Újabb pofonok a gyermekes családoknak

Pénzcentrum
2011. október 5. 10:52

Jelentősen megnöveli a gyermekes családok kiadásait az áfakulcs 27 százalékra tervezett emelése. A rezsikiadások, az élelmiszerárak, az utazási költségek emelkedése mellett valamennyi gyermekneveléshez kapcsolódó termék és szolgáltatás ára nő. Így egyebek között drágább lesz a pelenka, a bébiétel, a gyermekétkeztetés, a babakocsi, az autósülés, a gyermekjátékok, ruhaneműk. Tovább rontja a helyzetet a gázolaj jövedéki adójának novemberi emelkedése, valamint a forint gyengülése is. Nem kedveznek a gyermekeseknek a személyi jövedelemadózásban tervezett intézkedések, és a családi pótlék befagyasztása sem.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Piaci elemzők szerint a kereskedők az általános forgalmi adó (áfa) emelkedését, illetve az év közben keletkezett egyéb - egyebek között a magas euró árfolyam miatti drágább import okozta - plusz kiadásokat egyszerre igyekeznek majd beépíteni a termékek árába. Így az áfaemelés miatt indokolt 1,6 százalékos fogyasztói áremelés helyett átlagosan minimum 5 százalékos drágulás várható. Akadnak olyan vélemények is, hogy a kiélezett árharc miatt a kereskedők a plusz költségek jelentős részét átvállalják majd.

Egyelőre a beszállítóktól nem sikerült konkrét információkat szerezni arról, hogy a nagykereskedelmi árakat miként befolyásolja majd az áfaemelés - mondta el a Pénzcentrum.hu érdeklődésére Tischler János, a Mini-Manó Babacentrum tulajdonos ügyvezető igazgatója. Általános tapasztalat, hogy a termékbeszerzők sok esetben jobban tartanak a forint jelentős gyengülésétől, mint az áfaemeléstől. Az aggodalmuk megalapozott, hiszen az euró árfolyama a keddi napon 300 forint fölött is járt.

KATTINTS! Lélektani határ: 300-nál az euró

A babatermékek több mint 90 százaléka import, ezért a forint árfolyama nagyon erősen befolyásolja az árakat. Mindemellett még ez év november 1-jétől 13 forinttal emelkedik a gázolaj jövedéki adója, amely jelentősen megdobja a szállítási költségeket. Ezek együttes hatása látványos áremelkedést eredményezhet.

A "lélektani árhatárok" az árképzés fő mozgatórugói

Várhatóan vegyes képet mutat majd az áremelés az egyes termékeknél. Az árképzéskor ugyanis nem lehet figyelmen kívül hagyni a Magyarországon jellemző lélektani árhatárokat, ilyen például a 4 990, a 9 990, a 49 990, vagy a 99 990 forint - mutat rá Tischler János. Tőlünk nyugatabbra ugyanilyenek a 10, 19, illetve a 99 eurós árak. Gyakorlatilag a halálos ítéletét jelenti egy terméknek, ha az ára átlépi a lélektani határt.

Ezért a cégvezető úgy gondolja, hogy azon termékek ára nem változik jelentős mértékben, amelyek beleszoríthatóak a varázsárakba. Azok viszony akár a vártnál nagyobb mértékben is drágulnak majd, amelyek ára csak kismértékben lépné át a lélektani határt. Például: ha egy autósülés ára jelenleg 49 990 forint, akkor azt nem 52 600-ért árulják majd, hanem 54 990 forintért kerül majd a polcokra. A cégvezető ezt azért tartja valószínűnek, mert nagyon sok termék magyarországi fogyasztói ára nem változott jelentősen az utóbbi időszakban, miközben a gyártók minden évben növelik az árakat. Véleménye szerint a nagykereskedelmet is ez a fajta árképzés jellemzi majd.

A kereskedők valóban igyekeznek megfékezni a fogyasztói árak emelkedését, amit elsősorban a beszerzési költségek csökkentésével tudnak mérsékelni. Egyre gyakoribb, hogy közvetlenül a gyártótól, nagyobb tételekben vásárolják meg a termékeket. A tervezett adóemelések azt is eredményezik, hogy egyes márkákat más, hasonlóan jó minőségű, de olcsóbb termékekkel kell helyettesíteni, amelyeket bele lehet szuszakolni a lélektani árhatárokba.

A pelenka árában már nem tudnak lejjebb menni a bababoltok, mivel lényegében nincs már rajta árrés - állítja Tischler János. Lényegében csak azért tartják az üzletben ezeket a termékeket, mert hozzátartoznak a profiljukhoz. A hipermarketekkel azonban már most is képtelenség felvenni a versenyt.

Mint ahogy más országok internetes áruházaival is nehéz lépést tartani, ahonnan bárki beszerezheti a termékeket. Lengyelországban például mindössze 8, Csehországban 10, de még Németországban is csak 19 százalékos áfa terheli az autós gyermeküléseket.

Nemhogy drágább termékre nem futja, de olcsóbbra sem

A személyi jövedelemadózásban a jövő évre bejelentett változtatások (a szuperbruttó eltörlése, illetve az adójóváírás kivezetése) mellett havi bruttó 214 ezer forintos jövedelemig még az egy- illetve kétgyermekesek is rosszabbul járnának, mint az idén. A háromgyermekesek pedig havi bruttó 520 ezer forintig kevesebbet kapnak kézhez, mint ebben az évben. Havi bruttó 620 ezer forintos jövedelem kell ahhoz, hogy három gyermek esetén maximális mértékben ki lehessen használni az adókedvezményt.

KATTINTS! Milliók fizetése csökkenhet jövőre - Jön a 93 ezres minimálbér?

Egyelőre nem teljesen világos, hogy milyen módon, de a havi bruttó 202 ezer forint fölötti jövedelemrészt extra adóval terhelné meg a kormány. Elhangzott már az is, hogy külön szolidaritási adót vezetnének be erre a jövedelemsávra, de az is, hogy itt csak feleznék a jelenleg 1,27-szeres szuperbruttósítást. Matolcsy György nemzetgazdasági minszter legutóbb a 2012-es költségvetés parlamenti beterjesztését követő sajtótájékozatón azt mondta: átmenetileg olyan adóformát képeznek, amellyel az e szint alatt keresőknél az adójóváírás elvesztése miatti veszteségét kompenzálják. A végső verzió egyelőre még nem ismert.

A kormány úgy számol, a plusz adóból lenne pénz arra, hogy az alacsonyabb keresetűeknél jelentkező bérkiesést kompenzálni lehessen, illetve arra, hogy az elvárt 5 százaléknál nagyobb béremelés költségeit megtérítse az állam a munkáltatóknak. Sokakat visszatarthat a kompenzációtól, hogy pár ezer forint ellentételezéséért az adóhatóságnál kell kérvényt benyújtani, ahol nyilatkozni kell arról, hogy a magánszemélynek nincs nem bevallott, illetve nem megfelelően bevallott jövedelme.

Korábban közölt írásunkból ráadásul kiderül, hogy egyelőre nincs elegendő forrás a bérkompenzációra. Ráadásul a bérkiegészítéssel is csak azt garantálná a kormány, hogy senki nem keresne kevesebbet jövőre, mint az idén. A tervezett 4,2 százalékos infláció mellett viszont ez azt jelentené, hogy jóvel kevesebbet érne a fizetés.

KATTINTS! Elszámolta magát a kormány, nincs pénz jövőre bérkompenzációra


Nem lesznek olcsóbbak az élelmiszerek, így a bébiételek sem

Egymásnak ellentmondó nyilatkozatok jelentek meg abban a kérdésben is, hogy az alapvető élelmiszereket átsorolják-e a kedvezményes áfakulcs alá. Szeptember 20-án Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője a Magyar Televízió Este című műsorában még azt mondta, hogy "a kormányban napirenden van az alapvető élelmiszerek árának elviselhető szinten tartása". Arra a kérdésre, hogy eszerint kiszélesítik-e az alacsonyabb áfakulcs alá tartozó termékek körét azt mondta: a nemzetgazdasági miniszter tesz javaslatot, amelyből kiderül, hogy konkrétan kiszélesítésnek vagy átsorolásnak hívják-e majd az átrendezést.

Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter a 2012. évi költségvetés parlamenti beterjesztésekor újságírói kérdésre válaszolva leszögezte: sem bővíteni, sem szűkíteni nem kívánja a kormány a kedvezményes áfakörbe tartozó termékek és szolgáltatások körét.

Ismét leértékeli a kormány a családi pótlékot

Az említett tájékoztatón szintén kérdésre válaszolva a miniszter elmondta: jövőre nem emelkednek a szociális jellegű juttatások. Ebből az következik, hogy a családi pótlék egy gyermekes család esetében továbbra is havonta 12 200, kétgyermekesnél 26 600, háromgyermekesnél pedig 48 000 forint lesz. A gyes havi összege azonos az öregségi nyugdíjminimummal, függetlenül attól, hogy hány gyermeket nevel valaki. Ez idén bruttó 28 500 forint, s várhatóan a jövő évben is csak ennyi lesz.

Matolcsy kijelentéséből arra lehet következtetni, hogy a gyermekgondozási díj (gyed) esetében új szabályokat léptet életbe a kormány. A díj összege ugyanis a jelenlegi rendelkezések szerint a naptári napi átlagkereset 70 százaléka, maximum összege pedig legfeljebb havonta a mindenkori minimálbér (2011-ben 78 000 forint) kétszeresének a 70 százaléka. Ez idén 109 200 forint. Jövőre viszont a minimálbér drasztikus emelését irányozta elő a kormány: havonta 92 ezer forintra emelkedne a legkisebb bér. Ez a jelenlegi szabályok mellet azt jelentené, hogy a gyed felső határa 18 százalékkal, 128 800 forintra növekedne.

Csekély vigasz az alacsonyabb jövedelműek számára, hogy a kormány a tervek szerint visszahozná a hitelkamat-támogatást a kétgyermekes, vagy 2 gyermeket vállaló családoknak új lakás építéséhez, vásárlásához. Emellett a devizahitelesek megsegítésére is kamattámogatást ígér a nemzetgazdasági miniszter.

Matolcsy György Mesterházy Attila szocialista parlamenti frakcióvezető írásban feltett kérdésére azt válaszolta, hogy az új kamattámogatást a tervek szerint a hátralékos (90 napon túli késedelemben álló) hiteladós igényelheti majd kisebb, alacsonyabb értékű lakás megvásárlása esetén. A támogatást 5 évre lehet majd igénybe venni, a mértéke az első évben a referenciának tekintett állampapírhozam 50 százaléka lenne, amely majd fokozatosan lecsökkenne 30 százalékra.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.01.22 08:34
  Ez nekem is egy kedvenc képem, történetem. Mint akinek szintén sok könyve van, tőlem is meg szokt...
legacykft  |  2022.01.21 18:45
Mindannyian boldog életről álmodunk. A boldogság élménye azonban mindenkinek mást jelent, mondhatnák...
perfekt  |  2022.01.19 08:18
2022. évi első, közbeszerzési témájú bejegyzésünket - évek óta követett gyakorlatunknak megfelelően...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
hrdoktor  |  2022.01.17 06:30
Bár a home office-ban az otthon kényelmében vagyunk, sokan tapasztalhatják, hogy a virtuális megbesz...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?