3 °C Budapest

Ez az ára az "egykulcsos" adónak - a kompenzáció kompenzációja

MTI
2012. január 17. 13:02

Vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak márciustól azok a cégek, amelyeknek gondot okoz a rájuk eső 5 százalékos béremelés végrehajtása - jelentette be Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a mai kormányszóvivői tájékoztatón.

Összesen 450-700 ezer munkavállaló béremelését segítheti elő a központi költségvetés az erre a célra fordítandó 21 milliárd forintos keretből - véli az államtitkár. A pályázó munkáltatóknak vállalniuk kell, hogy a bérek nettó értékének megőrzéséhez szükséges béremelést minden munkavállalójuknál végrehajtják, valamint azt, hogy 2012-ben legalább megtartják - vagyis nem csökkentik - dolgozóik létszámát.

A munkáltatóktól elvárt 5 százalékos emelésből nem a teljes összeget, hanem 2, illetve 3 százalékot vállalna át az állam - hangsúlyozta az államtitkár. A pályázatok megjelenése február végén, március elején várható. Előtte módosítani kell a foglalkoztatási, illetve a költségvetési törvényt is.

Nagy kérdés, hogy milyen egyéb kritériumokat határoz majd meg a kormányrendelet. A Nemzetgazdasági Minisztérium korábban nem kívánt válaszolni arra a kérdésünkre, milyen feltételek alapján állapítják majd meg, mely cégek nem képesek végrehajtani az elvárt béremelést. A tárca akkor azt ígérte, hogy a kormány döntését követően kívánnak a részletekről tájékoztatni. Az államtitkár által ismertetett kritériumok azonban egyelőre elég tág kör számára biztosítanának állami forrásokat a béremeléshez, ami azt is lehetővé tenné, hogy az arra egyébként rá nem szoruló cégek is állami pénzeket igényeljenek. 

Ezt az aggodalmat Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára is osztja. Korábban a Pénzcentrum.hu-nak azt nyilatkozta: nagyon fontos, hogy valóban azokhoz a cégekhez kerüljön a támogatás, amelyek önerőből nem tudnák végrehajtani az elvárt béremelést. Ezért egzakt pénzügyi mutatókat kell meghatározni, amelyek alapján támogatást lehet majd igényelni, s ezzel szemben elvárásokat is kell támasztani. Kiindulási alap lehet a dolgozók jelenlegi átlagkeresete. Mindezekről azonban nem szólt a tájékoztatón az államtitkár.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 7. 10:15
Kibővültek Bánhegyi Zsófia feladatai az állami lottóvállalatnál.
Bankmonitor  |  2023. február 7. 07:04
Ügyfeleink gyakran gondolják, hogy a hitelfedezeti biztosítást hamarabb meg lehet kötni, mint a bank...
Holdblog  |  2023. február 7. 06:02
A svájci luxusóragyártás szentháromságának egyik tagja, az Audemars Piguet idén 30 éve mutatta be a...
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?