6 °C Budapest

Megjött Tarlós adócsomagja: így sarcolná meg a pestieket

Pénzcentrum
2011. április 28. 04:44

Öt új adónem bevezetését tervezi a fővárosi önkormányzat. A legnagyobb falat az értékalapú, egységes ingatlanadó bevezetése lenne.

Megadóztatná a fővárosi önkormányzat az úthasználatot, a szórakozást, valamint az ingatlanok értékének növekedését. Emellett tűzoltási járulékot fizettetnének a biztosító társaságokkal a magasabb színvonalú tűzoltó tevékenység miatti hasznuk után. A főváros szeretné visszakapni az idegenforgalmi adó beszedésének és újraelosztásának jogát is. Mindehhez a parlament jóváhagyására van szükség, ezért az önkormányzat kezdeményezi a helyi adókról, illetve az önkormányzatokról szóló törvények módosítását.

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén fogadta el az adórendszer átalakítási terveit is tartalmazó, 2014-ig tartó gazdasági programot. Az előterjesztést az MSZP nem támogatta, az LMP és a Jobbik képviselői pedig tartózkodtak. Az önkormányzat szerint Budapestnek vissza kell kapnia abból az előnyből, amelyet a lakosság bizonyos csoportjai, illetve a vállalkozások élveznek a főváros pénzéből létrehozott és működtetett szolgáltatások révén. A helyi iparűzési adón és az illetékeken kívül nincs más adójellegű érdemi bevétele a fővárosnak.

Két nyugodt évük van még a belvárosi autósoknak

Régi lemez már a dugódíj bevezetése, de még mindig csak ötletel a főváros. Teheti ezt mindaddig, amíg át nem adják a 4-es metrót, amire még évekig várni kell. Az Európai Unió ugyanis azzal a feltétellel adott támogatást a metró építéséhez, hogy az átadás idejére Budapest belvárosában be kell vezetni a behajtási díjat.

Tarlós István főpolgármester a közgyűlés szünetében annyit mondott, hogy leghamarabb 2013 végén, 2014 elején vezethetik be a dugódíjat. Továbbra sem lehet tudni, hol húznák meg a díjkivetési övezet határát. A főpolgármester arról sem tudott érdemben nyilatkozni, hogy kinek, hogyan és milyen mértékben kell fizetnie majd fizetnie. A dugódíjat csak azt követően lehetne bevezetni, hogy végre megépülnének a már régóta ígért P+R parkolók. Tarlós István korábban azt nyilatkozta: nem új adót vezetnének be, hanem a gépjárműadót alakítanák át úgy, hogy az abból származó bevételek a fővárosnál maradjanak, s a bevételt a közösségi közlekedésre lehessen fordítani.

 


Megadóztatnák a szórakozást

A vigalmi adó újbóli bevezetését is fontolgatja a fővárosi önkormányzat az 1930-as években alkalmazott adó mintájára. Az adót a belépési díjakra, belépőjegyekre vetették ki. Az 1938-as szabályrendelet szerint a bálokon, táncvigalmakon, önálló táncelőadásokon a belépődíjnak a 10, a mozijegyeknek pedig a 4-6 százaléka volt az adó. A belépődíj tartalmazta az adót, amivel a vállalkozónak havonta el kellett számolnia, és a következő hónap 15-ig be is kellett fizetnie - derül ki a Magyar Film 1939. június 3-i számából.

A jelenlegi fővárosi vezetés szerint az elvi alap most is megvan a vigalmi adó újbóli bevezetésére. A vállalkozások számos szórakozási lehetőséget azért hoznak Budapestre, mert a fővárosban él az ország lakosságának majdnem ötöde, és a vidékiek is viszonylag könnyen el tudják érni. A szórakoztató cégek jelentős hasznot húznak a főváros adottságaiból.

A biztosítókat is lehúzná a főváros

A tűzoltóság fővárosi támogatással fenntartott színvonala jelentősen mérsékli a tűzkárok kockázatát - véli az önkormányzat. Az alacsonyabb kockázat miatt a biztosítási díjak is alacsonyabbak, melynek csak egy részét engedi át a biztosító társaság az ügyfélnek. A főváros szerint megfontolandó, hogy a biztosító társaságoktól a tűzbiztosítási díjak megfelelő arányát járulékként elvonják mindaddig, amíg nem elegendő a feladat ellátásához a kapott állami normatíva.

A hazai biztosítók képviselői szerint a főpolgármester figyelmét vélhetően elkerülte, hogy a 180/1998. (XI. 6.) kormányrendelet már kötelezi a biztosítókat arra, hogy a nevesített kockázatokra beszedett biztosítási díjak 1,5 százalékát tűzvédelmi hozzájárulásként befizessék a költségvetésbe - írja a Napi Gazdaság. Ráadásul a "tűzadó" mértéke nem is olyan régen, 2007 januárjában emelkedett 1 százalékról 1,5 százalékra. Ennek következtében a hazai biztosítók − és rajtuk keresztül az ügyfelek, akik a veszélyközösséget képezik − éves szinten több mint 5 milliárd forintot fizetnek ezen a címen.

Tarlós nekimegy Rogánnak

Tavaly decemberben Rogán Antal, az V. kerület polgármestere, fideszes képviselő javaslatára úgy módosította az Országgyűlés az önkormányzati törvényt, hogy a budapesti kerületek választhassanak: maguk szedik-e be az idegenforgalmi adót vagy átengedik azt a fővárosi önkormányzatnak. Ennek az lett az eredménye, hogy a főváros idegenforgalmi adóból az eredetileg tervezett 1,5 milliárd forintnak mindössze a tizedét, 150 millió forintot szed be. Rogán Antal - korábbi tájékoztatása szerint - a változtatással 600 millió forintot zsebelt be a hotelektől hemzsegő önkormányzata javára, a többi kerületnek pedig 800 millión kell osztoznia.

A fővárosi önkormányzat szerint a szabályozás rossz és igazságtalan, mivel az idegenforgalom növelésének feladatából a kerületek szinte semmit nem vállalnak. A vendégek egy része azért jön, mert Budapest színvonalas kikapcsolódási lehetőségeket biztosít, s a főváros pénzén létrehozott infrastruktúrát használják.

Bevasalnák az ingatlanfejlesztőkön az értéknövekedést

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Területfejlesztési megállapodáshoz kötné a főváros az építési engedély kiadását nagyobb projektek (például üzletközpontok, szolgáltatási központok) esetén az építési övezet megváltoztatásakor. A megállapodáshoz egyedileg ki kell számítani, hogy az átsorolással mennyit nő a konkrét terület értéke. Emellett számszerűsíteni kell azt is, hogy mennyiben nő a közszolgáltatások terhelése például egy üzletközpont megépítésével. Az értéknövekedés és a többlet terhelési hatás után egyfajta közteher bevezetését látja indokoltnak az önkormányzat, amely egy külön városfejlesztési alpba folyna be.

A fővárosi önkormányzat úgy véli, hogy a város-rehabilitáció, a közlekedési, szociális fejlesztések jelentősen hozzájárulnak az ingatlanok felértékelődéséhez. Mivel az értéknövekedés alapját a főváros teremti meg, indokolt lenne, ha az ingatlanok értékesítése után keletkező jövedelmet az adóelosztás során különválasztanák a mai helyben maradó személyi jövedelemadó alapjától, s Budapest száz százalékban megkapná az ebből eredő adóbevételt. Ezt a rendszert azért tartanák igazságosnak, mert a főváros olyan jövedelem utáni adóbevételhez jutna, melynek alapjait a saját költségvetéséből teremtette meg.

Cél az egységes értékalapú ingatlanadó

Jelenleg nagyon eltérően adóznak az egyes kerületekben a hasonló adottságú ingatlanok, ráadásul az alapterület nagyságán alapuló építmény- és telekadózás a forgalmi értékkel egyáltalán nem foglalkozik. A fővárosi önkormányzat szerint méltánytalan az adófizetőkkel szembeni, az eltérő kerületi szabályozások következtében fennálló különbségtétel.

A továbbfejlesztés egyik lehetséges iránya az egységes fővárosi, értékalapú ingatlanadó bevezetése. Ehhez az egyes ingatlanokat a visszterhes vagyonszerzési illetékezés adatai alapján értékövezetekbe kellene sorolni. Az ingatlan egyedi adottságait tükröző paraméterek a számított átlagértéket módosítanák. Az egységes szabályozás a kedvezmények és mentességek egységes érvényesítését is lehetővé tenné. Olyan forrásmegosztási technikát kellene kialakítani, amely mérsékelni képes a kerületek között lévő - az eltérő ingatlanállományból származó - bevételi különbségeket.

A szakértők szkeptikusak

Logikusan gondolkodik a fővárosi önkormányzat, amikor úgy véli, hogy a helyhatósági beruházásoknak van értéknövelő hatásuk - mondta a Pénzcentrum.hu kérdésére Déry Attila, az Otthon Centrum vezető elemzője. Tény, hogy a városrehabilitációs programok befolyásolják a piaci árakat, ennek mértékét azonban nagyon nehéz forintosítani. Az adott környéken megvalósított fejlesztések, például bevásárló központok, bankok, különféle szolgáltatások megjelenése, is nagyban hozzájárulnak a környékbeli ingatlanok értéknövekedéséhez.

Kérdéses az is, hogy mikortól számítanák az értéknövekedést. A 4-es metró nyomvonalához közeli ingatlanok árába már évekkel ezelőtt beépült a kedvező közlekedési lehetőségnek a vonzereje. A minden ingatlanra kiterjedő műszaki kataszter kidolgozása mindenképpen üdvözlendő. Emellett azonban más értékbefolyásoló paramétereket is bele kellene építeni a rendszerbe. Nem mindegy például, hogy egy ugyanakkora, ugyanolyan műszaki felszereltségű lakás a Dunára néz vagy egy belső udvarra.

Hegedüs Sándor, az RSM DTM Hungary adóüzletág vezetője szerint egyelőre ötletelés szintjén vannak a főváros adózásra vonatkozó elképzelései. Az új adók bevezetése mindenképpen szembehelyezkedik azzal a kormányzati törekvéssel, miszerint csökkenteni kívánják a vállalkozások adminisztrációs terheit. Az értékalapú ingatlanadózás bevezetésének ötlete pedig ellentétes a Fidesz korábbi hozzáállásával, amikor kategórikusan elutasította az ilyen jellegű kezdeményezéseket. Ennek ellenére az ingatlanok értékalapú megadóztatása hosszú távon - kellő előkészítés után - alkalmas eszköz lehet arra, hogy az önkormányzatok adóbevételeit növeljék, illetve a láthatatlan jövedelmeket is valamilyen szinten bevonják a közteherviselés alá.

Oszkó Péter, volt pénzügyminiszter kérdésünkre leszögezte: továbbra is azt vallja, hogy az értékalapú ingatlanadózást bármikor be lehetne vezetni Magyarországon. Mint ismeretes, az előző kormány központi adóval sújtotta volna a 30 millió forintnál (második ingatlan esetén a 15 millió forintnál) nagyobb értékű ingatlanokat. Az Alkotmánybíróság azonban tavaly januárban megsemmisítette a törvényt.

A taláros testület leszögezte: az adó és annak önadózással történő megállapítása nem alkotmányellenes. Az viszont igen, hogy a forgalmi érték meghatározásában rejlő bizonytalanság kockázata egyoldalúan az adóalanyokra hárult volna, ami a jogállamiságból levezethető jogbiztonságot sérti. Vagyis meg lehetett volna bírságolni azt az adózót, aki jelentős mértékben eltért volna az adóhatóság által meghatározott forgalmi értéktől.

Oszkó meglepőnek tartja, hogy a korábbi kategórikus elutasítás után egyáltalán felmerült a Fidesz köreiben ez a kérdés. Úgy véli, hogy emiatt próbál a fővárosi önkormányzat első körben úgy plusz bevételhez jutni, hogy az ingatlanok eladása után befizetett személyi jövedelemadót szeretné egy az egyben visszakapni, s csak távlati célként említi az értékalapú adó bevezetését.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem