23 °C Budapest

Itt az újabb adótörvény-módosítás!

Pénzcentrum
2013. február 27. 12:28

Év közben is választható lesz a kisvállalati adó (kiva), és enyhülnek a szabályozási feltételek - jelentette be Balog Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adóügyekért felelős helyettes államtitkára egy mai adóügyi fórumon a kormány döntésére hivatkozva.

Az első évben 10 ezren jelentkeztek be a kiva hatálya alá, a kisvállalati adót választók száma alulmúlta a várakozásokat - közölte Balog Ádám az NGM, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) adóügyi fórumán. Egészen pontosan a kisvállalati adóra vonatkozóan mindössze 9 712 adatlap érkezett be az adóhatósághoz a január 15-i határidőig - tájékoztatta korábban a Pénzcentrum.hu-t az szaktárca.

A minisztérium könyvelők és pénzügyi vezetők megkérdezésével végzett felmérése szerint sokan kivárnak a kisvállalati adózásba való átlépéssel, mert még nincs elég tapasztalat, nehéz az összehasonlítás, és rövid volt a mérlegelési idő - ecsetelte Balog Ádám. Hozzáfűzte: a megkérdezettek a tárgyi eszköz eladásával kapcsolatban fogalmaztak meg félelmet, illetve a célzott kedvezmények szociális hozzájárulási adóban (szocho) való érvényesítése kapcsán. A kormány ezért kisebb változtatásokat javasol a parlamentnek a kivában. 

Mint azt a Pénzcentrum.hu korábban megírta, jelentősen elmarad a várakozásoktól a kisvállalkozások számára bevezetett két adónem, a kiva és a kisvállalkozók tételes adója (kata) hatálya alá bejelentkezők száma, bár a szaktárca diplomatikusan csak a jövő évre vonatkozóan fogalmazott meg konkrét célt. Balog Ádám tavaly december elején azt nyilatkozta, hogy a katát és a kivát választó vállalkozások száma 2014-ben elérheti az 500 ezret.

Jócskán elmarad a várakozásoktól az évi 6 millió forint árbevételnél kisebb forgalmú mikrovállalkozások számára kitalált katát választók száma is. A katára nemcsak a múlt év végéig, hanem év közben bármikor be lehet jelentkezni. A Pénzcentrum.hu kérdésére megküldött adatok szerint január végéig összesen 54 245 bejelentkezési kérelem érkezett az adóhatósághoz.

A beérkezett nyilatkozatok szerint:

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

• az egyéni vállalkozók által bejelentett főállású kisadózók száma 27 671 fő, a nem főállású kisadózók száma 8 516 (összesen 36 187 fő).

• a társas vállalkozások által bejelentett főállású kisadózók száma 4 782 fő, a nem főállású kisadózók száma 4 208 (összesen 8 990 fő) volt január végén.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?