1 °C Budapest

Ennyi lehet a minimálbér 2013-ban

Pénzcentrum
2012. december 7. 15:32

A munkavállalók azt szeretnék elérni, hogy legalább a 2013. évi költségvetés tervezésekor várt 5,2 százalékos infláció mértékével emelkedjen jövőre a minimálbér. Az egyeztetések tapasztalatai szerint a kormányoldal is hajlik erre. Eszerint jövőre 98 ezer forint lenne a minimálbér, és 113-114 ezer forint a garantált bérminimum. A munkáltatók azonban a jelenlegi gazdasági helyzetben legfeljebb 2,5 százalékos növekedést tudnak tolerálni - nyilatkozta a Gazdaság TV-nek Rolek Ferenc, a Magyar Munkaadók és Gyáriparosok Szövetségének alelnöke.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A magyarországi vállalkozások közül sokan a túlélésért küzdenek az elhúzódó válság miatt nagyon nehéz helyzetben vannak. Már az idei drasztikus minimálbér-emelés jövő évre áthúzódó hatását is nehezen viselik, pláne újabb költségnövekedést nem nagyon engedhetnek meg maguknak.

Természetesen a munkáltatók is látják a realitásokat, hogy az évi 5-6 százalékos infláció mellett a nagyon keveset kereső embereknek nagyon nehéz megélniük. Éppen ezért úgy gondolják, hogy - noha a gazdasági helyzet ezt nem indokolja - ki mértékű emelést el tudnak fogadni a munkáltatók, az infláció mértékének megfelelő emelést viszont túlzottnak tartják. Szükséges kompromisszumként a minimálbér 2,5 százalékos növelését tartják elfogadhatónak. A kormány a jövő évi költségvetés tervezésekor 5,2 százalékos inflációval számolt, az persze más kérdés, hogy ténylegesen milyen mértékben növekednek majd a fogyasztói árak - jegyezte meg Rolek Ferenc.

Hozzátette: egy céget nem az fog bedönteni, hogy egy-egy alkalmazottjának kétezer forinttal többet ad vagy kevesebbet, bár nyilván, amikor nincs miből kifizetni, akkor pár ezer forinttal többet sem tud kiszorítani. Az a mérvadó, hogy lesz-e gazdasági fellendülés vagy további GDP-visszaesésre kell-e számítani. A kereslet visszaesése, illetve a vállalat árbevételének csökkenése dönti be a cégeket, a minimálbér-emelés miatti nehézség már csak következmény - magyarázta Rolek Ferenc.

A Pénzcentrum.hu információi szerint egyre nagyobb az esélye annak, hogy nem lesz megállapodás a szakszervezetek és a munkáltatói érdekképviseletek között, és a kormány él a munka törvénykönyvében saját magának adott felhatalmazással, miszerint - egyeztetés ide vagy oda - saját hatáskörben rendeletben állapítja meg rendeletben a minimálbér és a garantált bérminimum összegét. A törvény szerint lehetőség lenne arra is, hogy a munkavállalók egyes csoportjaira eltérő összegű minimálbér vonatkozzon. Annak meghatározásakor figyelembe kell venni az egyes nemzetgazdasági ágazatok és földrajzi területek munkaerő-piaci sajátosságait is.

A munkáltatók is azt javasolták a korábbi tárgyalásokon, hogy a nagyon bérérzékeny ágazatokra a munkahelyek megtartása érdekében ágazati minimálbért vezessenek be. A kormány képviselői azonban egyelőre csak megfigyelőként vettek részt az eddigi tárgyalásokon, hivatalosan nem nyilatkoztak az elképzeléseikről. Rolek Ferenc szavai szerint a tapasztalatok szerint a kormányoldal is hajlik az infláció mértékének megfelelő minimálbér-emelésre.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Pénzcentrum.hu kalkulátorával kiszámolhatod, mennyi marad jövőre a fizetésedből:

KATTINTS! Mennyi lesz a fizetésed jövőre? Most megtudhatod!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.12.06 00:33
Az ÉRTÉKADÁS TÖRVÉNYE a vezetést mások szolgálataként határozza meg. A jó vezető arra fókuszál, hog...
perfekt  |  2021.12.05 22:05
A cikksorozat előző részében említettük, hogy számviteli beszámoló összeállítása tehát egy „folyamat...
vezetoi-coaching  |  2021.12.03 09:05
Mi találtam… amire fókuszálsz, az jön szembe… ami lent, az fent, ami belül, kívül… A múltkor egy fra...
hrdoktor  |  2021.11.29 05:13
Vannak olyan életviteli szokások, amelyek észrevétlenül elveszik az energiánkat. [...] Bővebben!
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?