11 °C Budapest

Áfacsökkentéssel turbóznák fel a lakáspiacot

2011. szeptember 27. 11:17

Az áfa csökkentése oldhatná meg az építőipar és a lakáspiac helyzetét - mondta el Földi Tibor, a Cordia Zrt. vezérigazgatója egy a mai napon tartott sajtóbeszélgetésen. Véleménye szerint az új lakások építésére, illetve értékesítésére 10 százalékos áfa-kulcs bevezetésére lenne szükség.

2011 első féléve minden szempontból mozgalmas volt a magyar gazdaságban. A mozgalmas évkezdet a lakáspiacot sem hagyta érintetlenül, elmondható, hogy az iparág teljesítménye minden eddiginél gyengébb; 1998 óta nem épült ilyen kevés lakás. Az építőipar még csak ezután fogja elérni a mélypontot, a lakáspiacon további nagymértékű kínálatszűkülés várható.

A budapesti új lakások iránti kereslet növekedése 2011 első félévében az előző évihez képest még nagyobb, 25 százalékos ütemben nőtt, ennek hatására 1463 lakás talált gazdára, mely az év elején fennálló lakáskészlet 25 százaléka. Ilyen mértékű kereslettel számolva - ami a tervbe vett áfa emelés miatt akár élénkebb is lehet, mint az első félévben - év végére megközelítheti a 3000 eladást.

Az elmúlt félév eseményeiből következtetve tehát 2011-re elmondható, hogy a kereslet további növekedése magasabb értékesítettséget eredményez majd az év végén, mint a tavalyi évben. De a javuló tendencia ellenére a piac még mindig nagyon alacsony teljesítményt mutat. Várhatóan az év végére értékesítésre kerülő 3000 új lakás, még mindig kevesebb, mint 30 % a válság előtti időszak értékének.

A lakáspiac újra elfogadható szintre kerülésének három alapfeltétele van: a vásárlási kedv javulása, a megbízható finanszírozás és az új lakásokat terhelő áfa csökkentése vagy visszaigényelhetővé tétele. A vásárlási kedv adott, hiszen egyre többen térnek vissza a lakáspiac keresleti oldalára, míg a kereslet további élénkülését hozhatja a kiszámítható finanszírozás, mely már megjelent a hazai piacon.

Év elejétől kezdve lépett életbe a változás a lakáskasszák finanszírozásában; január óta már 10 év előtakarékosságra jár az állami támogatás, ugyanakkor a forráshoz már a megtakarítás megkezdésekor hozzá juthat az ügyfél, nem kell megvárnia a futamidő végét, hiszen lehetősége van áthidaló hitelt igénybe venni amire korábban nem volt lehetősége.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A megbízható finanszírozás tehát megvan, az utolsó tényező, az áfa csökkentés azonban még várat magára. Mint a vezérigazgató elmondta, hangokat már lehet hallani az áfacsökkentés tekintetében. "Én már láttam egy olyan Nemzetgazdasági Minisztérium által jegyzett tervezetet, amelyben a használt lakások felújításánál valaki felvetette, hogy 5 százalékosra kellene csökkenteni az áfa-kulcsot. Éppen ezért merészelem meg én is ezt a gondolatot átültetni az új lakások esetére is. Egy áfa teher csökkentés az új lakások esetében ugyanis igen jelentős keresletnövekedést jelentene, mely javítana a lakáspiac, valamit az építőipar helyzetén is." - mondta el Földi Tibor.

Hazánkban jövőre a kormány tevei szerint az áfa 27 százalék is lehet. A vezérigazgató elmondása szerint ugyanakkor ennek a kulcsnak a 10 százalék körülire történő csökkentése, vagy az áfa visszaigényelhetővé tétele jelentős keresletnövekedést indítana el, ami pozitív hatást gyakorolna az építőiparra is.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm