10 °C Budapest

Hová tűnt a bérkompenzáció? Sírnak-rínak a közszolgák

Pénzcentrum
2012. február 2. 16:40

A közszféra számos területén késik az alacsony jövedelműek bérkompenzációja. Pedagógusok, könyvtárosok, egészségügyi és szociális munkavállalók kaptak a januári keresetek átutalása eredményeként több ezer, esetenként tízezer forintot is meghaladó összeggel kevesebbet kézhez, mint amennyire számítottak - közölte a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF).

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A szakszervezetek már decemberben, az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács ülésén jelezték, hogy túlzottan bonyolult, nehezen értelmezhető a bruttó 216 ezer forintnál kevesebbet kereső, közszférában dolgozók nettó bérének kompenzációjára kidolgozott kormányrendelet. Kérték a kormányt, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy már a február eleji fizetésekben is megkaphassák az érintett alkalmazottak a bérkiegészítést. a munkáltatók feladataikat úgy legyenek képesek ellátni, hogy a február eleji bérkifizetések megfeleljenek a rendeletben előírtaknak még akkor is, ha mindannyian tudtuk, hogy a jogos kompenzációt visszamenőleg is ki kell majd fizetni.

Hiába lehet ugyanis visszamenőlegesen is kifizetni a jogos kompenzációt, a bolti árak, a közüzemi díjak, egyszóval a megélhetés költségei már január első munkanapjaiban megnövekedtek. A SZEF felszólítja a kormányt és a munkáltatókat, tegyenek meg mindent azért, hogy a márciusban esedékes kifizetésekkel egyidejűleg visszamenőleg is megkapják az érintett munkavállalók a kormányrendelet szerinti járandóságukat.

Várható volt, hogy az alacsonyabb fizetési fokozatokba sorolt - tehát a bruttó 240 ezer alatt kereső - közszolgák februárban kevesebb pénzt visznek majd haza, és erre az érdekképviselet sokszor fel is hívta a figyelmet - jelentette ki a Népszabadság kérdésére Fehér József, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára.

Hangsúlyozta: a szakszervezetek kiharcolták ugyan a bérkompenzációt, ám az erről szóló kormányrendelet csak tavaly december 31-én jelent meg a Magyar Közlönyben. Így jó előre figyelmeztettek mindenkit, hogy a februári fizetés sokaknak igen kellemetlen meglepetést okozhat. Fehér sajnálja, hogy igaza lett.

Mint azt a Pénzcentrum.hu korábban megírta
, a világ legbonyolultabb kompenzációs rendelete az ára a kormány által a világon a legegyszerűbbnek titulált adórendszernek. Különösen igaz ez a költségvetési szerveknél és az egyházak közcélú tevékenységet folytató intézményeinél dolgozók 2012. évi kompenzációjára.

A rendeletről bővebben ITT OLVASHATSZ! Ennyi bérkompenzáció jár a közszférában

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
perfekt  |  2021.11.26 11:35
Közeledik a karácsony és lassan ismét vége lesz egy évnek. A számviteli szakemberek ismételten átéli...
hrdoktor  |  2021.11.22 05:36
A modern terápiás eljárások segítségével a megfelelő életminőség és a szexuális aktivitást is meg le...
coachco  |  2021.11.12 19:58
Aki járt Mádon az elmúlt években, biztos, hogy járt a Szent Tamás dűlő tetején. Csodás a kilátás! Mi...
hrbonbon  |  2021.11.11 14:19
We take the idea of hierarchy for granted in organizations, but we are wrong.  Organizations need n...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 27. 19:18