Ezt fontos tudnod, mielőtt hitelt vennél fel

Pénzcentrum
2012. december 19. 11:35

Tegnap már részletesen foglalkoztunk a karácsony nagy slágerével, az áruhitellel. De nem csak a lapostévé vásárlásához igényelhető kölcsönök népszerűek az év végi időszakban: a személyi kölcsönök, a folyószámlahitelek és a hitelkártyák is segítséget jelenthetnek, de használatukhoz alapos körültekintés szükséges. Összeszedtük, mihez érdemes nyúlni, ha pénzre van szükségünk.

Alapvetésként leszögezhetjük, hogy a fedezet nélküli hitelekhez könnyebb hozzájutni, mint a jelzálog fedezetű kölcsönökhöz. Nincs értékbecslés, nem kell a földhivatalba járkálni, tulajdoni lapot lekérni, a lakásbiztosítással kapcsolatban ügyintézni. A fedezett hitelek általában olcsóbbak, de a magasabb kezdeti költségek és a hosszas ügyintézés miatt a kisebb összegek és rövidebb futamidő esetén érdemes más hitelterméket keresni.

Az áruhitel

Legnagyobb előnye, hogy könnyen igényelhető, az esetek túlnyomó többségében néhány percen belül kiderül, hogy hitelképesek vagyunk-e, és haza is vihetjük a kiszemelt terméket. Fontos tudnunk, hogy a 2012. április óta életbe lépett THM-plafon miatt az áruhitelért sem kell többet fizetni, mint a jegybanki alapkamat 39 százalékponttal növelt összege - ez 2013. első félévére 45 százalékos maximális THM-et jelent. Az év folyamán az áruházak és a bankok többször is hirdetnek akciós feltételekkel áruhitelt, ezeket - átgondoltan - érdemes is lehet kihasználni. Bővebben tegnapi cikkünkben is olvashatsz erről.

Előny: Gyors; Egyszerűen igényelhető; Akcióban olcsó lehet
Hátrány: Alapvetően drága; Esetleg túlköltekezésre ösztönöz

Hitelkártya

A hitelkártya kilóg a többi itt felsorolt kölcsön közül, hiszen ha megfelelően használjuk, semmilyen kamatot nem kell fizetni a banknak. Eközben a saját pénzünk a számlánkon pihen, és jobb esetben kamatozik, a bank pénzével pedig akár a teljes család karácsonyi ajándékát megvásárolhatjuk. Ennek csak a hitelkeretünk szabhat határt, amelyet a bank a hitelkártya igényléskor állapít meg hitelképességünk függvényében. A kártya nagy előnye, hogy sok esetben valamilyen kedvezményt kapunk vásárlásaink után. A havi kamat mellett figyeljünk oda a díjakra, amelyek hitelkártyánként igen hosszú listát is kiadhatnak. Fontos még a kedvezmények mértéke és módja, igazítsuk ezeket saját vásárlási szokásainkhoz. A legfontosabb, hogy a tartozásunkat mindig a türelmi időszak vége előtt fizessük vissza, így elkerülhetjük a magas kamatot. A készpénzfelvételt is kerüljük, hiszen ennek általában magas díja van, és azonnal kamatot számol fel rá a bank.

Előny: A különböző kedvezményeknek köszönhetően vásárlásaink után visszakaphatunk néhány %-ot a költésünk összegéből; A folyószámlán tartott pénzünk kamatozik; Biztonsági tartalékot jelent, egyéb kedvezmények is jellemzőek
Hátrány: Magas kamat a türelmi időszak után; Általában több díj is jár vele; Odafigyelést igényel

Folyószámlahitel

Ez a kölcsön a folyószámlánkon elérhető egyenleget növeli, amelyet arra az esetre érdemes igénybe venni, ha váratlan kiadásunk merülne fel. Ezen biztonsági keret terhére vásárolhatunk, indíthatunk átutalást, vehetünk fel készpénzt is, vagy akár csoportos beszedési megbízásainkat is kiegyenlíthetjük. A számla mellé külön kell igényelni a hitelkeretet, jellemzően a számlára érkező havi rendszeres jövedelem jóváírás kétszereséig. A felhasznált keret után a bankok kamatot számítanak fel. Minden, a számlánkra érkező jóváírás csökkenti a tartozásunkat, így a hitelkeret újra felhasználhatóvá válik.

Előny: Átmeneti pénzzavarok könnyű kezelése
Hátrány: A felhasznált keret után magas kamatot kell fizetni; Túlköltekezésre ösztönözhet

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Személyi kölcsön

A személyi kölcsönök egyre olcsóbban hozzáférhetőek, különösen a prémium ügyfeleket várják a bankok 20 százalék körüli THM-ekkel. Az új THM plafon szabályozás miatt az átlag ügyfelek is maximum 30%-os THM-el vehetik igénybe (2013. első félévében). Általában néhány nap alatt folyósítják. Kezdeti költség többnyire nincs, ha mégis, akkor az viszonylag alacsony és a hitel összegéből vonják le. A futamidő általában 1 és 7 év között változik, a hitelösszeg pedig 200 ezertől 3-6 millió forintig terjedhet pénzintézettől függően. Jellemzően lakásfelújításra, használt autó vásárlására, családi eseményekre, továbbképzésre, egészségügyi kiadásokra és meglévő drágább tartozás rendezésére célszerű felhasználni.

Hosszabb futamidő és nagyobb hitelösszeg esetén érdemes elgondolkozni a szabad felhasználású jelzáloghiteleken, amelyek 13-15 százalékos THM körül kaphatók a bankokban és jellemzően 2 millió Ft feletti hitelösszegtől elérhetőek.

Előny: Legolcsóbb fedezet nélküli hitel; Egyszerű, kiszámítható visszafizetés; Váratlan kiadások és drágább tartozások rendezésére hasznos lehet
Hátrány: Ha van kezdeti költség, azt a hitelösszegből vonják le; Magasabb fizetés szükséges az akciós ajánlatokhoz

Gyorskölcsönök

Külön kategóriába írtuk, de tulajdonképpen személyi kölcsönről van szó azokban az esetekben is, amikor viszonylag drágán ugyan, de valamilyen pénzügyi szolgáltató kisebb összegeket hitelez rászoruló családoknak. A THM plafon miatt ezek ma már sok esetben áruhitelnek számítanak, de ezt csak egy nyilatkozattal érik el a szolgáltatók. Ahogy egyre többen szorulnak ki a banki hitelezés rendszeréből, egyre többen választhatják ezeket a gyorskölcsönöket, amelyeket sok esetben otthonukban vehetnek át. Ilyen kiegészítő kényelmi szolgáltatások esetén sokszor csak a hitelnyújtás alapszolgáltatás árát tüntetik fel és az egyéb szolgáltatások extra díjként jelennek meg. Ezeket is figyelembe véve a THM sokkal magasabb lenne, mint a törvényi maximum, nem ritkák a három számjegyű értékek sem. Igénybe vétele esetén feltétlenül tájékozódjunk az extra költségekről. A törlesztés ütemezése is gyakran eltér a szokásostól, mert nem havonta, hanem hetente kell fizetni, így az alacsonynak tűnő heti törlesztőrészlet becsapós lehet.

Előny:A banki hitelezésből kiszorulók is igényelhetik, Gyors, Kiszámítható
Hátrány: A legdrágább módja a hitelszerzésnek; Gyakran heti törlesztést jelent

Amit nem ajánlunk

Uzsorások, vásárlói csoportok és hasonló megoldások a legtöbb esetben nem oldják meg a családok pénzügyi problémáit. Többnyire csak tovább nehezítik az amúgy sem könnyű megélhetését azoknak, akiknek gyorsan pénzre van szüksége. Az uzsorásokat nem is kérdés miért érdemes messziről elkerülni, de a fogyasztói csoportok is éveken keresztül hitegethetik a kétségbeesett ügyfeleiket. Fontos tudni, hogy a pénzintézetek előre nem szoktak pénzt kérni, a díjaikat a folyósított hitelek után kell megfizetni. Így nagyon körültekintően kell eljárni, ha bárki hitel ügyintézésért cserébe előre pénzt vagy költségtérítést kér.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 7. 12:09
Stratégiai együttműködést kötött az Indamedia csoport és a Mediaworks Hungary.
Bankmonitor  |  2023. február 7. 07:04
Ügyfeleink gyakran gondolják, hogy a hitelfedezeti biztosítást hamarabb meg lehet kötni, mint a bank...
Holdblog  |  2023. február 7. 06:02
A svájci luxusóragyártás szentháromságának egyik tagja, az Audemars Piguet idén 30 éve mutatta be a...
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?