24 °C Budapest

Különadó: vallani vagy nem vallani?

Pénzcentrum
2011. május 17. 16:05

Cégszerűen aláírt bérkartont kell kérniük korábbi munkáltatójuktól azoknak, akik be akarják nyújtani a 98 százalékos különadó hatálya alá eső jövedelmekről szóló bevallást - hangsúlyozta a Pénzcentrum.hu kérdésére Angyal József. Az okleveles adószakértő továbbra is úgy véli, nem veszíthet az, aki nem ad be bevallást.

Adózó legyen a talpán, aki ki tud igazodni az adóhatóságtól és az adószakértőktől kapott, a 98 százalékos különadó bevallására vonatkozó ellentmondásos információk között.

A Pénzcentrum.hu május 11-én közölte Angyal József okleveles adószakértő véleményét, miszerint a munkáltatók által kiállított igazolások alapján nem lehet jogszerűen bevallani a különadós jövedelmeket. Az adatszolgáltatási lapokon a fizetendő különadó alapját kellett megjelölniük a munkáltatóknak. Ehelyett részletes adatokat kellett volna kérni arról, hogy az elbocsátással összefüggésben milyen és mennyi jövedelme keletkezett az érintett adózóknak.

Hárommilliárd forintot vár
az adóhatóság
Összesen 3 milliárd forint különadót kellene megfizetnie 1331 magánszemélynek a 2010-ben végkielégítés, szabadságmegváltás címén, valamint a munkavégzés nélküli felmentési időre kapott jövedelmek után - válaszolta május 13-án a Pénzcentrum.hu kérdésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Még ez is háromszor több mint a költségvetésben tervezett 1 milliárd forint, s hússzoros lehetett volna, ha az Alkotmánybíróság (Ab) nem semmisítette volna meg az öt éves visszamenőleges hatályt. A munkáltatói adatszolgáltatásokból az derül ki, hogy 9916 főnek összesen 22 milliárd 225 millió forint különadót kellett volna megfizetnie, ha életben marad a korábbi jogszabály. Az adóhatóság kérdésünkre közölte: a NAV elnöke soron kívül intézkedni fog a 2005-2009. évről szóló adatszolgáltatások, bevallások illetve az azokból rögzített adatok megsemmisítéséről. Az érintett adózókat, az adatszolgáltatások, bevallások megsemmisítéséről a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egyedileg fogja tájékoztatni.


Különösen fontos lett volna ez azoknál a munkavállalóknál, akiknek 2010-ben szűnt meg a munkaviszonyuk, de már 2009-ben megkezdték letölteni a felmondási idejüket.
Az adóhatóság korábban végig kötötte az ebet a karóhoz, hogy semmi probléma nincs a munkáltatói adatszolgáltatásokkal. Majd a Pénzcentrum.hu cikke nyomán a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az MTI-vel közölte: "egyetértenek Angyal József okleveles adószakértő azon megállapításával, hogy a korábban kiadott igazolások nem, illetve nem minden esetben megfelelőek a bevallás kitöltéséhez akkor, ha a magánszemély munkavégzés alóli felmentése 2009-ben kezdődött, de a jogviszony megszűnése 2010-re esett".

Az adóhatóság véleménye szerint a kifizetői igazolások hiányosságából nem következik az, hogy a törvény végrehajthatatlan. A jogviszony megszűnésekor kapott igazolások, és a személyi jövedelemadó bevallás alapján a különadóval is el tudnak számolni az adózók.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Angyal József gyakorlati tapasztalatai szerint ellenben állítja: az említett igazolások alapján nem lehet elkészíteni a különadó-bevallásokat. Csak az tudja pontosan kitölteni a nyomtatványt, aki kikéri a munkáltatójától a bérkartonját, amely tételesen tartalmazza a különféle jogcímeken kapott jövedelmeket. Ahhoz, hogy az irat alkalmas legyen arra, hogy egy esetleges adóellenőrzés során jogszerűen alátámassza a bevallást, cégszerűen alá kell íratni a munkáltatóval - hangsúlyozza.

Ugyanakkor semmi nem kötelezi az adózókat arra, hogy elkérjék a bérkartonjukat, és a munkáltatóknak sem kell azt kiadni. Ezért az adószakértő továbbra is azt vallja, hogy azok járnak jól, akik nem adják be a különadó-bevallásukat. A NAV ugyanis az ellenőrzésekkor csak a munkáltatóktól kapott adatszolgáltatásra tud támaszkodni, amelyből nem derül ki, mennyi volt az adózó különadós jövedelme. Úgy véli, hogy erre hivatkozva egy esetleges későbbi bírósági eljárásban nyert ügyük van az érintett magánszemélyeknek.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?