Megváltoznak az örökbefogadás szabályai

Pénzcentrum
2013. július 31. 14:08

Márciustól változnak a nyílt örökbefogadás szabályai, az életet adó anya a szülés után hat hétig visszavonhatja lemondó nyilatkozatát. A nyílt örökbefogadást segítő Gólyahír Egyesület szerint ez minden résztvevő számára káros, a gyermekvédelmi szakértő azonban helyesli a szabályozás egységesítését - derül ki az InfoRádió beszámolójából.

Súlyos következményekkel járhat a nyílt örökbefogadás új szabályainak bevezetése - véli a nyílt örökbefogadásokat közvetítő Gólyahír Egyesület elnöke. A jövő év márciusában életbe lépő Polgári Törvénykönyv értelmében az életet adó anya a szülést követően hat hétig visszavonhatja lemondó nyilatkozatát. A nyílt örökbefogadás esetén a biológia és az örökbefogadó szülők ismerik egymást. A jelenlegi szabályozás szerint az anyának a várandóssága alatt tett lemondó nyilatkozatot a szülést követően meg kell erősítenie, ha azonban akkor nem dönt másként, később semmilyen jogot nem formálhat a gyermekre. Mórucz Lajosné szerint az új törvény mindenki számára rossz helyzetet teremt.

Az életet adó anyák ugyanis szeretnék minél előbb lezárni az örökbefogadást, mivel nagy részük titkolt terhes vagy egyéb szociális nehézséggel küzd. A Gólyahír elnöke szerint az anyák többsége a szülés után lehető leggyorsabban szeretne visszatérni régi életéhez, és nem hat hétig az örökbefogadáson gondolkozni. Hozzátette: ez kevés idő ahhoz, hogy valakinek megoldjanak a problémái, és a gyerek megtartása mellett döntsön.

Mórucz Lajosné szerint a helyzet az örökbefogadó szülők számára is rendkívül rossz, hiszen hat hétig aggódhatnak amiatt, hogy a kórházból hazavitt gyermek náluk maradhat-e, így pedig nehezebben alakulhat ki a kötődés. A Gólyahír elnöke szerint ezen kívül előfordulhat, hogy az örökbeadó anya - kihasználva a helyzetet - pénzért zsarolja majd az örökbefogadókat.

Az InfoRádió által megkérdezett gyerekvédelmi szakértő azonban hangsúlyozta: a titkos örökbefogadásnál eddig is lehetősége volt az életet adó anyának arra, hogy a szülést követő hat héten belül meggondolja magát. Radoszáv Miklós szerint előrelépés, hogy az új szabályozás - a világ legtöbb országához hasonlóan - nem tesz különbséget a nyílt és titkos örökbefogadás között, és nyílt örökbefogadás esetén is megadja az anyának a jól átgondolt döntés lehetőségét.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A gyerekvédelmi szakértő szerint pszichológiai kísérletek igazolták, hogy az anya a szülés után nincs olyan szellemi állapotban, hogy korrekt döntést tudjon hozni. A kísérlet szerint egy ilyen komoly döntés meghozásához legalább hat hétre van szüksége.

A törvényhez kapcsolódó végrehajtási rendelet egyelőre nem született meg, ennek megjelenése azonban számos kérdésre adhat választ.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25