0 °C Budapest

Hogyan lesz munkahelyünk, ha ez így megy tovább?

Pénzcentrum
2012. december 6. 15:03

Soha nem szűnt még meg annyi cég egy év alatt, mint az idén: a magyar gazdaság mintegy 23 500, éven belül indított felszámolási eljárással zárja 2012-t - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból. Ez nagyjából megfelel az év eleji várakozásoknak, noha a nyáron voltak olyan hónapok, amikor a 25-26 ezer felszámolás sem tűnt irreálisnak.

A második félévben jelentősen csökkent a közzétett új fizetésképtelenségi eljárások száma. A legfrissebb adatok szerint novemberben 1707 céggel szemben kezdeményeztek felszámolási eljárást, ami 21 százalékos csökkenés a megelőző év azonos időszakához képest, és ennél is nagyobb visszaesés a tavaszi-nyári 2400-as rekordokhoz képest. E mögött azonban nem a gazdasági helyzet javulása, hanem a március óta hatályos új cégtörvény áll - vélekedik az Opten.

A megváltozott szabályok újradefiniálták a cégek megszűnésének módjait, és új eljárásformákat vezettek be - mondta a közlemény szerint Tóth Tamás, az Opten ügyvezető igazgatója, aki kiemelte: most sem szűnik meg kevesebb cég, mint korábban, csak a megszűnésig vezető út néz ki másképp az új rendelkezések szerint.

Novemberben 3840 cég szűnt meg, ami szintén negatív rekordnak számít; eddig csak 2010 júliusában és augusztusában emelkedett a törlések száma 3000 fölé. Az előző negatív rekord 3269 "céghalál" volt egy hónap alatt. Az adatokból Tóth Tamás szerint arra lehet következtetni, hogy lezárultak az első kényszertörlési eljárások, azaz működik a kényszer-végelszámolások helyett márciusban bevezetett egyszerűbb eljárási forma, amelynek keretében a hatóságok kiszűrik a magukra hagyott és általában kiürített cégeket.

Az idén novemberben 1475 cég végelszámolása indult meg, ami 18 százalékos csökkenés a megelőző év azonos időszakához képest. "Ebben az adatban már javarészt azok az eljárások tükröződnek, amelyeket nem a hatóságok, hanem a tulajdonosok indítottak cégük bezárása érdekében" - mondta Tóth Tamás.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az elmúlt hónapok jelentős visszaesése után novemberben ismét 2700 fölé emelkedett az új bejegyzések száma. Ez továbbra is jelentősen elmarad a tavalyi havi átlagoktól, de alátámasztja azt a vélekedést, hogy a január-márciusi nagy cégalapítási hullám után az élet előbb-utóbb visszatér a normális kerékvágásba - vélte az Opten ügyvezető igazgatója.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 8. szerda
Aranka
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?