Iparűzési adó: figyelj, új szabályok az adóelőleg-számításban!

Pénzcentrum
2013. május 29. 14:05

A 2012. évi iparűzési adó összegét még a régi szabályok alapján kell bevallani, a fizetendő adóelőlegeket azonban már az új szabályoknak megfelelően kiszámított adóalap alapján kell megállapítani - hívják fel a figyelmet a Mazars tanácsadói.

Január elsejétől a korábbiaktól eltérő módon kell meghatározni az iparűzési adó alapot: 500 millió forint nettó árbevételig nincs korlátozás az adóalap csökkentő tételekre, a felett azonban az elábé (eladott áruk beszerzési értéke) és a közvetített szolgáltatás csak korlátozott mértékben vonható le:

- 500 millió és 20 milliárd forint között a sávba tartozó nettó árbevétel 85 százalékáig,
- 20 és 80 milliárd forint között a sávba tartozó nettó árbevétel 75 százalékáig,
- 80 milliárd forint nettó árbevétel felett a sávba tartozó nettó árbevétel 70 százalékáig.

Az exportértékesítésre jutó elábéra és közvetített szolgáltatásokra nem kell a korlátozást alkalmazni. Vagyis azoknak a társaságoknak, amelyek éves árbevétele meghaladja az 500 millió forintot, és tevékenységükre viszonylag alacsony bruttó árrés jellemző, különösen ajánlott figyelemmel lenniük az új szabályokra.

Fontos kitétel, hogy a kapcsolt vállalkozásoknak először csoportszinten kell megállapítaniuk az adó alapját, majd az egyes vállalkozásoknak az így számított adóalap egészéből a nettó árbevétel arányával azonos módon kell kiszámítaniuk a vállalkozás szintű adóalapot. A gyakorlatban nehézséget okozhat az exportértékesítéshez kapcsolódó elábé és közvetített szolgáltatások beazonosítása, továbbá a kapcsolt felek feltérképezése is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az iparűzési adó alapjának megállapítására vonatkozó új szabályokat első ízben a 2012. évi iparűzési adó bevallásban kell alkalmazniuk az adózóknak. A 2012. évi iparűzési adó összegét még a régi szabályok alapján kell bevallani, a fizetendő adóelőlegeket azonban már az új szabályoknak megfelelően kiszámított adóalap alapján kell megállapítani.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.04 22:41
Ha a saját tőke/ jegyzett tőke aránya nem megfelelő, lehetséges a jegyzett tőke leszállítása a tőket...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 5. csütörtök
Krisztina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?