10 °C Budapest

Itt a miniszterelnök új levele: tényleg jobb lesz a dolgozóknak?

Pénzcentrum
2012. augusztus 22. 12:26

Rövidtávon sok esetben nemhogy csökkennek, hanem növekednek a munkáltatók terhei jövőre a jelenleg érvényben lévő kedvezményekkel összehasonlítva. A miniszterelnök által 6 millió állampolgárnak levélben is bemutatott Munkahelyvédelmi Akció keretében ugyanis az első évben kisebb mértékű kedvezményeket lehet igénybe venni, mint a jelenlegi Start-kártyás rendszerben. Hosszabb távon a képzettséget nem igénylő munkát végzők, illetve a nyugdíj előtt állók foglalkoztatásában, valamint rövidebb ideig a kisgyermekesek alkalmazásában is könnyíthetik a munkáltatók helyzetét az új kedvezmények. 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

"Európában elsőként a Munkahelyvédelmi Akció keretében olyan szociális járulékcsökkentést hajtunk végre, amely közel egymillió munkavállaló állását teheti biztonságosabbá" - ez az új ígéret olvasható Orbán Viktor miniszterelnök levelében az egymillió új munkahely létesítése helyett. Az újfajta kedvezmények azonban rövidtávon sok esetben nemhogy a terhek csökkenését, hanem a meglévő engedmények megkurtítását jelentik.

A levélben egy oldalon keresztül részletezi a miniszterelnök a tervezett intézkedéseket. Ezek közül az egyes kiemelt munkavállalói csoportokat érintő munkáltatói közterhek csökkentését célzó intézkedéseket idézzük szó szerint a levélből, és hasonlítjuk össze a jelenleg még érvényben lévő, noha már jelentősen visszaszorított Start-kártyás kedvezményekkel.

1. 25 év alattiaknak
"Csökken a 25 év alatti munkavállalók foglalkoztatásának költsége. Az intézkedés következtében 25 év alatti fiatalok foglalkoztatása esetén bruttó 100 ezer forintig 14,5 százalékkal csökkennek a munkáltatói terhek. Ezzel a pályakezdő fiatalok számára elérhetőbbé válik a gyors elhelyezkedés."

A kormány forradalmi újításként állítja be a pályakezdők foglalkoztatásához igénybe vehető újfajta tehercsökkentést. Rövidtávon viszont egyáltalán nem járnak jól a munkáltatók, ha az újfajta járulékkedvezményt veszik igénybe. Továbbra is életben marad ugyanis a Start-kártya, amely a kezdeti, vagyis a ténylegesen pályakezdő időszakban sokkal nagyobb kedvezményt jelent. Alap- és középfokú végzettségűeknél az első évben csak 10 százalékos szociális hozzájárulási adót, ráadásul nem bruttó 100 ezer forintig, hanem a minimálbér kétszereséig, azaz bruttó 186 ezer forintig jár a kedvezmény. Vagyis még az 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás megfizetése mellett is kedvezőbb a Start-kártya, mint az új kedvezmény.

A felsőfokú végzettségűeknél 30 éves korig lehet Start-kártyát igényelni. A foglalkoztatás első 9 hónapjában szintén a minimálbér kétszereséig csak 10 százalékos szocho-t és 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulást kell fizetni.

A kedvezményekről bővebben itt olvashatsz: Vajon ki jár jól az új adókedvezményekkel?

2. 55 év felettieknek
"A Munkahelyvédelmi Akció keretén belül munkahelyvédelmi támogatásban részesülnek az 55 év feletti munkavállalók. Szintén bruttó 100 ezer forintig 14,5 százalékkal csökken az 55 év feletti munkavállalókat érintő munkáltatói adóteher."

Az idősebb munkavállalók adott munkahelyen tartásának egyik eszköze lehet a meghirdetett járulékkedvezmény. Emellett még több kedvezménylehetőséggel is érdemes számolniuk. Az 50 évnél idősebbek, akiket legalább 3 hónapig álláskeresőként tartottak nyilván, 2011. december 31-ig Start Extra Kártyát igényelhettek. Akinek van ilyen kártyája, azután az újonnan tervezettnél jóval nagyobb összegű kedvezmény jár, amit legkésőbb 2013. december 31-ig vehetnek igénybe a munkáltatók. Az érintettek foglalkoztatása után a minimálbér kétszereséig egyáltalán nem kell szocho-t fizetni. A második évben pedig csak 10 százalékos adót kell utánuk fizetni.

Január 1-jétől már nem lehet Start Extra Kártyát igényelni. Helyébe a Start Bónusz Kártya lépett, amely többféle Start-kártyát is kiváltott. Az új kártya egy kalap alá vesz minden álláskeresőt, a kártya igénylésének már nem feltétele, hogy 50 évnél idősebb legyen a munkavállaló. A Start Bónusz Kártya váltotta fel a szintén tavaly év végén megszűnt Start Plusz Kártyát is, amelyet azok igényelhettek, akik a gyes, a gyed, a gyet, valamint az ápolási díj folyósításának megszűnését követő egy éven (365 napon) belül kívántak munkába állni, vagy akik a gyermekük egyéves korának betöltését követően, a gyes folyósítása mellett kívántak dolgozni abban az esetben, ha még nem álltak munkaviszonyban.

A Start Bónusz Kártyával foglalkoztatottak után az első évben egyáltalán nem kell szocho-t fizetni a minimálbér másfélszereséig. Ezt a kártyát is csak 2012. december 31-ig lehet igényelni.

3. Munkanélkülieknek
"Hároméves munkahelyvédelmi támogatás keretén belül, tartósan munkanélküli foglalkoztatása esetén bruttó 100 ezer forintig az első két évben 28,5 százalékos, a harmadik évben 100 ezer forintig 14,5 százalékos adókedvezményben részesül minden munkaadó."

Az előbb leírtakból egyértelműen kitűnik, hogy a bruttó 100 ezer és a 183 ezer forint közötti jövedelmű munkanélküli foglalkoztatása esetén az első évben rosszabbul járnak jövőre a munkáltatók, mintha a Start Bónusz Kártyához társuló kedvezményt tartaná életben a kormány. Jelenleg ugyanis a minimálbér kétszereséig jár a szocho-mentesség, ami a 106 ezer forint fölötti jövedelműeknél még úgy is kedvezőbb, hogy a 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulást is meg kell fizetni.

4. Kisgyermekes anyáknak
"Munkahelyvédelmi támogatást kapnak a kisgyermekes édesanyák is. Egy hároméves támogatási rendszer keretén belül bruttó 100 ezer forintig az első két évben 28,5 százalékos, a harmadik évben pedig 14,5 százalékos munkahelyvédelmi támogatás jár a kisgyermekes édesanyákat foglalkoztató munkaadó számára."

Hasonlóan a munkanélküliekhez, a bruttó 106 ezer forintnál magasabb jövedelmű kisgyermekes anyák foglalkoztatása esetén a Start Bónusz Kártya az első évben nagyobb kedvezményt biztosít a munkáltatóknak, mint az újonnan tervezett.

5. Képzettséget nem igénylő munkát végzőknek
"A 25 és 55 év közötti képzetlen munkavállalók bruttó 100 ezer forintig szintén 14,5 százalékos munkahelyvédelmi támogatást élveznek.

A legfeljebb alapfokú iskolai végzettségűek 2011. december 31-ig - életkorra való tekintet nélkül - jogosultak voltak Start Extra Kártyát kiváltani. Az érintettek foglalkoztatása után az első évben egyáltalán nem kellett szocho-t fizetni, a kedvezmény legfeljebb a minimálbér kétszereséig jár, amit legkésőbb 2013. december 31-ig lehet érvényesíteni. Az újfajta kedvezménynek ugyan egyelőre nincs időkorlátja, rövidtávon azonban jóval kevesebb, mint amennyit a Start Extra Kártyával történő foglalkoztatás esetén igénybe lehetett venni.

Lenullázzák az új engedmények a bérkompenzációs adókedvezményeket?

A törvényjavaslat parlament elé terjesztett verziója szerint az újfajta adókedvezményeket nem lehetne egyszerre igénybe venni az elvárt béremelés teljesítése esetén érvényesíthető kedvezményekkel. A hatályos törvények szerint a munkáltatók - csökkentett mértékben - 2013-ban is igénybe vehetnek adókedvezményt az idei évben elvárt béremelés teljesítésének áthúzódó hatása enyhítésére. Ezt a kedvezményt össze lehet vonni a Start-kártyás kedvezményekkel, a beterjesztett törvényjavaslat viszont nem rendelkezik arról, hogy azt az újfajta adócsökkentési lehetőségek mellett is lehetne érvényesíteni.

 

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
perfekt  |  2021.11.26 11:35
Közeledik a karácsony és lassan ismét vége lesz egy évnek. A számviteli szakemberek ismételten átéli...
hrdoktor  |  2021.11.22 05:36
A modern terápiás eljárások segítségével a megfelelő életminőség és a szexuális aktivitást is meg le...
coachco  |  2021.11.12 19:58
Aki járt Mádon az elmúlt években, biztos, hogy járt a Szent Tamás dűlő tetején. Csodás a kilátás! Mi...
hrbonbon  |  2021.11.11 14:19
We take the idea of hierarchy for granted in organizations, but we are wrong.  Organizations need n...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?