3 °C Budapest

Cserbenhagyja az állam a táppénzes dolgozókat?

Pénzcentrum
2012. január 18. 14:25

A táppénzen, fizetés nélküli szabadságon lévő, valamint az adott hónap közepén távozó dolgozók után nem vehetik igénybe a munkáltatók a béremeléshez járó kompenzációt - derül ki a szociális hozzájárulási adóról szóló rendelkezésekből. Az alacsonyabb keresetűek kevesebb táppénzt kaphatnak az adójóváírás eltörlése miatt.

Csak azon dolgozók esetében érvényesíthetnek kedvezményt a munkáltatók a szociális hozzájárulási adóból (szha), akik után a hónap egészében meg kell fizetniük az adót. A hatályos rendelkezés szerint az adókedvezmény összegét a kifizető havonta az adott hónap egészében fennálló adófizetési kötelezettséget eredményező munkaviszonyonként külön-külön állapítja meg.

Ez azt jelenti, hogy akinek egyetlen napnyi biztosításból kieső jövedelme van, az után nem vonhat le kedvezményt a munkáltató a fizetendő szociális hozzájárulási adóból. Ilyen eset, ha a dolgozó táppénzre megy, terhességi gyermekágyi segélyt, gyedet, gyest kap, vagy fizetés nélküli szabadságot vesz ki. Az éves szinten legfeljebb 15 napos betegszabadság esetén viszont jár az adókedvezmény, lévén, hogy erre az időszakra a munkáltatónak meg kell fizetnie a 27 százalékos szha-t - magyarázta a Pénzcentrum.hu érdeklődésére Angyal József okleveles adószakértő.

Mindezek mellett az alacsony keresetűeknek azzal is számolniuk kell, hogy kevesebb táppénzt kaphatnak az idén. A táppénz az átlagos napi munkabér 60 százaléka lehet, kivéve, ha valakinek nincs kétéves folyamatos munkaviszonya, mert akkor csak az 50 százalék jár. A magasabb keresetűeknek kedvez, hogy a tavalyi havi 78 ezer forintról 93 ezer forintra nőtt a minimálbér. A táppénz ugyanis a minimálbérhez kötődik, legfeljebb annak a kétszerese lehet, vagyis a tavalyi 156 ezer forintról 186 ezerre emelkedett a maximumösszeg. 

Kedvezőtlen változás ugyanakkor, hogy az idei évben megszűnt az adójóváírás, amit tavaly a táppénzes jövedelem után is érvényesíteni lehetett, lévén, hogy azután is meg kell fizetni a személyi jövedelemadót. Az adószakértő becslése szerint kevesebb táppénzt kapnak kézhez azok, akiknek a tavalyi átlagos havi jövedelmük bruttó 170-180 ezer forint alatt volt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

Kiegészítő bérkompenzáció csak a köztartozásmentes vállalkozásoknak
Rövidesen megnyílik az a 21 milliárd forintos pályázati keret, amelyből vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak azok a cégek, amelyeknek gondot okoz a kormány által elvárt 5 százalékos béremelés végrehajtása - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A pályázat keretében vissza nem térítendő támogatás nyújtható a 2012. évi elvárt béremelés 5 százalékos, saját erőből finanszírozandó részéből legfeljebb 3 százalékot kitevő rész teljes (bér és szociális hozzájárulási adó) 2012. évi költségeire.
A pályázaton belföldi székhelyű gazdasági társaságok, egyéni vállalkozások, nonprofit szervezetek vehetnek részt, az egyházi fenntartású, közfeladatot ellátó intézmények kivételével. A munkáltatóknak vállalniuk kell, hogy a bérek nettó értékének megőrzéséhez szükséges béremelést minden munkavállalójánál végrehajtják - 2012. január 1-jétől visszamenőlegesen - továbbá azt, hogy 2012-ben nem csökkentik a 2011-es statisztikai állományi létszámukat.
Nem pályázhat olyan cég, amelynek 60 napnál régebben lejárt köztartozása van, vagy 2011-ben, illetve 2012-ben bejelentés nélküli foglalkoztatás miatt munkaügyi bírság megfizetésére köteleztek. A pályázó támogatási igénye nem lehet évi 100 ezer forintnál kevesebb.
A pályázat célja, hogy a bérek nettó értékének megőrzését szolgáló elvárt béremelések teljesítése - különösen a magas élőmunka igényű tevékenységet végző gazdálkodó szervezeteknél - ne járjon elbocsátásokkal. Ezért előnyt élveznek azok a munkáltatók, amelyek magas élőmunka igényű tevékenységet folytatnak, és a pályázó által foglalkoztattak bruttó átlagkeresete alacsony. A támogatást kizárólag elektronikus úton a megyei kormányhivatalok munkaügyi központjainál lehet majd benyújtani.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.02.06 07:49
Kell-e tudás? És hogy szerezzük meg? És a gyerekeinknek hogyan adjuk át, ha bennünk megvan? Pláne, h...
hrdoktor  |  2023.02.06 06:28
A C-vitamin a legelső, legismertebb, legnépszerűbb táplálékkiegészítő, amely szinte minden család há...
legacykft  |  2023.02.03 17:49
A cégalapítók egyik legnagyobb kihívása, mikor a vállalat életében elérkezik az ügyvezetői szék átad...
perfekt  |  2023.02.03 09:59
A cikksorozat első részében áttekintettük a társaságiadó-információkat tartalmazó jelentés összeállí...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?