Itt a kompenzáció a kisgyermekeseknek: nem örülhet mindenki

Pénzcentrum
2012. február 1. 17:35

Jövedelempótlékot igényelhetnek azok a kismamák, akik az adójóváírás megszüntetése miatt kevesebb gyedet, terhességi gyermekágyi segélyt kapnak. Azok kérhetnek kiegészítést, akik 2011. december 31-én már, 2012. január 1-jén pedig még ugyanazt a juttatást, tehát vagy tgyást vagy gyedet kaptak. Nem kérhetnek kompenzációt azok, akik 2011-re vonatkozóan nem vettek igénybe adójóváírást, és legalább havonta 206 250 forint összegben veszik igénybe a családi adókedvezményt. Az erről szóló kormányrendelet a Magyar Közlöny mai számában jelent meg.

Mint azt a Pénzcentrum.hu elsőként megírta, az adójóváírás január 1-jei megszüntetése miatt bizonyos jövedelmi határ alatt csökken a gyermekgondozási díj (gyed) nettó összege. Ugyanígy kevesebbet kapnak kézhez a szülési szabadság idején folyósított terhességi gyermekágyi segélyben (tgyás) részesülők is. A kormány adómentes jövedelempótlék formájában kívánja kompenzálni azoknak a szülőknek egy meghatározott körét, akik rosszul járnak az adóváltoztatásokkal.

A terhességi-gyermekágyi segély esetében a bruttó bérekhez hasonlóan havi 202 ezer forintig nő az adóterhelés az adójóváírás eltörlése miatt. A gyermekgondozási díj esetében pedig azok kapnak kevesebbet kézhez, akiknek tavaly bruttó 167 ezer forintnál kevesebb volt a juttatásuk.

OLVASD EL korábbi cikkünket: Pofon a kisgyermekeseknek: a gyeden is több ezret bukhatnak

A Magyar Közlöny mai számában megjelent kormányrendelet alapján jövedelempótlékot az a szülő kap, aki 2011. december 31-én már és 2012. január 1-jén még terhességi-gyermekágyi segélyben, vagy gyedben részesült. Vagyis azok nem igényelhetnek kiegészítést, akik csak az idén szültek, vagy szülnek, így esetenként több ezer forinttal kevesebb juttatást kapnak kézhez.

Azoknak a szülőknek, akik a múlt év végén már tgyáson voltak, csak a juttatás végéig jár a kompenzáció. Amikor átérnek a gyedre, akkor az is előfordulhat, hogy kisebb összeget kaphatnak, mint azok, akik már tavaly decemberben is gyeden voltak. 

A jövedelempótlék összege függ attól, hogy az igénylő igénybe veszi-e a családi kedvezményt, és ha igen, hány gyermek után. A rendelet szövegében csak az szerepel, hogy nem kap kompenzációt az, aki legalább havi 206 250 forint családi kedvezményt érvényesít. Vagyis az, akinek minimum három eltartott gyermeke van, közülük legalább egy még nem fejezte be a középfokú tanulmányait, és jár még utána adókedvezmény.

Ugyanakkor a jövedelempótlék konkrét összegét tartalmazó táblázatokból az derül ki, hogy a gyeden lévők közül csak azoknak jár kompenzáció, akik a családi kedvezményt egy kedvezményezett eltartott után veszik igénybe. Vagyis közülük azok sem kapnak kiegészítést, akik például két gyermek után vonják le az adókedvezményt. A tgyásban részesülők esetében azoknak is jár jövedelempótlék, akik két kedvezményezett eltartott után élnek az adókedvezménnyel.

A Pénzcentrum.hu két héttel ezelőtt már írt a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) Egészségügyért Felelős Államtitkársága által készített kompenzációs kormányrendelet-tervezetről. Ahhoz képest fontos szigorítás, hogy az sem kaphat jövedelempótlékot, aki a 2011. évre vonatkozóan nem vette igénybe az adójóváírást. Az érintetteknek 8-féle bonyolult táblázatból kell kisilabizálniuk, hogy melyik sor vonatkozik rájuk.

Az ellátásban részesülőknek a fővárosi és megyei kormányhivatalok egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szerveinél kell a nyilatkozatot benyújtaniuk, amennyiben az ellátást a társadalombiztosítási kifizetőhely folyósítja. A Nefmi tájékoztatása szerint az egészségbiztosítási szakigazgatási szervek a következő napokban minden olyan kismama részére postázza a szükséges nyilatkozatot, akinek az egészségbiztosító folyósítja az ellátást.

A nyilatkozatot legkésőbb május 31-ig kitöltve, postán - vagy személyesen - vissza kell juttatni az ellátást folyósító szervhez ahhoz, hogy januárig visszamenőleg megkapják a kompenzációt. Aki a határidőt követően nyújtja be igényét a folyósító szervhez, csak a beadást követő hónaptól lesz jogosult a juttatásra. A nyilatkozat elérhető továbbá az OEP honlapján (www.oep.hu), valamint a fővárosi és megyei egészségbiztosítónál, illetve a kifizetőhelyeknél.

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16