csak a legszegényebb országokban fordul elő, sőt a legtöbb gyermekmunkás közepes nemzeti jövedelemmel rendelkező államokban él.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?