11 °C Budapest

Törvénysértéssel megy csak a különadóztatás?

2011. május 9. 17:02

Jogsértő a magánszemélyek különadójára vonatkozó törvénymódosítási javaslat. Az Alkotmánybíróság (Ab) azonban már semmit nem tehet, mivel a parlament kivette a kezéből azt a jogosítványt, hogy a költségvetési bevételeket vagy a jogbiztonságot érintő kérdésekben állást foglalhasson.

Nem kegyelmez a Fidesz a közszférából elbocsátott magánszemélyeknek: a 2010-ben kapott végkielégítés, szabadságmegváltás, valamint a munkavégzés nélküli

A képviselőknek is fizetniük kell
Az országgyűlési és az európai parlamenti (EP) képviselőkre, valamint az alpolgármesterekre is kiterjed majd a törvény hatálya. Az eredeti előterjesztés szerint csak a 2011. január 1. után megszerzett különadós jövedelmek után kellett volna leróni a közterhet. Rogán Antal fideszes képviselő azonban benyújtott egy módosító indítványt, amely szerint már a 2010. január 1-je után keletkezett jövedelmekre vonatkozna ez a szabályozás. A költségvetési bizottság támogatta a javaslatot, így nagy valószínűséggel a parlament is rábólint. A módosító javaslat szerint az új törvény hatályba lépését követő hónap végéig kell a képviselőket foglalkoztató szervezeteknek adatot szolgáltatniuk a kifizetett különadó-alapot képező jövedelmekről. A magánszemélyeknek pedig a hatályba lépést követő második hónap utolsó napjáig, azaz július 31-ig kell az adót bevallaniuk és megfizetniük. Ebben az esetben ismét felmerül a kérdés, hogy akkor most visszamenőleges adóztatásról van-e szó?
Mint a Pénzcentrum.hu is megírta korábban, az Országgyűlés Hivatala nem szolgáltatott adatot a március 31-ei határidőig az adóhatóságnak arról, hogy mely képviselőknek kell különadót fizetniük. A hivatal szerint az országgyűlési képviselőket nem érinti a különadó fizetési kötelezettség, mivel nem állnak munkaviszonyban, illetve foglalkoztatási jogviszonyban, mivel sajátos államjogi jogviszony alapján végzik a munkájukat.
Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke az MTI-t korábban úgy tájékoztatta, hogy öt 2010-ben a parlamentből kikerült képviselő - Béki Gabriella, Gusztos Péter, Kóka János és Világosi Gábor volt SZDSZ-es képviselők, valamint a szocialista Podolák György - kapott a 3,5 milliós határt meghaladó összegű végkielégítést.

felmentés idejére kapott, 3,5 millió forintnál magasabb jövedelmeket továbbra is 98 százalékos adóval sújtaná. A Lázár János frakcióvezető által benyújtott módosító ellenben nem változtat a bevallási határidőn, ami továbbra is május 20-a marad.

Az államháztartásról szóló törvény szerint viszont a közteher növelésekor csak úgy lehet módosítani az adótörvényeket, hogy legalább 45 napot kell hagyni a kihirdetés és a hatályba lépés között azért, hogy az adózóknak elegendő idejük legyen a felkészülésre.

Tóbiás József szocialista képviselő módosító indítványában ugyanerre hivatkozva kezdeményezi, hogy a törvény a kihirdetését követő 45. napon lépjen hatályba. Javaslatát azonban a költségvetési bizottság egyharmada sem támogatta, és az előterjesztő sem értett vele egyet, így nem fogja elfogadni a parlament. Várható volt ez a döntés, mivel az indítványozott módosítás azt jelentené, hogy időközben letelne a május 20-ai személyi jövedelemadó bevallási határidő, amikor már biztosan lehetne állítani, hogy lezárt adóév van mögöttünk. Ekkor pedig ismét belesétálna a kormány az alkotmányossági csapdába, és újra a taláros testület elé kerülne az ügy. Az Alkotmánybíróság ugyanis arra hivatkozva semmisítette meg a korábbi jogszabályt, hogy a bevallással lezárt adóévek esetén visszamenőleges adóztatásnak minősül az új adónem kivetése, ami sérti az emberi méltóságot.

Továbbra is kérdés viszont, hogy mi van azokkal az adózókkal, akik már benyújtották a bevallásukat, tehát az alkotmánybírósági értelmezés szerint már lezárták az adóévüket. Biztosan így tettek már a különadóban érintett egyéni vállalkozók, akiknek február 25-ig kellett a bevallást benyújtaniuk. 

Szakértők úgy vélik, az említett esetekben ismét fennállhat az az érvelés, hogy a visszamenőleges adóztatás sérti az emberi méltósághoz való jogot. Az érintetteknek viszont újra az Alkotmánybírósághoz kell fordulniuk a panaszukkal.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az általunk megkérdezett jogászok szerint már az is nonszensz, hogy az Ab határozata szerint akkor visszamenőleges az adóztatás, ha az adott évre már be kellett nyújtani a bevallást. A korábbi joggyakorlatban a visszamenőlegesség megállapításánál egyértelműen a jövedelem megszerzésének az időpontja volt a mérvadó, és nem az, hogy már be kellett-e nyújtani a bevallást vagy sem. Az Alkotmánybíróság nyitva hagyta a kiskaput a Fidesz előtt, amin viszont csak egy újabb jogsértéssel tud besétálni.

A törvényjavaslatot gyorsított eljárásban, rögzített időkeretben tárgyalja, és meg is szavazza ma este az Országgyűlés.

 

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.03.20 06:08
A súlyos következményekkel fenyegető magas vérnyomás Magyarországon a becslések szerint minden negye...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
perfekt  |  2023.03.16 13:04
Miután megismertük a mikrogazdálkodói beszámoló jellemzőit, dönthetünk úgy, hogy az elszámolások egy...
laskainelli  |  2023.03.16 10:06
Úgy érzed, hogy lekapcsolódtál önmagadról? Leginkább mások igényei határozzák meg a döntéseidet és e...
ajovomunkahelye  |  2023.03.13 17:34
Mi kell ahhoz, hogy egy cég tanuló szervezetté váljon? Manapság gyakran halljuk a „tanulási kultú...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 20. hétfő
Klaudia
12. hét
Március 20.
A verebek világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?