12 °C Budapest

Mézesmadzag-politika: drágul vagy olcsóbb lesz az élelmiszer?

Pénzcentrum
2011. október 13. 10:32

Vizsgálja a kormány az élelmiszer-ágazatot érintő adómérték csökkentésének lehetőségét, ezen belül annak körét és mértékét - derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium képviselői kérdésre adott írásbeli válaszából. Korai azonban még az öröm, a tárca ugyanis nem készül az adómértékek gyors megváltoztatására. Az eddig bejelentett kormányzati elképzelések szerint nemhogy csökken, hanem emelkedik az élelmiszerek áfaterhelése.

Magyarországnak tekintettel kell lennie az uniós áfaelőírásokra - állítja a szaktárca. Minden tagállamnak be kell tartania a versenysemlegesség elvét, amely kizárja, hogy hasonló termékeket és szolgáltatásokat az áfa szempontjából eltérően kezeljenek. Valamint arra is figyelni kell lenni a miniszter szerint, hogy az egymással helyettesíthető termékek azonos kulcs alá kerüljenek.

Az uniós áfaszabályozás egyáltalán nem szab gátat annak, hogy a magyar kormány kedvezményes adómérték alá sorolja az élelmiszereket. Az irányelv alapján a tagállamok egy vagy két kedvezményes adómértéket alkalmazhatnak, amelyek fő szabály szerint nem lehetnek alacsonyabbak 5 százaléknál (ennek ellenére több alapító tagállamban és Máltán is lehet akár 0 százalékos áfakulcsot is alkalmazni).

A jogszabály szerint az emberi és állati fogyasztásra szolgáló élelmiszereket (beleértve az italokat is, de az alkoholos italok kivételével, az általában élelmiszer-készítésre szolgáló élő állatokat, magvakat, növényeket és növényi összetevőket, az általában élelmiszer kiegészítésére vagy helyettesítésére szolgáló termékeket kedvezményes kulccsal lehet adóztatni.

A nemzetgazdasági tárca szerint azonban a döntéshozatal előtt szükség lesz uniós szintű egyeztetésre. Az egyes élelmiszerek alacsonyabb adókulcsba történő átsorolás alkalmával figyelemmel kell lenni arra, hogy az egymással helyettesíthet ő termékek azonos adókulcs alá kerüljenek. A helyettesíthetőség fokának mérése ugyanakkor nem
korlátozódhat kizárólag egy tagállam fogyasztási szokásaira.

Az eddig bejelentettek szerint nem áfacsökkentésre, hanem éppen hogy áfaemelésre készül a kormány. Matolcsy György korábban közölte: a jelenlegi 25 százalékról 27 százalékra emelkedik jövőre a normál áfakulcs, s nem készül arra a kormány, hogy új termékeket és szolgáltatásokat soroljon át a kormány a kedvezményes körbe.

Továbbra is rendre az jelenik meg az áfaemeléssel kapcsolatos tudosításokban, illetve a szakértői, kormányzati kommunikációban, hogy Európában csak szóbeli egyezség van arról, hogy 25 százaléknál magasabb áfakulcsot senki nem alkalmaz, de nincs erre vonatkozó írásbeli kötelezettség. Ez azonban nem teljesen így van. Kötelező érvényű írásbeli megállapodás valóban nincs, ellenben - mint azt a Pénzcentrum.hu korábban megírta - az Európai Tanács 2010. december 7-ei ülésén módosította az áfairányelvet, amelyben a tagállamok elfogadták, hogy 2015. december 31-ig az általános adómérték nem lehet kevesebb, mint 15 százalék.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ezzel együtt azonban egy jegyzőkönyvben rögzített nyilatkozatot is elfogadtak, amely a következő:

"A tagállamok a ma előrelátható feltételek mellett vállalják, hogy a 2011. január 1-je és 2015. december 31. közötti időszakban minden erőfeszítést megtesznek annak elkerülése érdekében, hogy kiszélesedjen a tagállamok által alkalmazott általános adómértékeknek a - jelenleg a legalacsonyabbtól számítva 10 százalékpontos - tartománya."

Vagyis a nyilatkozat aláírásával a tagállamok vállalták, hogy nem alkalmaznak 25 százalékosnál magasabb adókulcsot, annak ellenére, hogy az irányelv valóban nem határozza meg az áfa mértékének felső határát. Magyarország egy év eltelte után szembemegy az Európai Tanács által deklarált nyilatkozattal azáltal, hogy a jelenleg alkalmazott 25 százalékos normál áfakulcsot jövőre 27 százalékra emelné.

 

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem