25 °C Budapest

Áfacsökkentéssel turbóznák fel a lakáspiacot

2011. szeptember 27. 11:17

Az áfa csökkentése oldhatná meg az építőipar és a lakáspiac helyzetét - mondta el Földi Tibor, a Cordia Zrt. vezérigazgatója egy a mai napon tartott sajtóbeszélgetésen. Véleménye szerint az új lakások építésére, illetve értékesítésére 10 százalékos áfa-kulcs bevezetésére lenne szükség.

2011 első féléve minden szempontból mozgalmas volt a magyar gazdaságban. A mozgalmas évkezdet a lakáspiacot sem hagyta érintetlenül, elmondható, hogy az iparág teljesítménye minden eddiginél gyengébb; 1998 óta nem épült ilyen kevés lakás. Az építőipar még csak ezután fogja elérni a mélypontot, a lakáspiacon további nagymértékű kínálatszűkülés várható.

A budapesti új lakások iránti kereslet növekedése 2011 első félévében az előző évihez képest még nagyobb, 25 százalékos ütemben nőtt, ennek hatására 1463 lakás talált gazdára, mely az év elején fennálló lakáskészlet 25 százaléka. Ilyen mértékű kereslettel számolva - ami a tervbe vett áfa emelés miatt akár élénkebb is lehet, mint az első félévben - év végére megközelítheti a 3000 eladást.

Az elmúlt félév eseményeiből következtetve tehát 2011-re elmondható, hogy a kereslet további növekedése magasabb értékesítettséget eredményez majd az év végén, mint a tavalyi évben. De a javuló tendencia ellenére a piac még mindig nagyon alacsony teljesítményt mutat. Várhatóan az év végére értékesítésre kerülő 3000 új lakás, még mindig kevesebb, mint 30 % a válság előtti időszak értékének.

A lakáspiac újra elfogadható szintre kerülésének három alapfeltétele van: a vásárlási kedv javulása, a megbízható finanszírozás és az új lakásokat terhelő áfa csökkentése vagy visszaigényelhetővé tétele. A vásárlási kedv adott, hiszen egyre többen térnek vissza a lakáspiac keresleti oldalára, míg a kereslet további élénkülését hozhatja a kiszámítható finanszírozás, mely már megjelent a hazai piacon.

Év elejétől kezdve lépett életbe a változás a lakáskasszák finanszírozásában; január óta már 10 év előtakarékosságra jár az állami támogatás, ugyanakkor a forráshoz már a megtakarítás megkezdésekor hozzá juthat az ügyfél, nem kell megvárnia a futamidő végét, hiszen lehetősége van áthidaló hitelt igénybe venni amire korábban nem volt lehetősége.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A megbízható finanszírozás tehát megvan, az utolsó tényező, az áfa csökkentés azonban még várat magára. Mint a vezérigazgató elmondta, hangokat már lehet hallani az áfacsökkentés tekintetében. "Én már láttam egy olyan Nemzetgazdasági Minisztérium által jegyzett tervezetet, amelyben a használt lakások felújításánál valaki felvetette, hogy 5 százalékosra kellene csökkenteni az áfa-kulcsot. Éppen ezért merészelem meg én is ezt a gondolatot átültetni az új lakások esetére is. Egy áfa teher csökkentés az új lakások esetében ugyanis igen jelentős keresletnövekedést jelentene, mely javítana a lakáspiac, valamit az építőipar helyzetén is." - mondta el Földi Tibor.

Hazánkban jövőre a kormány tevei szerint az áfa 27 százalék is lehet. A vezérigazgató elmondása szerint ugyanakkor ennek a kulcsnak a 10 százalék körülire történő csökkentése, vagy az áfa visszaigényelhetővé tétele jelentős keresletnövekedést indítana el, ami pozitív hatást gyakorolna az építőiparra is.

 

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?