0 °C Budapest

Cserbenhagyja az állam a táppénzes dolgozókat?

Pénzcentrum
2012. január 18. 14:25

A táppénzen, fizetés nélküli szabadságon lévő, valamint az adott hónap közepén távozó dolgozók után nem vehetik igénybe a munkáltatók a béremeléshez járó kompenzációt - derül ki a szociális hozzájárulási adóról szóló rendelkezésekből. Az alacsonyabb keresetűek kevesebb táppénzt kaphatnak az adójóváírás eltörlése miatt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Csak azon dolgozók esetében érvényesíthetnek kedvezményt a munkáltatók a szociális hozzájárulási adóból (szha), akik után a hónap egészében meg kell fizetniük az adót. A hatályos rendelkezés szerint az adókedvezmény összegét a kifizető havonta az adott hónap egészében fennálló adófizetési kötelezettséget eredményező munkaviszonyonként külön-külön állapítja meg.

Ez azt jelenti, hogy akinek egyetlen napnyi biztosításból kieső jövedelme van, az után nem vonhat le kedvezményt a munkáltató a fizetendő szociális hozzájárulási adóból. Ilyen eset, ha a dolgozó táppénzre megy, terhességi gyermekágyi segélyt, gyedet, gyest kap, vagy fizetés nélküli szabadságot vesz ki. Az éves szinten legfeljebb 15 napos betegszabadság esetén viszont jár az adókedvezmény, lévén, hogy erre az időszakra a munkáltatónak meg kell fizetnie a 27 százalékos szha-t - magyarázta a Pénzcentrum.hu érdeklődésére Angyal József okleveles adószakértő.

Mindezek mellett az alacsony keresetűeknek azzal is számolniuk kell, hogy kevesebb táppénzt kaphatnak az idén. A táppénz az átlagos napi munkabér 60 százaléka lehet, kivéve, ha valakinek nincs kétéves folyamatos munkaviszonya, mert akkor csak az 50 százalék jár. A magasabb keresetűeknek kedvez, hogy a tavalyi havi 78 ezer forintról 93 ezer forintra nőtt a minimálbér. A táppénz ugyanis a minimálbérhez kötődik, legfeljebb annak a kétszerese lehet, vagyis a tavalyi 156 ezer forintról 186 ezerre emelkedett a maximumösszeg. 

Kedvezőtlen változás ugyanakkor, hogy az idei évben megszűnt az adójóváírás, amit tavaly a táppénzes jövedelem után is érvényesíteni lehetett, lévén, hogy azután is meg kell fizetni a személyi jövedelemadót. Az adószakértő becslése szerint kevesebb táppénzt kapnak kézhez azok, akiknek a tavalyi átlagos havi jövedelmük bruttó 170-180 ezer forint alatt volt.

 

Kiegészítő bérkompenzáció csak a köztartozásmentes vállalkozásoknak
Rövidesen megnyílik az a 21 milliárd forintos pályázati keret, amelyből vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak azok a cégek, amelyeknek gondot okoz a kormány által elvárt 5 százalékos béremelés végrehajtása - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A pályázat keretében vissza nem térítendő támogatás nyújtható a 2012. évi elvárt béremelés 5 százalékos, saját erőből finanszírozandó részéből legfeljebb 3 százalékot kitevő rész teljes (bér és szociális hozzájárulási adó) 2012. évi költségeire.
A pályázaton belföldi székhelyű gazdasági társaságok, egyéni vállalkozások, nonprofit szervezetek vehetnek részt, az egyházi fenntartású, közfeladatot ellátó intézmények kivételével. A munkáltatóknak vállalniuk kell, hogy a bérek nettó értékének megőrzéséhez szükséges béremelést minden munkavállalójánál végrehajtják - 2012. január 1-jétől visszamenőlegesen - továbbá azt, hogy 2012-ben nem csökkentik a 2011-es statisztikai állományi létszámukat.
Nem pályázhat olyan cég, amelynek 60 napnál régebben lejárt köztartozása van, vagy 2011-ben, illetve 2012-ben bejelentés nélküli foglalkoztatás miatt munkaügyi bírság megfizetésére köteleztek. A pályázó támogatási igénye nem lehet évi 100 ezer forintnál kevesebb.
A pályázat célja, hogy a bérek nettó értékének megőrzését szolgáló elvárt béremelések teljesítése - különösen a magas élőmunka igényű tevékenységet végző gazdálkodó szervezeteknél - ne járjon elbocsátásokkal. Ezért előnyt élveznek azok a munkáltatók, amelyek magas élőmunka igényű tevékenységet folytatnak, és a pályázó által foglalkoztattak bruttó átlagkeresete alacsony. A támogatást kizárólag elektronikus úton a megyei kormányhivatalok munkaügyi központjainál lehet majd benyújtani.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.01.20 09:24
Nem tudod, hogy mi akarsz lenni, ha nagy leszel? Vagy már nagy vagy, és még mindig nem tudod? A szen...
perfekt  |  2022.01.19 08:18
2022. évi első, közbeszerzési témájú bejegyzésünket - évek óta követett gyakorlatunknak megfelelően...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
hrdoktor  |  2022.01.17 06:30
Bár a home office-ban az otthon kényelmében vagyunk, sokan tapasztalhatják, hogy a virtuális megbesz...
laskainelli  |  2022.01.15 18:39
A párban érkező klienseim egy része azzal a “panasszal” érkezik, hogy a kapcsolatukban hónapok óta n...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 20. csütörtök
Fábián, Sebestyén
3. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?