11 °C Budapest

Itt az újabb adótörvény-módosítás!

Pénzcentrum
2013. február 27. 12:28

Év közben is választható lesz a kisvállalati adó (kiva), és enyhülnek a szabályozási feltételek - jelentette be Balog Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adóügyekért felelős helyettes államtitkára egy mai adóügyi fórumon a kormány döntésére hivatkozva.

Az első évben 10 ezren jelentkeztek be a kiva hatálya alá, a kisvállalati adót választók száma alulmúlta a várakozásokat - közölte Balog Ádám az NGM, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) adóügyi fórumán. Egészen pontosan a kisvállalati adóra vonatkozóan mindössze 9 712 adatlap érkezett be az adóhatósághoz a január 15-i határidőig - tájékoztatta korábban a Pénzcentrum.hu-t az szaktárca.

A minisztérium könyvelők és pénzügyi vezetők megkérdezésével végzett felmérése szerint sokan kivárnak a kisvállalati adózásba való átlépéssel, mert még nincs elég tapasztalat, nehéz az összehasonlítás, és rövid volt a mérlegelési idő - ecsetelte Balog Ádám. Hozzáfűzte: a megkérdezettek a tárgyi eszköz eladásával kapcsolatban fogalmaztak meg félelmet, illetve a célzott kedvezmények szociális hozzájárulási adóban (szocho) való érvényesítése kapcsán. A kormány ezért kisebb változtatásokat javasol a parlamentnek a kivában. 

Mint azt a Pénzcentrum.hu korábban megírta, jelentősen elmarad a várakozásoktól a kisvállalkozások számára bevezetett két adónem, a kiva és a kisvállalkozók tételes adója (kata) hatálya alá bejelentkezők száma, bár a szaktárca diplomatikusan csak a jövő évre vonatkozóan fogalmazott meg konkrét célt. Balog Ádám tavaly december elején azt nyilatkozta, hogy a katát és a kivát választó vállalkozások száma 2014-ben elérheti az 500 ezret.

Jócskán elmarad a várakozásoktól az évi 6 millió forint árbevételnél kisebb forgalmú mikrovállalkozások számára kitalált katát választók száma is. A katára nemcsak a múlt év végéig, hanem év közben bármikor be lehet jelentkezni. A Pénzcentrum.hu kérdésére megküldött adatok szerint január végéig összesen 54 245 bejelentkezési kérelem érkezett az adóhatósághoz.

A beérkezett nyilatkozatok szerint:

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

• az egyéni vállalkozók által bejelentett főállású kisadózók száma 27 671 fő, a nem főállású kisadózók száma 8 516 (összesen 36 187 fő).

• a társas vállalkozások által bejelentett főállású kisadózók száma 4 782 fő, a nem főállású kisadózók száma 4 208 (összesen 8 990 fő) volt január végén.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?