Hová tűnt a bérkompenzáció? Sírnak-rínak a közszolgák

Pénzcentrum
2012. február 2. 16:40

A közszféra számos területén késik az alacsony jövedelműek bérkompenzációja. Pedagógusok, könyvtárosok, egészségügyi és szociális munkavállalók kaptak a januári keresetek átutalása eredményeként több ezer, esetenként tízezer forintot is meghaladó összeggel kevesebbet kézhez, mint amennyire számítottak - közölte a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF).

A szakszervezetek már decemberben, az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács ülésén jelezték, hogy túlzottan bonyolult, nehezen értelmezhető a bruttó 216 ezer forintnál kevesebbet kereső, közszférában dolgozók nettó bérének kompenzációjára kidolgozott kormányrendelet. Kérték a kormányt, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy már a február eleji fizetésekben is megkaphassák az érintett alkalmazottak a bérkiegészítést. a munkáltatók feladataikat úgy legyenek képesek ellátni, hogy a február eleji bérkifizetések megfeleljenek a rendeletben előírtaknak még akkor is, ha mindannyian tudtuk, hogy a jogos kompenzációt visszamenőleg is ki kell majd fizetni.

Hiába lehet ugyanis visszamenőlegesen is kifizetni a jogos kompenzációt, a bolti árak, a közüzemi díjak, egyszóval a megélhetés költségei már január első munkanapjaiban megnövekedtek. A SZEF felszólítja a kormányt és a munkáltatókat, tegyenek meg mindent azért, hogy a márciusban esedékes kifizetésekkel egyidejűleg visszamenőleg is megkapják az érintett munkavállalók a kormányrendelet szerinti járandóságukat.

Várható volt, hogy az alacsonyabb fizetési fokozatokba sorolt - tehát a bruttó 240 ezer alatt kereső - közszolgák februárban kevesebb pénzt visznek majd haza, és erre az érdekképviselet sokszor fel is hívta a figyelmet - jelentette ki a Népszabadság kérdésére Fehér József, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára.

Hangsúlyozta: a szakszervezetek kiharcolták ugyan a bérkompenzációt, ám az erről szóló kormányrendelet csak tavaly december 31-én jelent meg a Magyar Közlönyben. Így jó előre figyelmeztettek mindenkit, hogy a februári fizetés sokaknak igen kellemetlen meglepetést okozhat. Fehér sajnálja, hogy igaza lett.

Mint azt a Pénzcentrum.hu korábban megírta
, a világ legbonyolultabb kompenzációs rendelete az ára a kormány által a világon a legegyszerűbbnek titulált adórendszernek. Különösen igaz ez a költségvetési szerveknél és az egyházak közcélú tevékenységet folytató intézményeinél dolgozók 2012. évi kompenzációjára.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A rendeletről bővebben ITT OLVASHATSZ! Ennyi bérkompenzáció jár a közszférában

 

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.06 09:24
Kutatási eredmények szerint a gyakori digitális média használat körülbelül 10%-kal növeli az ADHD-ra...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 14. péntek
Vazul
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm