Megszavazták a különadó-törvényt

2011. május 9. 20:03

Elfogadta az Országgyűlés a magánszemélyek különadójáról szóló törvénymódosítást. A  többségre vonatkozó május 20-ai bevallási határidő nem változik, ami törvénysértő.

Az állami és önkormányzati működtetésű kifizetőktől származó 2010. január elsejétől megszerzett végkielégítésekre, szabadságmegváltásra, munkavégzés nélküli felmentési időre kapott, a 3,5 millió forintnál nagyobb összegű juttatásokra 98 százalékos különadót kell fizetni. Továbbra sem vonatkozik ez azokra, akik a felmentéssel egyidőben nyugdíjba vonultak.

Az adót az érintettek többségének továbbra is május 20-ig kell bevallaniuk. Ez viszont ellentétes az államháztartásról szóló törvénnyel, amely szerint a közteher növelésekor csak úgy lehet módosítani az adótörvényeket, ha legalább 45 nap van a kihirdetés és a hatályba lépés között. Ez az idő kell ahhoz, hogy az adózóknak elegendő idejük legyen a felkészülésre.

Törvénysértéssel megy csak a különadóztatás?KATTINTS!

Az új törvény kiterjeszti az adófizetési kötelezettséget az országgyűlési, európai parlamenti képviselőkre és az alpolgármesterekre is. Esetükben viszont - a korábbi szabályozásban már szereplő polgármesterekhez, állami cégek vezető tisztviselőihez hasonlóan - csak 2 millió forintos az összeghatár.

A képviselőknek viszont csak az új törvény hatályba lépését követő második hónap utolsó napjáig, azaz július 31-ig kell az adót bevallaniuk és megfizetniük. Esetükben a munkáltatónak a kihirdetést követő hónap végéig, azaz június 30-ig kell adatot szolgáltatniuk az adóhatóságnak a különadó alapját képező jövedelmekről.

A törvénymódosító javaslat egyik előterjesztője, Szijjártó Péter szerint az emberek igazságérzetével ellentétes döntést hozott a végkielégítéseket sújtó, 98 százalékos különadó ügyében az Alkotmánybíróság, amikor a 2005-2009-es adóévekre megsemmisítette a különadót. A fideszes képviselő ugyanakkor örömét fejezte ki, hogy az Ab teret adott annak, hogy a 2010. évben kifizetett, "pofátlanul" magas végkielégítéseket vissza lehessen szerezni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A képviselő hozzátette: nem jogállam az, ahol az országot eladósító politikai és gazdasági vezetőket több tíz- vagy százmilliós végkielégítésekkel honorálják. Példaként említette a BKV volt személyzeti vezetőjének végkielégítését, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. , a Magyar Fejlesztési Bank egykori vezetőinek többmilliós juttatásait, valamint a többmilliárdos tartozást felhalmozó MÁV korábbi vezetőinek végkielégítéseit.

Orbán Viktor szerint a magyar nép igazságérzetével ellenkezik, hogy csak a 2010 után kapott végkielégítéseket lehet 98 százalékos különadóval sújtani - mondta miniszterelnök az MTI-nek a parlamentben a törvény elfogadása után. Arra a kérdésre, hogy a parlamentben hétfőn elfogadott új különadó-szabályozás kiállja-e majd az alkotmányosság próbáját, a kormányfő úgy válaszolt: "meglátjuk, minden puding próbája az evés".

Pénzcentrum vélemény
Továbbra is megbélyegzi a parlament azokat a magánszemélyeket, akik több évtizedet lehúztak a köz szolgálatában, és miután nem tartanak többet igényt a munkájukra, végkielégítést kapnak. Köztisztviselők esetében a felmentési idő egységesen 6 hónap, a közalkalmazottaknál pedig 2-8 hónap. Ennek a felére jár az átlagkereset. Húsz év munkaviszony után nyolc havi átlagbérnek megfelelő összegű végkielégítés illeti meg a közalkalmazottakat. A köztisztviselőknél annyi a különbség, hogy náluk a felmondáskori illetményükkel számolnak. Ez további négy hónappal nő, ha az érintett munkavállalónak öt évnél rövidebb ideje van hátra a nyugdíjig. A fentiekből könnyen kiszámolható, hogy ha bruttó 300 ezer forintos jövedelmet veszünk alapul - ami reális lehet ennyi szolgálati év után -, akkor jócskán meghaladja a felmentés okán kapott jövedelem a 3,5 millió forintot. Mindez azonban nem ellopott pénz, hanem a közszolgák törvényben biztosított jussa. A Fidesz viszont ezeket a kifizetéseket is a "pofátlan" jelzővel illeti.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?