13 °C Budapest

Itt a kompenzáció a kisgyermekeseknek: nem örülhet mindenki

Pénzcentrum
2012. február 1. 17:35

Jövedelempótlékot igényelhetnek azok a kismamák, akik az adójóváírás megszüntetése miatt kevesebb gyedet, terhességi gyermekágyi segélyt kapnak. Azok kérhetnek kiegészítést, akik 2011. december 31-én már, 2012. január 1-jén pedig még ugyanazt a juttatást, tehát vagy tgyást vagy gyedet kaptak. Nem kérhetnek kompenzációt azok, akik 2011-re vonatkozóan nem vettek igénybe adójóváírást, és legalább havonta 206 250 forint összegben veszik igénybe a családi adókedvezményt. Az erről szóló kormányrendelet a Magyar Közlöny mai számában jelent meg.

Mint azt a Pénzcentrum.hu elsőként megírta, az adójóváírás január 1-jei megszüntetése miatt bizonyos jövedelmi határ alatt csökken a gyermekgondozási díj (gyed) nettó összege. Ugyanígy kevesebbet kapnak kézhez a szülési szabadság idején folyósított terhességi gyermekágyi segélyben (tgyás) részesülők is. A kormány adómentes jövedelempótlék formájában kívánja kompenzálni azoknak a szülőknek egy meghatározott körét, akik rosszul járnak az adóváltoztatásokkal.

A terhességi-gyermekágyi segély esetében a bruttó bérekhez hasonlóan havi 202 ezer forintig nő az adóterhelés az adójóváírás eltörlése miatt. A gyermekgondozási díj esetében pedig azok kapnak kevesebbet kézhez, akiknek tavaly bruttó 167 ezer forintnál kevesebb volt a juttatásuk.

OLVASD EL korábbi cikkünket: Pofon a kisgyermekeseknek: a gyeden is több ezret bukhatnak

A Magyar Közlöny mai számában megjelent kormányrendelet alapján jövedelempótlékot az a szülő kap, aki 2011. december 31-én már és 2012. január 1-jén még terhességi-gyermekágyi segélyben, vagy gyedben részesült. Vagyis azok nem igényelhetnek kiegészítést, akik csak az idén szültek, vagy szülnek, így esetenként több ezer forinttal kevesebb juttatást kapnak kézhez.

Azoknak a szülőknek, akik a múlt év végén már tgyáson voltak, csak a juttatás végéig jár a kompenzáció. Amikor átérnek a gyedre, akkor az is előfordulhat, hogy kisebb összeget kaphatnak, mint azok, akik már tavaly decemberben is gyeden voltak. 

A jövedelempótlék összege függ attól, hogy az igénylő igénybe veszi-e a családi kedvezményt, és ha igen, hány gyermek után. A rendelet szövegében csak az szerepel, hogy nem kap kompenzációt az, aki legalább havi 206 250 forint családi kedvezményt érvényesít. Vagyis az, akinek minimum három eltartott gyermeke van, közülük legalább egy még nem fejezte be a középfokú tanulmányait, és jár még utána adókedvezmény.

Ugyanakkor a jövedelempótlék konkrét összegét tartalmazó táblázatokból az derül ki, hogy a gyeden lévők közül csak azoknak jár kompenzáció, akik a családi kedvezményt egy kedvezményezett eltartott után veszik igénybe. Vagyis közülük azok sem kapnak kiegészítést, akik például két gyermek után vonják le az adókedvezményt. A tgyásban részesülők esetében azoknak is jár jövedelempótlék, akik két kedvezményezett eltartott után élnek az adókedvezménnyel.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Pénzcentrum.hu két héttel ezelőtt már írt a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) Egészségügyért Felelős Államtitkársága által készített kompenzációs kormányrendelet-tervezetről. Ahhoz képest fontos szigorítás, hogy az sem kaphat jövedelempótlékot, aki a 2011. évre vonatkozóan nem vette igénybe az adójóváírást. Az érintetteknek 8-féle bonyolult táblázatból kell kisilabizálniuk, hogy melyik sor vonatkozik rájuk.

Az ellátásban részesülőknek a fővárosi és megyei kormányhivatalok egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szerveinél kell a nyilatkozatot benyújtaniuk, amennyiben az ellátást a társadalombiztosítási kifizetőhely folyósítja. A Nefmi tájékoztatása szerint az egészségbiztosítási szakigazgatási szervek a következő napokban minden olyan kismama részére postázza a szükséges nyilatkozatot, akinek az egészségbiztosító folyósítja az ellátást.

A nyilatkozatot legkésőbb május 31-ig kitöltve, postán - vagy személyesen - vissza kell juttatni az ellátást folyósító szervhez ahhoz, hogy januárig visszamenőleg megkapják a kompenzációt. Aki a határidőt követően nyújtja be igényét a folyósító szervhez, csak a beadást követő hónaptól lesz jogosult a juttatásra. A nyilatkozat elérhető továbbá az OEP honlapján (www.oep.hu), valamint a fővárosi és megyei egészségbiztosítónál, illetve a kifizetőhelyeknél.

 

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem