Hol is vannak a pofátlan végkielégítések? A számok mást mutatnak

Pénzcentrum
2011. május 13. 10:32

Összesen 3 milliárd forint különadót kellene megfizetniük az érintett magánszemélyeknek a 2010-ben végkielégítés, szabadságmegváltás címén, valamint a munkavégzés nélküli felmentési időre kapott jövedelmek után - válaszolta a Pénzcentrum.hu kérdésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Még ez is háromszor több mint a költségvetésben tervezett 1 milliárd forint, s hússzoros lehetett volna, ha az Alkotmánybíróság nem semmisítette volna meg az öt éves visszamenőleges hatályt.

Összesen 22 milliárd 225 millió forint különadó folyhatott volna be a költségvetésbe, ha az Alkotmánybíróság (Ab) nem semmisítette volna meg az adó visszamenőleges hatályát - közölte a Pénzcentrum.hu többszöri megkeresésére, és az adatvédelmi biztosnak korábbi cikkünkben közzétett véleménye nyomán az adóhatóság. Összesen 9916 főnek kellett volna átlagosan 2 millió 241 ezer forint különadót fizetnie.

A kormány mindössze 1 milliárd forint bevételt irányzott elő ebből az adónemből. Ennek három oka lehet. Az egyik, hogy az adó bevezetését semmiféle hatástanulmány nem előzte meg, a hasukra csaptak a nemzetgazdasági minisztérium munkatársai a tervezéskor. A másik, hogy a kormány eleve tartott attól, hogy az Ab megsemmisíti a visszamenőleges adóztatást. A harmadik, hogy szabadon akartak gazdálkodni a költségvetésben fel nem címkézett tízmilliárdokkal.


Kiderült, mit titkol annyira az adóhatóság - KATTINTS!

És jött a feketeleves

Az Alkotmánybíróság május 6-án egyöntetűen úgy döntött: nem lehet visszamenőlegesen növelni az adóterhet. Mindemellett azt is hangsúlyozta, hogy a 2010. január

Százhetvennyolc ex-képviselő fizethet büntető adót
Az új törvénymódosítás szerint az Országgyűlési és az európai parlamenti képviselőknek, az alpolgármestereknek, a főplgármester-helyetteseknek és a megyei közgyűlési elnököknek is különadót kell fizetniük. Esetükben 2 millió forint fölötti kifizetéseket terheli az extra elvonás. A parlamenti sajtószolgálat tájékoztatása szerint 2010-ben 178 képviselő kapott végkielégítést. Többségüknek fizetnie kell, mert már a hat havi végkielégítésük összege meghaladja a kétmillió forintot. A pontos adatok majd akkor lesznek ismertek, amikor az Országgyűlés Hivatala megadja a pontos adatokat az érintett képviselőkről. Ezt a törvény kihirdetését követő hónap végéig kell megtennie.

1-jét követően megszerzett jövedelmekre ki lehet vetni az adót. Az Országgyűlés ennek megfelelően május 9-én módosította a törvényt (amit a rohamvágtában lefolytatott parlamenti vita és szavazás ellenére a mai napig nem hirdettek ki a Magyar Közlönyben - a szerk.).

A NAV tájékoztatása szerint a tavalyi évről 286 munkáltató küldött adatokat különadó-fizetéssel terhelt jövedelmekről. Ezek tanúsága szerint a vizsgált időszakban 1331 magánszemély összesen 5,2 milliárd forint különadó alapot képező bevételben részesült. Az adatszolgáltatások alapján összesen 3 milliárd forint különadó bevétel kalkulálható - közölte a NAV. A kétmilliárdos különbözet abból adódhat, hogy a fizetendő adót csökkenti a korábban már levont személyi jövedelemadó, valamint a nyugdíj-, illetve az egészségbiztosítási járulék - magyarázta kérdésünkre Angyal József okleveles adószakértő.

Az adóhatóság megjegyzi, hogy a keletkező különadó bevétel összege módosulhat. Az érintett időszakra eső adókötelezettség és befizetés tényleges összege csak a magánszemélyek 1053K bevallásaiban fog jelentkezni.

Az adószakértő szerint különösen igaz ez azoknál a magánszemélyeknél, akiket ugyan 2010-ben küldtek el, de már 2009-ben megkezdték a felmondási idejüket, és már abban az évben is kaptak a felmentéssel összefüggő juttatást. Arra viszont az Ab döntése nyomán nem lehet adót kivetni. A munkáltatók viszont összevonták a két év kifizetéseit, és úgy állapították meg a különadó alapját. Most viszont a 2009-ben kapott juttatásokat le kell vonni. Anélkül pedig már nem biztos, hogy a 2010. évi kifizetés meghaladja a 3,5 millió (polgármestereknél, állami vállalatok vezető tisztségviselőinél a 2 millió) forintot, így különadót sem kell fizetnie az adott munkavállalónak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hányan lehetnek a "pofátlanok"?

A kormánytagok részéről többször elhangzott, hogy azért találták ki a 98 százalékos különadót, hogy a pofátlan, több tízmillió forintos végkielégítéseket megsarcolják. Konkrét összeget azonban egyszer sem jelöltek meg, hogy mit értenek "pofátlan" alatt.
A 2010. évi kifizetések után átlagosan 2 millió 254 ezer forintot kell 1331 érintett magánszemélynek befizetnie. Ebből ránézésre látszik, hogy nem a "pofátlan" végkielégítések vannak többségben.

Nézzünk egy egyszerű számítást! Tételezzük fel, hogy az a végkielégítés "pofátlan", amely után 10 millió forint különadót kell fizetni, még a tavaly lerótt szja és tb-járulék levonása után is. Az átlagosan 2,25 millió forintos kötelezettség például úgy jön ki, hogy egy 10 milliós mellett hat 1 milliós van. Ugyanezt az arányt alkalmazva 1331 magánszemély esetén 190 tízmilliós adó megfizetésére kötelezett mellett 1141-en vannak, akiknek egymilliót kellene fizetniük. Minél nagyobb összeget nevezünk "pofátlannak", annál több egymilliós áll velük szemben. Mindebből jól látszik, hogy jelentős többségben vannak azok a közszolgák, állami társaságok munkatársai, akik csak a törvényben meghatározott jussukat kapták meg az elbocsátásukkor.

A köztársasági elnök is rábólintott

Négynapos csúszással aláírta az Országgyűlésben hétfőn rohamvágtában elfogadott új törvénymódosítást Schmitt Pál köztársasági elnök - derül ki az 51. számú Magyar Közlöny tartalomjegyzékéből. Ezek szerint a parlamenti többség harmadszorra is felvállalja a harcot azokkal, akik szerint az új törvény is szembemegy az alkotmányossági szabályokkal. Mint azt a Pénzcentrum elsőként megírta, a Pedagógusok Szakszervezete biztosan újra az Alkotmánybírósághoz fordul.

Mindenképpen visszamenőleges hatályú a különadóztatás a 2010. év azon időszakára, mielőtt első ízben - július 22-én - elfogadta a parlament az extra közteherre vonatkozó szabályokat - véli Szüdi János, a PSZ szakértője. Az első félévi elbocsátásokkor ugyanis még egyáltalán nem lehetett tudni, hogy a kapott kifizetések után ilyen hatalmas mértékű adót kell fizetni. A szakértő szerint ezért a visszamenőlegességet illetően ez alapján szét kell választani a tavalyi évet.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?