Megváltoznak az örökbefogadás szabályai

Pénzcentrum
2013. július 31. 14:08

Márciustól változnak a nyílt örökbefogadás szabályai, az életet adó anya a szülés után hat hétig visszavonhatja lemondó nyilatkozatát. A nyílt örökbefogadást segítő Gólyahír Egyesület szerint ez minden résztvevő számára káros, a gyermekvédelmi szakértő azonban helyesli a szabályozás egységesítését - derül ki az InfoRádió beszámolójából.

Súlyos következményekkel járhat a nyílt örökbefogadás új szabályainak bevezetése - véli a nyílt örökbefogadásokat közvetítő Gólyahír Egyesület elnöke. A jövő év márciusában életbe lépő Polgári Törvénykönyv értelmében az életet adó anya a szülést követően hat hétig visszavonhatja lemondó nyilatkozatát. A nyílt örökbefogadás esetén a biológia és az örökbefogadó szülők ismerik egymást. A jelenlegi szabályozás szerint az anyának a várandóssága alatt tett lemondó nyilatkozatot a szülést követően meg kell erősítenie, ha azonban akkor nem dönt másként, később semmilyen jogot nem formálhat a gyermekre. Mórucz Lajosné szerint az új törvény mindenki számára rossz helyzetet teremt.

Az életet adó anyák ugyanis szeretnék minél előbb lezárni az örökbefogadást, mivel nagy részük titkolt terhes vagy egyéb szociális nehézséggel küzd. A Gólyahír elnöke szerint az anyák többsége a szülés után lehető leggyorsabban szeretne visszatérni régi életéhez, és nem hat hétig az örökbefogadáson gondolkozni. Hozzátette: ez kevés idő ahhoz, hogy valakinek megoldjanak a problémái, és a gyerek megtartása mellett döntsön.

Mórucz Lajosné szerint a helyzet az örökbefogadó szülők számára is rendkívül rossz, hiszen hat hétig aggódhatnak amiatt, hogy a kórházból hazavitt gyermek náluk maradhat-e, így pedig nehezebben alakulhat ki a kötődés. A Gólyahír elnöke szerint ezen kívül előfordulhat, hogy az örökbeadó anya - kihasználva a helyzetet - pénzért zsarolja majd az örökbefogadókat.

Az InfoRádió által megkérdezett gyerekvédelmi szakértő azonban hangsúlyozta: a titkos örökbefogadásnál eddig is lehetősége volt az életet adó anyának arra, hogy a szülést követő hat héten belül meggondolja magát. Radoszáv Miklós szerint előrelépés, hogy az új szabályozás - a világ legtöbb országához hasonlóan - nem tesz különbséget a nyílt és titkos örökbefogadás között, és nyílt örökbefogadás esetén is megadja az anyának a jól átgondolt döntés lehetőségét.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A gyerekvédelmi szakértő szerint pszichológiai kísérletek igazolták, hogy az anya a szülés után nincs olyan szellemi állapotban, hogy korrekt döntést tudjon hozni. A kísérlet szerint egy ilyen komoly döntés meghozásához legalább hat hétre van szüksége.

A törvényhez kapcsolódó végrehajtási rendelet egyelőre nem született meg, ennek megjelenése azonban számos kérdésre adhat választ.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.11 00:01
BARE MINIMUM MONDAY A new viral trend suggests reducing Monday performance pressure to alleviate an...
perfekt  |  2023.12.08 14:05
A kormány új rendeletet adott ki a mérlegképes könyvelők, adótanácsadók és okleveles adószakértők ké...
laskainelli  |  2023.12.07 17:10
A hűtlenség egy döntés, amit a hűtlen fél hoz meg, számára észszerűnek tűnő indokra támaszkodva. A k...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 11. hétfő
Árpád
50. hét
December 11.
Nemzetközi hegynap
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 10. 18:50
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem