Mézesmadzag-politika: drágul vagy olcsóbb lesz az élelmiszer?

Pénzcentrum
2011. október 13. 10:32

Vizsgálja a kormány az élelmiszer-ágazatot érintő adómérték csökkentésének lehetőségét, ezen belül annak körét és mértékét - derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium képviselői kérdésre adott írásbeli válaszából. Korai azonban még az öröm, a tárca ugyanis nem készül az adómértékek gyors megváltoztatására. Az eddig bejelentett kormányzati elképzelések szerint nemhogy csökken, hanem emelkedik az élelmiszerek áfaterhelése.

Magyarországnak tekintettel kell lennie az uniós áfaelőírásokra - állítja a szaktárca. Minden tagállamnak be kell tartania a versenysemlegesség elvét, amely kizárja, hogy hasonló termékeket és szolgáltatásokat az áfa szempontjából eltérően kezeljenek. Valamint arra is figyelni kell lenni a miniszter szerint, hogy az egymással helyettesíthető termékek azonos kulcs alá kerüljenek.

Az uniós áfaszabályozás egyáltalán nem szab gátat annak, hogy a magyar kormány kedvezményes adómérték alá sorolja az élelmiszereket. Az irányelv alapján a tagállamok egy vagy két kedvezményes adómértéket alkalmazhatnak, amelyek fő szabály szerint nem lehetnek alacsonyabbak 5 százaléknál (ennek ellenére több alapító tagállamban és Máltán is lehet akár 0 százalékos áfakulcsot is alkalmazni).

A jogszabály szerint az emberi és állati fogyasztásra szolgáló élelmiszereket (beleértve az italokat is, de az alkoholos italok kivételével, az általában élelmiszer-készítésre szolgáló élő állatokat, magvakat, növényeket és növényi összetevőket, az általában élelmiszer kiegészítésére vagy helyettesítésére szolgáló termékeket kedvezményes kulccsal lehet adóztatni.

A nemzetgazdasági tárca szerint azonban a döntéshozatal előtt szükség lesz uniós szintű egyeztetésre. Az egyes élelmiszerek alacsonyabb adókulcsba történő átsorolás alkalmával figyelemmel kell lenni arra, hogy az egymással helyettesíthet ő termékek azonos adókulcs alá kerüljenek. A helyettesíthetőség fokának mérése ugyanakkor nem
korlátozódhat kizárólag egy tagállam fogyasztási szokásaira.

Az eddig bejelentettek szerint nem áfacsökkentésre, hanem éppen hogy áfaemelésre készül a kormány. Matolcsy György korábban közölte: a jelenlegi 25 százalékról 27 százalékra emelkedik jövőre a normál áfakulcs, s nem készül arra a kormány, hogy új termékeket és szolgáltatásokat soroljon át a kormány a kedvezményes körbe.

Továbbra is rendre az jelenik meg az áfaemeléssel kapcsolatos tudosításokban, illetve a szakértői, kormányzati kommunikációban, hogy Európában csak szóbeli egyezség van arról, hogy 25 százaléknál magasabb áfakulcsot senki nem alkalmaz, de nincs erre vonatkozó írásbeli kötelezettség. Ez azonban nem teljesen így van. Kötelező érvényű írásbeli megállapodás valóban nincs, ellenben - mint azt a Pénzcentrum.hu korábban megírta - az Európai Tanács 2010. december 7-ei ülésén módosította az áfairányelvet, amelyben a tagállamok elfogadták, hogy 2015. december 31-ig az általános adómérték nem lehet kevesebb, mint 15 százalék.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ezzel együtt azonban egy jegyzőkönyvben rögzített nyilatkozatot is elfogadtak, amely a következő:

"A tagállamok a ma előrelátható feltételek mellett vállalják, hogy a 2011. január 1-je és 2015. december 31. közötti időszakban minden erőfeszítést megtesznek annak elkerülése érdekében, hogy kiszélesedjen a tagállamok által alkalmazott általános adómértékeknek a - jelenleg a legalacsonyabbtól számítva 10 százalékpontos - tartománya."

Vagyis a nyilatkozat aláírásával a tagállamok vállalták, hogy nem alkalmaznak 25 százalékosnál magasabb adókulcsot, annak ellenére, hogy az irányelv valóban nem határozza meg az áfa mértékének felső határát. Magyarország egy év eltelte után szembemegy az Európai Tanács által deklarált nyilatkozattal azáltal, hogy a jelenleg alkalmazott 25 százalékos normál áfakulcsot jövőre 27 százalékra emelné.

 

HR BLOGGER
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
hrdoktor  |  2024.07.04 07:30
Sokan szeretik, de vannak, akik csak nehezen viselik el: a klíma használata évtizedek óta heves vitá...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 15. hétfő
Henrik, Roland
29. hét
Július 15.
Bíróságok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm