1 °C Budapest

Ennyi lehet a minimálbér 2013-ban

Pénzcentrum
2012. december 7. 15:32

A munkavállalók azt szeretnék elérni, hogy legalább a 2013. évi költségvetés tervezésekor várt 5,2 százalékos infláció mértékével emelkedjen jövőre a minimálbér. Az egyeztetések tapasztalatai szerint a kormányoldal is hajlik erre. Eszerint jövőre 98 ezer forint lenne a minimálbér, és 113-114 ezer forint a garantált bérminimum. A munkáltatók azonban a jelenlegi gazdasági helyzetben legfeljebb 2,5 százalékos növekedést tudnak tolerálni - nyilatkozta a Gazdaság TV-nek Rolek Ferenc, a Magyar Munkaadók és Gyáriparosok Szövetségének alelnöke.

A magyarországi vállalkozások közül sokan a túlélésért küzdenek az elhúzódó válság miatt nagyon nehéz helyzetben vannak. Már az idei drasztikus minimálbér-emelés jövő évre áthúzódó hatását is nehezen viselik, pláne újabb költségnövekedést nem nagyon engedhetnek meg maguknak.

Természetesen a munkáltatók is látják a realitásokat, hogy az évi 5-6 százalékos infláció mellett a nagyon keveset kereső embereknek nagyon nehéz megélniük. Éppen ezért úgy gondolják, hogy - noha a gazdasági helyzet ezt nem indokolja - ki mértékű emelést el tudnak fogadni a munkáltatók, az infláció mértékének megfelelő emelést viszont túlzottnak tartják. Szükséges kompromisszumként a minimálbér 2,5 százalékos növelését tartják elfogadhatónak. A kormány a jövő évi költségvetés tervezésekor 5,2 százalékos inflációval számolt, az persze más kérdés, hogy ténylegesen milyen mértékben növekednek majd a fogyasztói árak - jegyezte meg Rolek Ferenc.

Hozzátette: egy céget nem az fog bedönteni, hogy egy-egy alkalmazottjának kétezer forinttal többet ad vagy kevesebbet, bár nyilván, amikor nincs miből kifizetni, akkor pár ezer forinttal többet sem tud kiszorítani. Az a mérvadó, hogy lesz-e gazdasági fellendülés vagy további GDP-visszaesésre kell-e számítani. A kereslet visszaesése, illetve a vállalat árbevételének csökkenése dönti be a cégeket, a minimálbér-emelés miatti nehézség már csak következmény - magyarázta Rolek Ferenc.

A Pénzcentrum.hu információi szerint egyre nagyobb az esélye annak, hogy nem lesz megállapodás a szakszervezetek és a munkáltatói érdekképviseletek között, és a kormány él a munka törvénykönyvében saját magának adott felhatalmazással, miszerint - egyeztetés ide vagy oda - saját hatáskörben rendeletben állapítja meg rendeletben a minimálbér és a garantált bérminimum összegét. A törvény szerint lehetőség lenne arra is, hogy a munkavállalók egyes csoportjaira eltérő összegű minimálbér vonatkozzon. Annak meghatározásakor figyelembe kell venni az egyes nemzetgazdasági ágazatok és földrajzi területek munkaerő-piaci sajátosságait is.

A munkáltatók is azt javasolták a korábbi tárgyalásokon, hogy a nagyon bérérzékeny ágazatokra a munkahelyek megtartása érdekében ágazati minimálbért vezessenek be. A kormány képviselői azonban egyelőre csak megfigyelőként vettek részt az eddigi tárgyalásokon, hivatalosan nem nyilatkoztak az elképzeléseikről. Rolek Ferenc szavai szerint a tapasztalatok szerint a kormányoldal is hajlik az infláció mértékének megfelelő minimálbér-emelésre.

A Pénzcentrum.hu kalkulátorával kiszámolhatod, mennyi marad jövőre a fizetésedből:

KATTINTS! Mennyi lesz a fizetésed jövőre? Most megtudhatod!

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.12.06 20:29
  Az év vége – noha az elcsendesedést hozná el – sokak számára a pörgést, a végeláthatatlan felad...
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?