29 °C Budapest

Itt az újabb adótörvény-módosítás!

Pénzcentrum
2013. február 27. 12:28

Év közben is választható lesz a kisvállalati adó (kiva), és enyhülnek a szabályozási feltételek - jelentette be Balog Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adóügyekért felelős helyettes államtitkára egy mai adóügyi fórumon a kormány döntésére hivatkozva.

Az első évben 10 ezren jelentkeztek be a kiva hatálya alá, a kisvállalati adót választók száma alulmúlta a várakozásokat - közölte Balog Ádám az NGM, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) adóügyi fórumán. Egészen pontosan a kisvállalati adóra vonatkozóan mindössze 9 712 adatlap érkezett be az adóhatósághoz a január 15-i határidőig - tájékoztatta korábban a Pénzcentrum.hu-t az szaktárca.

A minisztérium könyvelők és pénzügyi vezetők megkérdezésével végzett felmérése szerint sokan kivárnak a kisvállalati adózásba való átlépéssel, mert még nincs elég tapasztalat, nehéz az összehasonlítás, és rövid volt a mérlegelési idő - ecsetelte Balog Ádám. Hozzáfűzte: a megkérdezettek a tárgyi eszköz eladásával kapcsolatban fogalmaztak meg félelmet, illetve a célzott kedvezmények szociális hozzájárulási adóban (szocho) való érvényesítése kapcsán. A kormány ezért kisebb változtatásokat javasol a parlamentnek a kivában. 

Mint azt a Pénzcentrum.hu korábban megírta, jelentősen elmarad a várakozásoktól a kisvállalkozások számára bevezetett két adónem, a kiva és a kisvállalkozók tételes adója (kata) hatálya alá bejelentkezők száma, bár a szaktárca diplomatikusan csak a jövő évre vonatkozóan fogalmazott meg konkrét célt. Balog Ádám tavaly december elején azt nyilatkozta, hogy a katát és a kivát választó vállalkozások száma 2014-ben elérheti az 500 ezret.

Jócskán elmarad a várakozásoktól az évi 6 millió forint árbevételnél kisebb forgalmú mikrovállalkozások számára kitalált katát választók száma is. A katára nemcsak a múlt év végéig, hanem év közben bármikor be lehet jelentkezni. A Pénzcentrum.hu kérdésére megküldött adatok szerint január végéig összesen 54 245 bejelentkezési kérelem érkezett az adóhatósághoz.

A beérkezett nyilatkozatok szerint:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

• az egyéni vállalkozók által bejelentett főállású kisadózók száma 27 671 fő, a nem főállású kisadózók száma 8 516 (összesen 36 187 fő).

• a társas vállalkozások által bejelentett főállású kisadózók száma 4 782 fő, a nem főállású kisadózók száma 4 208 (összesen 8 990 fő) volt január végén.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 3. vasárnap
Kornél, Soma
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?