7 °C Budapest

Itt van Matolcsy újabb víziója: 200 százalékos bérnövekedés

Pénzcentrum
2012. szeptember 19. 12:37

Súlyos problémákat vethet fel az egyéni járulékok terhére biztosítandó bármilyen kedvezmény bevezetése - írja Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter egy szocialista parlamenti képviselő által feltett kérdésre válaszolva, amely arra vonatkozott, pontosan miként kívánja a kormány kiteljesíteni a családi adókedvezmény rendszerét. A tárcavezető leginkább a gazdasági fejlődésben bízik, amely megindulásával növekedni fognak a jövedelmek, és minden szülő ki tudja használni az őt megillető családi kedvezményt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

"Reményeink szerint a gazdasági fejlődés megindulásával növekedni fognak a jövedelmek is, és így minden szülő képes lesz arra, hogy az őt megillető családi kedvezményt a jelenlegi szabályok fennmaradása esetén is teljes összegben tudja érvényesíteni" - áll Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter Kiss Péter szocialista képviselő által Orbán Viktor miniszterelnöknek feltett kérdésekre adott írásbeli válaszában.

A 2011. évre vonatkozó személyi jövedelemadó bevallásokban átlagosan havi 159 ezer forint összevonás alá eső bruttó jövedelemről adtak számot a magánszemélyek - tájékoztatott a múlt héten a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Ahhoz, hogy a három- vagy többgyermekeseknek járó családi kedvezményt teljes egészében igénybe lehessen venni, tavaly havonta legalább bruttó 487 ezer forintot kellett keresni.

Az idei évben viszont már ennél nagyobb jövedelemre, havi bruttó 530 ezer forintra van szükség. Ha jövőre is az idei szabályok maradnának érvényben, és a kormány ígéretének megfelelően teljesen megszűnne az adóalap-szorzás, akkor viszont már csak a legalább 618 750 forintot keresők használhatnák ki maradéktalanul a három kedvezményezett eltartott gyermek után járó kedvezményt.

A nemzetgazdasági miniszter várakozásainak beteljesüléséhez tehát legalább 200 százalékkal, azaz a háromszorosára kellene hipp-hopp növekednie az átlagos jövedelemnek ahhoz, hogy teljes egészében ki lehessen használni a jelenlegi szabályok szerinti családi kedvezményt. És mint tudjuk, léteznek az átlag alatt kereső munkavállalók is.

Kiss Péter azt is meg szerette volna tudni, hogy "mekkora kör számára, és összességében milyen mértékben biztosítanak így transzfert a családok számára, s mi lesz a fedezete a családi adókedvezmény bővítésének"? Matolcsy György a kérdésekre adott válaszában elismerte, hogy egy kedvezmény feltételrendszerét mindig lehet tökéletesíteni, javítani, fejleszteni, és természetesen törekedni kell arra is, hogy a kedvezményt a potenciálisan érintettek minél szélesebb köre és a lehető legteljesebb mértékben tudja érvényesíteni. Ugyanakkor sietett leszögezni, hogy "bármennyire is szeretnénk azonban, ezeknek a törekvéseknek mindig határt szab a költségvetés teherbíró képessége".

A miniszter mindössze annyi konkrétumot közölt, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt javaslatát - amely szerint azok, akik az adójukban nem tudják érvényesíteni a kedvezményeket, azt a munkavállalói járulékukból is megtehessék - szakértői vizsgálatnak vetették alá, amely még korántsem zárult le. Számításaik jelenlegi állása szerint "a szóban forgó felvetés maradéktalan megvalósítása mintegy 48 milliárd forintjába kerülne a költségvetésnek".

Mint azt a Pénzcentrum.hu a NAV-tól kapott adatok alapján a napokban megírta,2011-ben összesen 112 milliárd forintnyi kedvezményt nem tudtak kihasználni a magánszemélyek, ebből csaknem 100 milliárd forintot a három-, illetve többgyermekesek hagytak a költségvetésben.

KATTINTS!  Megdöbbentő tények: óriási adomány a gazdag családoknak

A szuperbruttósítás idei részbeni kivezetése miatt még magasabb jövedelemre van szükség ahhoz, hogy a nagycsaládosok teljes egészében érvényesíteni tudják a kedvezményt, így feltételezhető, hogy az idei évben is a tavalyihoz hasonló összeg marad a költségvetésben. Ehhez képest kevésnek tűnik a 48 milliárd forint.

Matolcsy György levelében hangsúlyozza: a KDNP javaslatának céljával alapvetően egyetértenek, tovább vizsgálják a megvalósítás lehetséges módozatait. "Ennek során arról sem szabad elfeledkeznünk, hogy a társadalombiztosítás rendszerében az egyéni járulékok megfizetésével a magánszemély állami szolgáltatásokra válik jogosulttá, ez a járulékfizetés alapozza meg például a nyugdíjra, az egészségügyi ellátásra és a táppénzre való jogosultságot is. Ezért az egyéni járulékok terhére biztosítandó bármilyen kedvezmény bevezetése további — nagyrészt a jövőben jelentkező — súlyos problémákat vethet fel, amelyeket szintén kezelni kell" - nyomatékosítja a miniszter.

"A javaslat minden részletéről döntés még nem született, a bevezetés módjáról és idejéről az említett vizsgálatok eredményeinek függvényében adunk majd tájékoztatást azzal, hogy természetesen Miniszterelnök Úr szeptember 10-i napirend előtti felszólalásában rögzített 2014-es határidő irányadó" - közli Matolcsy a dokumentumban.

A miniszteri válaszból csak az nem derült ki, teljesíti-e és miként Orbán Viktor miniszterelnök Semjén Zsolt kereszténydemokrata miniszterelnök-helyettes kérését.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
perfekt  |  2021.11.26 11:35
Közeledik a karácsony és lassan ismét vége lesz egy évnek. A számviteli szakemberek ismételten átéli...
hrdoktor  |  2021.11.22 05:36
A modern terápiás eljárások segítségével a megfelelő életminőség és a szexuális aktivitást is meg le...
coachco  |  2021.11.12 19:58
Aki járt Mádon az elmúlt években, biztos, hogy járt a Szent Tamás dűlő tetején. Csodás a kilátás! Mi...
hrbonbon  |  2021.11.11 14:19
We take the idea of hierarchy for granted in organizations, but we are wrong.  Organizations need n...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?